Με το… κιάλι ψάχνουν τους βοσκούς οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας τα τελευταία δύο χρόνια. Το επάγγελμα του βοσκού έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση στη Θεσσαλία, η έλλειψη προσφοράς συντελεί στην αύξηση των μισθών, για όσους ανταποκριθούν, ενώ σημαντικό παράγοντα αποτελούν τα μεγέθη των κτηνοτροφικών μονάδων.
Έτσι, λόγω της κρίσης και των πολλών εξόδων, κτηνοτρόφοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, έχουν αναλάβει οι ίδιοι τη βοσκή των ζώων τους. Στη Μαγνησία υπάρχουν προβλήματα. «Αν κάποιος κτηνοτρόφος αναζητά βοσκό για το κοπάδι του, αργεί συνήθως να βρει», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη.
Η αναζήτηση βοσκού μπορεί να διαρκέσει έως τρεις μήνες, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κτηνοτρόφου, που έβαλε μέχρι και αγγελία, για να βρει επιτέλους βοσκό. Η αγγελία δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι και ο βοσκός βρέθηκε τέσσερις μήνες μετά… Φυσικά, αρκετοί είναι και οι κτηνοτρόφοι, που δεν βρίσκουν ποτέ κάποιον για να αναλάβει τα ζώα τους, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, η αναζήτηση να διαρκέσει λίγες ημέρες. Οι κτηνοτρόφοι και στη Μαγνησία απασχολούσαν ως επί το πλείστον αλλοδαπούς, κυρίως αλβανικής καταγωγής. «Πλέον δεν έρχεται σχεδόν κανένας για βοσκός», δήλωσε η κ. Διβάνη, ενώ πρόσθεσε πως οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για το επάγγελμα του βοσκού.
Στα 700 ευρώ ο μισθός
Ο μισθός ενός βοσκού στη Μαγνησία ξεπερνά τα 700 ευρώ και οι κτηνοτρόφοι στο παρελθόν βοηθούσαν, προσφέροντας στέγη και τροφή στους υπαλλήλους τους. Συνήθως το ωράριο εργασίας είναι περίπου 10 ώρες. Όπως σημείωσε η κυρία Διβάνη, ο μισθός ήταν και παραμένει καλός. «Δεν έρχεται κανείς να κάνει αυτή τη δουλειά με λιγότερα χρήματα», πρόσθεσε. Οι βοσκοί που εργάζονται σήμερα σε κτηνοτροφικές μονάδες της Μαγνησίας είναι νέοι και η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 50 έτη. Για να γίνει όμως κάποιος βοσκός, πρέπει να έχει δουλέψει και στο παρελθόν με ζώα.
Κτηνοτρόφοι βοσκούν τα ζώα τους
Πλέον πολλοί κτηνοτρόφοι οδηγούν μόνοι τους τα κοπάδια για βοσκή, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τον μισθό του βοσκού. «Οι κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή είναι οικογενειακές και δεν παίρνουν βοσκούς, όχι μόνο γιατί δεν βρίσκουν, αλλά και γιατί δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Όταν ένας κτηνοτρόφος πρέπει να διαθέσει 700 ευρώ για τον βοσκό, ο ίδιος πρέπει να βγάζει 3.000 ευρώ, προκειμένου να συντηρεί τα ζώα του και την οικογένειά του. Οι μισθοί αυτοί δεν υπάρχουν πλέον», πρόσθεσε.
Βοσκούς έχουν πλέον μόνο οι κτηνοτρόφοι με μεγάλες μονάδες (περισσότερα από 200 ζώα) και οι μικροί παραγωγοί, είτε ασχολούνται μόνο με τα ζώα τους, είτε βοηθούν στη βόσκηση μέλη της οικογένειάς τους.
Από υπάλληλοι, ιδιοκτήτες
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις βοσκών, που εργάστηκαν, μάζεψαν χρήματα και έγιναν στην πορεία ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων. Πρόκειται για αλλοδαπούς, κυρίως αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μεγάλες μονάδες, απασχολούν και Έλληνες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαθέτουν περισσότερα ζώα από Έλληνες συναδέλφους τους. Αλλοδαποί ασχολούνται πλέον και με άλλες αγροτικές δουλειές, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν αγοράσει χωράφια και τα καλλιεργούν.