Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα όρια των οικισμών στο Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-12-03 07:52:28

Σημαντική σύσκεψη για τα όρια οικισμών στο Πήλιο μετά και την απόφαση του ΣτΕ με την οποία έχει «παγώσει» η οικοδομική δραστηριότητα εδώ και λίγους μήνες, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στις 9 Δεκεμβρίου.
Στη συνάντηση από την οποία εκτιμάται ότι θα προκύψει ένας οδικός χάρτης για το ξεμπλοκάρισμα της κατάστασης, Θα συμμετάσχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννης, το ΤΕΕ Μαγνησίας, εκπρόσωποι διευθύνσεων Πολεοδομίας, εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, εκπρόσωπος της διεύθυνσης του Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr της εφημερίδας «Θεσσαλία» τόνισε πως υπάρχει ένα τεράστιο θέμα γιατί τα όρια οικισμών στο Πήλιο που είχαμε με αποφάσεις νομάρχη από το 1986 και τα οποία έδιναν στα οικόπεδα αρτιότητα εντός οικισμού, ακυρώθηκαν με απόφαση του ΣτΕ και επιστρέφουμε στα όρια του 1923. Έχει προκληθεί πλήθος προβλημάτων που είναι δυσεπίλυτα, προσκρούουν στην κοινή λογική, αλλά διοικητικά και νομικά είναι πολύ δύσκολο να τα λύσεις. Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της κατάστασης και στις 9 Δεκεμβρίου θα έχουμε σύσκεψη.
Θέλουμε το υπουργείο με τον συντονισμό του να δώσει μια μεθοδολογία, ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την κατάσταση όπως ίσχυε, χωρίς να προσκρούει στις συνταγματικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πάνω σε αυτό εργάζεται το υπουργείο και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Δημήτρη Οικονόμου. Στη σύσκεψη θα κληθεί και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βόλου. Προσπαθούμε σιγά-σιγά να απεμπλέξουμε την κατάσταση και να εκδοθεί ένα προεδρικό διάταγμα μέσα από τον οποίο θα έχουμε επανέγκριση των ορίων οικισμών. Άλλωστε η απόφαση μπορεί να βγήκε για τη Μαγνησία, αλλά αφορά όλη την Ελλάδα. Μάλιστα λόγω αυτής της απόφασης χάνονται και διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως είναι το Leader».

Για το δικαστικό μέγαρο
Η κ. Καπούλα αναφέρθηκε και στο θέμα του δικαστικού μεγάρου το οποίο γνωρίζει πολύ καλά όντας μέλος της ομάδας που είχε επιμεληθεί την έκθεση αξιολόγησης. Ειδικότερα τόνισε πως «η θέση μας είναι ότι για μια σειρά λόγων θα πρέπει να μεταστεγαστεί σε άλλο οικόπεδο που θα έχει έκταση τουλάχιστον έξι στρεμμάτων και θα καλύπτει κάποιες προϋποθέσεις. Με μελέτη που συμμετείχε το ΤΕΕ, υπάρχει μια επιλογή στο οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η άλλη επιλογή είναι τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου που βρίσκονται στις οδούς Γιάννη Δήμου και Οδυσσέα Ελύτου. Υπήρχαν και άλλα οικόπεδα τα οποία δεν κάλυπταν κάποιες προϋποθέσεις. Το νυν δικαστικό μέγαρο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες πλέον. Και γι’ αυτό η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς».Ζαγορά Πήλιο