Καταστροφικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία, δρομολόγησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει τα όρια οικισμών του Πηλίου. Με παρέμβασή τους οι τοπογράφοι μηχανικοί του Νομού τονίζουν στον υπουργό Περιβάλλοντος πως δεν μπορούν πλέον να εκδοθούν οικοδομικές άδειες στα αμφισβητούμενα τμήματα των οικισμών, σε ιδιοκτησίες του τοπικού πληθυσμού, αλλά και σε επενδυτικές κινήσεις που έχουν γίνει στη γη, στο άμεσο παρελθόν. Δηλώνουν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον εξανεμίστηκε στο Πήλιο, με τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά.
Ούτε αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών δεν μπορούν να εκδοθούν ακόμη και για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Αυτές είναι απαραίτητες λόγω των απαιτούμενων εργασιών εξαιτίας των δυσμενών χειμερινών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Τα τμήματα εντός των ορίων οικισμών, που αμφισβητούνται από την απόφαση του Σ.τ.Ε. θεωρούνται πλέον ότι βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί ορθά η αντικειμενική αξία τους.
Στα τμήματα αυτά, θα πρέπει να επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα προκύψει φυσικά μειωμένος, με αποτέλεσμα μεγάλη μείωση κρατικών εσόδων. Σ’ αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί ότι δύναται να υπάρξουν αξιώσεις αναδρομικών κατά του κράτους, αφού το σφάλμα ανάγεται σε βάθος χρόνου και πολύ πριν το 1996 (έτος πρώτης συμπλήρωσης δήλωσης ακινήτων Ε9).
Στις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων κατασκευών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αυθαίρετες κατασκευές στις υπό αμφισβήτηση περιοχές, αφού θεωρούνται πλέον εκτός σχεδίου, υποχρεούνται σε χαμηλότερο πρόστιμο – παράβολο, με αποτέλεσμα μειωμένα έσοδα του Πράσινου Ταμείου.
Κατά τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, εφόσον θεωρούνται εκτός σχεδίου, δεν υποχρεούνται σε αρχιτεκτονικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να τακτοποιούνται κατασκευές που μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ειδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον του Πηλίου.
Στους αναρτημένους, στους μερικώς κυρωμένους Δασικούς Χάρτες, στα ΣΧΟΑΠ, στα υπό έγκριση ΣΧΟΑΠ, στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, στις μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων, κ.τ.λ. έχουν ληφθεί υπόψη τα όρια οικισμών των υπό ανάκληση διοικητικών πράξεων, με αποτέλεσμα εντός των αμφισβητούμενων περιοχών να υπάρχει σύγχυση, ασάφεια και ειδικά στην περίπτωση του κυρωμένου Δασικού Χάρτη να φαίνεται ένα μεγάλο κενό, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους στην εγκυρότητα όλης της διαδικασίας του Δασικού Κτηματολογίου.
Αυτοψίες από το δασαρχείο σε όλο το Πήλιο
Το αρμόδιο Δασαρχείο θα πρέπει να προχωρεί σε αυτοψίες για έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού σε όλους τους οικισμούς καθώς οι εν λόγω ιδιοκτησίες θεωρούνται πια εκτός σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει ανάρτηση ούτε κύρωση Δασικού Χάρτη. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στο εξής παράδοξο: Υφιστάμενη οικοδομή εντός των κατηργημένων ορίων οικισμού όπου δεν απαιτούνταν χαρακτηρισμός εκτάσεως από το Δασαρχείο και για την οποία εκδόθηκε νόμιμη άδεια δόμησης η οποία δεν έχει ανακληθεί, να βρεθεί κατά τη διαδικασία έκδοσης άδειας π.χ. προσθήκης ορόφου, ότι κείται σε δασική έκταση.
Έχουν παγώσει οι συμβολαιογραφικές πράξεις στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς α) οι μηχανικοί δεν μπορούν να υπογράψουν βεβαίωση για το αν το ακίνητο διέπετε από τη Δασική Νομοθεσία και συνεπώς οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύνταξη συμβολαίων, β) οι μηχανικοί δεν μπορούν να υπογράψουν δήλωση του Ν. 651/77 για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα των γηπέδων, ακόμη και φαινομενικά εντός ορίων οικισμού οικοπέδων, καθώς βασίζονται σε κάποια εναπομείναντα στις υπηρεσίες σκαριφήματα ορίων οικισμών που συντάχθηκαν κατά το 1973-1974 και όχι σε χάρτες οι οποίοι παρέχουν γεωμετρική ακρίβεια.
Οι μηχανικοί, κινδυνεύουν με αγωγές από ιδιώτες επενδυτές, για μεταβιβάσεις που έχουν γίνει πριν την απόφαση του Σ.τ.Ε. και για οικοδομικές άδειες που δεν μπορούν να εκδοθούν.
Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων οικισμών αλλάζει το καθεστώς του ορισμού της οικοδομικής γραμμής σε σχέση με την απόστασή της από την καθορισμένη γραμμή Αιγιαλού και παραλίας.
Αλαλούμ
Για να γίνουν οι οριοθετήσεις των οικισμών με Προεδρικό Διάταγμα θεωρητικά θα πρέπει να προηγηθεί ή να γίνει ταυτόχρονα η οριοθέτηση των ρεμάτων που υπάρχουν στους οικισμούς η οποία απαιτεί επίσης ΠΔ, διαδικασία ιδιαίτερα κοστοβόρα και χρονοβόρα. Οι διαδικασίες αυτές δε, θα πρέπει να ξεκινήσουν από τους ΟΤΑ οι οποίοι άμεσα πρέπει να προκηρύξουν μελέτες οριοθέτησης, με κόστος που τίθεται εν αμφιβόλω εάν μπορούν να επωμιστούν.
«Εξανεμίστηκε» το επενδυτικό ενδιαφέρον
Το Πήλιο, έχει μια ιδιαίτερη δυναμική στην τοπική, αλλά και εθνική οικονομία, μέσα από τις περιβαλλοντικές και τουριστικές δυνατότητές του. Η δυναμική του αυτή, αποτυπώνεται σε επενδυτικές κινήσεις, οι οποίες διαφαίνονταν να αντιστρέψουν το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και στη χώρα μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Μετά όμως από αυτή την ανατροπή της κατάστασης, λόγω της παραπάνω απόφασης του Σ.τ.Ε. η κτηματαγορά έχει «παγώσει» και το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει εξανεμιστεί. Οι επενδύσεις αυτές, ήταν απαραίτητες στην τοπική και ευρύτερη οικονομία και η αναστολή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχουν δραματικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, στην περιοχή.
Η αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, επιτείνεται και από την υπ’ αριθμ. 568/2018 απόφαση του Σ.τ.Ε. όπου αναφέρεται ότι εντός του παραδοσιακού οικισμού, δεν επιτρέπεται η ανέγερση στο ίδιο οικόπεδο περισσότερων αυτοτελών κτιρίων κατοικίας, με το σύστημα της διηρημένης ιδιοκτησίας. Αποτέλεσμα είναι η εκμηδένιση κάθε δυνατότητας εκμετάλλευσης της γης.
«Εκφράζουμε την αγωνία των μηχανικών του κλάδου μας, καθώς ήδη διαπιστώθηκε αρνητική δυναμική στην προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μας, μια ανάπτυξη στην οποία έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους οι συνάδελφοί μας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εξαιρεί εκ των πραγμάτων την περιοχή μας από όποια οφέλη θα μπορούσαν να υπάρξουν από κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων είτε μέσω του αναπτυξιακού νόμου είτε μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου και καταδικάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς του Νομού στην παθογένεια των άνευ αντικειμένου εργασιών των γραφείων τους, τη στιγμή μάλιστα που διαφαίνονταν σαφής βελτίωση των προοπτικών του οικονομικού κλίματος», τονίζουν οι τοπογράφοι μηχανικοί.
Λύση με μεταβατικές διατάξεις
Προτείνουν λύση με μεταβατικές διατάξεις, μέχρι την τελική επίλυση του προβλήματος με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, για τα οποία εκ των πραγμάτων θα απαιτηθεί ένα σοβαρό χρονικό διάστημα, το οποίο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.