Ενήλικοι πρόσφυγες σε Εσπερινά ΕΠΑΛ της Μαγνησίας για να μορφωθούν και να βρουν δουλειά

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-12-11 10:09:44

Σημαντικές καινοτομίες εφαρμόστηκαν φέτος από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για τη φοίτηση των ευάλωτων ομάδων καθώς εκτός από τις τάξεις υποδοχής που ιδρύθηκαν και τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) για τους πρόσφυγες,  ιδρύθηκαν και τρεις τάξεις υποδοχής για τους Ρομά και μία τάξη για τη φοίτηση αλλοδαπών μαθητών στη Νέα Αγχίαλο.


Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτη Σαβελίδη φοιτούν 100 πρόσφυγες στις τάξεις υποδοχής και 60 ρομά στις αντίστοιχες τάξεις υποδοχής.
«Το θετικό είναι ότι οι πρόσφυγες φοιτούν κατά 50%.  Πέρυσι οι πρόσφυγες στη Δευτεροβάθμια διέκοψαν σχεδόν αμέσως τη φοίτησή τους για δικούς τους λόγους ενώ φέτος είναι μεγάλη η ανταπόκριση.  Σημαντικό είναι ότι και  ενήλικοι πρόσφυγες κατευθύνονται στα Εσπερινά ΕΠΑΛ».
Σημείωσε ότι 40 πρόσφυγες, ηλικίας έως 25 ετών,  φοιτούν στα δύο Εσπερινά ΕΠΑΛ της Μαγνησίας για να σπουδάσουν με σκοπό την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση και την αξιοποίηση του θεσμού της μαθητείας, όπου για ένα χρόνο θα μαθητεύσουν σε τοπικές επιχειρήσεις.

Τα προσφυγόπουλα και οι ρομά φοιτούν στο ίδιο θρανίο με τα ελληνόπουλα αλλά 15 ώρες την εβδομάδα φεύγουν από την κανονική τάξη για να μάθουν εντατικά την ελληνική γλώσσα στις τάξεις υποδοχής.  Τις υπόλοιπες ώρες παρακολουθούν τα ίδια μαθήματα με τα υπόλοιπα παιδιά.
«Φέτος οι καθηγητές στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας τοποθετήθηκαν ένα μήνα πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.» πρόσθεσε ο κ. Σαβελίδης.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ιωλκού Ευαγγελία Μπαλαμώτη,  αναφέρθηκε στην τάξη υποδοχής των προσφύγων που λειτουργεί στο σχολείο για δεύτερη χρονιά.
«Φέτος έχουμε 11 εγγεγραμμένα προσφυγόπουλα και φοιτούν τα 6 σε καθημερινή βάση.  Πέρυσι είχαμε ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων από τους γονείς κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ηλικίας των παιδιών, αλλά φέτος η κατάσταση είναι καλύτερη. Τα παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματα και ευελπιστούμε να τελειώσουν τη χρονιά.  Προσπαθούμε με τον σύλλογο διδασκόντων και σε συνεργασία με τους γονείς να κάνουμε όσο πιο ομαλή γίνεται την ένταξη και τη μετάβασή τους στην ελληνική πραγματικότητα». Στο Γυμνάσιο Ιωλκού φοιτούν αυτή τη στιγμή έξι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τον ξενώνα «ΆΡΣΙΣ» στη Μακρινίτσα.  «Η ηλικία τους φέτος είναι πιο κοντά με τα παιδιά που φοιτούν, δηλαδή από 12 ως 15 χρόνων. Τα πέντε προσφυγόπουλα παρακολουθούν τα μαθήματα περιστασιακά καθώς το πρωί πρέπει να παρευρίσκονται στις διαδικασίες «τακτοποίησης» των χαρτιών τους ενώ κάποια βρίσκουν δουλειές για μία ημέρα και είτε δεν έρχονται καθόλου είτε παρακολουθούν τις πρώτες ώρες διδασκαλίας, τα ελληνικά, και στη συνέχεια φεύγουν.
«Ένα αίτημα μας είναι να αυξηθούν οι ώρες των ελληνικών που παρακολουθούν αυτά τα παιδιά για να γίνει πιο γρήγορα η ένταξή τους» επισήμανε η διευθύντρια.

Ευρεία σύσκεψη για την εκπαίδευση των μειονοτικών ομάδων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, στελέχη της Δευτεροβάθμιας, διευθυντές των σχολείων εκπαίδευσης προσφύγων και ρομά, συντονιστές προσφυγικών δομών και οι εκπαιδευτικοί τους.



Ζαγορά Πήλιο