Με μεγάλη συμμετοχή ελαιοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο πρώην δημαρχείο Πτελεού, ενημερωτική συνάντηση με ομιλητή τον βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής. Οι δεκάδες παραγωγοί που συμμετείχαν περιέγραψαν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αφού για δύο συνεχόμενα έτη έχουν μείνει χωρίς παραγωγή. Η περσινή σοδιά επλήγη από την αφορία, ενώ η φετινή παραγωγή κυριολεκτικά «λεηλατήθηκε» από τον δάκο σε συνδυασμό με την εμφάνιση του μύκητα γλοιοσπόριο της ελιάς.
Πολλοί εκ των παραγωγών εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας και τόνισαν ότι η διαδικασία δεν καταπολεμά ουσιαστικά τον «εχθρό» της ελιάς, που είναι ο δάκος, ζητώντας να επιστρέψει η ευθύνη της δακοκτονίας στους τοπικούς συνεταιρισμούς.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι έχει πληγεί σχεδόν το σύνολο της παραγωγής, τόσο στη Νοτιοδυτική Μαγνησία, όσο και στο Νότιο Πήλιο. Συνεχίζοντας είπε ότι είναι γνωστό πως ο συγκεκριμένος «εχθρός», αλλά και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν περιλαμβάνονται στις αιτίες αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποζημίωση της παραγωγής.
Ο κ. Μπουκώρος έχοντας συναντηθεί ήδη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τον υφυπουργό Κώστα Σκρέκα και τον γ.γ. Γιώργο Στρατάκο, μετέφερε στους παραγωγούς τις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστούν οικονομικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να καλυφθεί μέρος της φετινής ζημιάς.
«Ήδη η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του κανονισμού 1308 της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 221, το οποίο προβλέπει αποζημιώσεις σε έκτακτες περιστάσεις. Η επίκληση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες, πολλές φορές πρωτόγνωρες σε σχέση με τα μέχρι σήμερα κλιματολογικά δεδομένα, είναι βέβαιο ότι αποτελούν ένα σημαντικό επιχείρημα στα χέρια της κυβέρνησης που καθιστά μαχητή μία τέτοια περίπτωση. Είναι γνωστό ότι φέτος από δάκο και γλοιοσπόριο «χτυπήθηκαν» η Μαγνησία και η Κρήτη. Εύχομαι να ευδοκιμήσει η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης και να εξασφαλιστούν πόροι που θα μειώσουν τη φετινή ζημιά των ντόπιων παραγωγών στο Πήλιο και τον Πτελεό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουκώρος και συνέχισε λέγοντας:
«Αναφορικά με τις ενστάσεις σας για τη δακοκτονία, θέλω να σημειώσω πως από πολλές περιοχές της χώρας καταφθάνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αιτήματα για ενεργότερη εμπλοκή των τοπικών συνεταιρισμών στη δακοκτονία των περιοχών τους. Επιπλέον, επιβάλλεται πλέον, όποιος και αν είναι ο εργολάβος -είτε είναι ιδιώτες, είτε είναι οι συνεταιρισμοί- η χρήση νέας τεχνολογίας με τη μέθοδο GPS, ώστε να μην υπάρχουν ενστάσεις και παράπονα για πλημμελή κάλυψη των ελαιώνων κάθε περιοχής. Ακόμη και η τεχνολογία των drones, που προτείνουν πολλοί παραγωγοί, ακούγεται με ενδιαφέρον από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τους παραγωγούς, με τον βουλευτή Μαγνησίας να δηλώνει ότι θα είναι κοντά στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας, και τους παραγωγούς με τη σειρά τους να τον ευχαριστούν για το συνεχές και έντονο ενδιαφέρον του.