Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου κλιμάκιο της Ελληνικής Λύσης

Όλα τα νέα
myvolos.net
2020-02-03 21:04:57

Συνεχίζοντας  της επαφές  της ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ’’ με  τους Δημάρχους της Μαγνησίας, σήμερα κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη., αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

Στη συνάντηση  εκτός  από τον Δήμαρχο κ. Κουτσάφτη, συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε Ζαγοράς  κ. Απόστολος Κοντογιώργος ενώ στο κλιμάκιο της ‘’Ελληνικής Λύσης’’  με επικεφαλής τον πρ. Βουλευτή Μαγνησίας και συντονιστή της Κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Παύλο Μαρκάκη, συμμετείχαν ο κ. Νικόλαος  Πλακόπουλος,  η κα Αικατερίνη Μακρή  και η κα Άννα Αραμπατζή.

Η συζήτηση, η οποία έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, περιεστράφη σε όλα  τα ζητήματα  που απασχολούν τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, τόσο σε θέματα υποδομών, όσο και σε λειτουργικά ζητήματα τα οποία είναι  ιδιαίτερα οξυμένα στο Δήμο καθόσον ανήκει στην κατηγορία των  εκτεταμένων Δήμων, με δυσκολίες  προσβασιμότητας,  με δύσκολο  γεωγραφικό ανάγλυφο και με χαμηλό στελεχιακό δυναμικό.

Δόθηκε  μεγάλη  σημασία στα   σημάδια και  της συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή,  όπου με μεγάλη πλέον συχνότητα, εμφανίζονται ακραία  πλημμυρικά φαινόμενα  τα οποία έχουν ορατά δυσμενή αποτελέσματα στο δίκτυο της  οδοποιίας  τόσο στο Επαρχιακό όσο και στο Δημοτικό και στο Αγροτικό.

Οι ζημιές όμως δεν περιορίζονται στις υποδομές αλλά επεκτείνονται από τις καλλιέργειες μέχρι τις αστικές περιουσίες των κατοίκων.

Ζητήθηκε από τον Δήμο να  αντιμετωπίζονται  τα ακραία φαινόμενα με επείγουσες διαδικασίες και να επιταχυνθούν οι αποκαταστάσεις οικιών με την υπογραφή της αντίστοιχης ΚΥΑ που καθυστερεί σημαντικά.

Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την επενδυτική δυνατότητα που δίνει το Πήλιο, τα προβλήματα που θα λύσει και οι τουριστικές προοπτικές που θα  ανοίξει, η υλοποίηση  με ΣΔΙΤ ενός τελεφερίκ, μιας πρότασης που έχει καταθέσει στον Δημόσιο διάλογο από χρόνια ο κ. Μαρκάκης  χωρίς  μέχρι σήμερα να βρει ανταπόκριση.

Χάνονται επίσης και άλλες επενδυτικές  δυνατότητες που έχει ο Δήμος από την μη αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων του ΕΟΤ που μένουν ανενεργά  λόγω της αδιαφορίας της ΕΤΑΔ που τα διαχειρίζεται.

Ιδιαίτερη  συζήτηση  έγινε  για  τα λιμάνια του Χορευτού, του Αγ. Ιωάννη και της Νταμούχαρης. Για  τα δυο  πρώτα  έχουν δρομολογηθεί λύσεις  που εξελίσσονται αργά.

Το παράξενο είναι, ότι για το φυσικό λιμάνι της Νταμούχαρης  μέχρι σήμερα, δεν  έχει γίνει  καμιά πρόταση αξιοποίησης παρ’ όλα τα φυσικά και τουριστικά πλεονεκτήματα  που παρουσιάζει.

Ο Δήμος επίσης ταλαιπωρείται και βλέπει αναξιοποίητα τα κληροδοτήματά του λόγω κυρίως του παλιού νομοθετικού πλαισίου που είναι απαραίτητο να εκσυγχρονισθεί.

Τέλος έγινε μεγάλη και σοβαρή κουβέντα για την έλλειψη τεχνικής υποστήριξης, κάτι που συμβαίνει βέβαια σε πολλούς περιφερειακούς Δήμους, μετά την κατάργηση της ΤΥΔΚ από τον τότε Υπ. Εσωτερικών κ. Ραγκούση.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προωθήσει η Κυβέρνηση, η ‘’Ελληνική Λύση’’  θα υιοθετήσει  την πρόταση του κ. Μαρκάκη, που έχει μεγάλη πείρα στο ζήτημα αυτό, ώστε να θεσμοθετηθούν θέσεις μηχανικών στην Δ.Τ.Υ των Περιφερειακών Ενοτήτων κάθε Περιφέρειας, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με την σύνταξη και υπογραφή μελετών και για την κατασκευή και επίβλεψη έργων των Δήμων.

Επί πλέον θα προταθεί από την ‘’Ελληνική Λύση’’ να αξιοποιηθεί με περισσότερες αρμοδιότητες  η ‘’Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου’’ και να πιστοποιηθεί για επί πλέον αρμοδιότητες ακόμη και σε πολεοδομικά ζητήματα – εκδόσεις αδειών κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ΚΤΕΟ  ή της ΕΒΕΤΑΜ.

Ο  κ. Παύλος  Μαρκάκης  υποσχέθηκε  στον  Δήμαρχο κ. Π. Κουτσάφτη ότι θα ενημερώσει  άμεσα τον  Πρόεδρο  της ‘’Ελληνικής  Λύσης’’  κ.Κυριάκο Βελόπουλο και μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, θα κατατεθούν επερωτήσεις και προτάσεις για τις σημαντικές εκκρεμότητες και τα προβλήματα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

 

 



Ζαγορά Πήλιο