Ενάμιση μήνα μετά την αναστολή λειτουργίας των γραφείων τους, οι μηχανικοί, όπως και οι δικηγόροι και στη Μαγνησία δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ενώ όσοι είχαν ασχοληθεί με ιδιωτικές υποθέσεις, πριν την πανδημία, έμειναν απλήρωτοι για δουλειές που εκτέλεσαν. Αυτό που περιμένουν οι μηχανικοί, είναι η επιδότηση των 600 ευρώ, που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν έχει έρθει ακόμη.
«Το αίτημά μας είναι να αποζημιωθούν όλοι οι ΚΑΔ, ανεξαρτήτως της διαδικασίας των voucher», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, υπογραμμίζοντας ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει στείλει πλήρη λίστα των ΚΑΔ, για να αποζημιωθούν. Οι μηχανικοί στη Μαγνησία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ από τις 13 Μαρτίου και η επιδότηση των 600 ευρώ ουσιαστικά αποζημιώνει τον κλάδο και άλλους επιστήμονες, για τη χαμένη δουλειά δύο μηνών, έως τις 4 Μαΐου. Την ίδια στιγμή, τα ενοίκια για τα γραφεία τους «τρέχουν», όπως και οι λοιπές πάγιες υποχρεώσεις τους. «Για την καταβολή του ενοικίου έχουμε ζητήσει τη μείωσή του, κατά 40% για τα ιδιωτικά γραφεία, αλλά και την αποζημίωση των μελών μας βάσει ΚΑΔ», πρόσθεσε η κ. Καπούλα. Η λίστα με την ένταξη των ΚΑΔ είναι ακόμα δυναμική και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το ΤΕΕ, για να εντοπιστούν μηχανικοί, που βρίσκονται σε εταιρείες Ο.Ε. αλλά είναι καταγεγραμμένοι μόνο στο ΓΕΜΗ. «Επικοινωνούμε με τους συναδέλφους, καθώς δεν μπορούμε να τους βάλουμε στη λίστα, αν δεν τους ψάξουμε εμείς έναν-έναν», πρόσθεσε η κ. Καπούλα. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, αρκετοί μηχανικοί πριν το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων είχαν διεκπεραιώσει δουλειές, από τις οποίες περίμεναν να πληρωθούν. Εν μέσω πανδημίας όμως έμειναν απλήρωτοι λόγω της αβέβαιης οικονομικής κατάστασης, για δουλειές που είχαν εκτελέσει πριν τον κορωνοϊό. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις πληρωμές των δημοσίων έργων αυτή την περίοδο, καθώς δεν προωθούνται τα εντάλματα πληρωμών.
Απόδειξη αυτού, αποτελεί η παρέμβαση που έγινε από το ΤΕΕ για τις επιταγές των εργολάβων. «Ζητήσαμε να παραταθούν οι επιταγές και θα επανέλθουμε, ζητώντας δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο», επισήμανε η κ. Καπούλα. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή στην τηλεδιάσκεψη των προέδρων των περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ με τον πρόεδρό του Γιώργο Στασινό. Οι πρόεδροι των Τμημάτων επισήμαναν πως πρέπει να γίνει παρέμβαση στις τράπεζες, με σκοπό οι εργολάβοι να πάρουν προσωρινά ένα χαμηλότοκο επαγγελματικό δάνειο, για να μπορούν να καλύψουν τις επιταγές τους, δεδομένης της μεγάλης δυστοκίας στις πληρωμές του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, ο Δημόσιος τομέας με την εκ περιτροπής εργασία και τις άδειες ειδικού σκοπού, δεν μπορεί να προωθήσει την πληρωμή των ενταλμάτων, ενώ και στις οικοδομές, που αν και δεν απαγορεύτηκε η συνέχιση των εργασιών από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπήρξε πρόβλημα προμήθειας υλικών στη λιανική.
Στο μεταξύ αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, όπου θα συζητηθεί η απόφαση των δικηγόρων της Αθήνας, να ξεκινήσουν αποχή από την Τρίτη, καθώς και η επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας.