Διάταξη για την αδειοδότηση βιοτεχνιών στο Πήλιο – Θετικές εξελίξεις και για τα όρια οικισμών 

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-04-25 10:29:03

Ένα μεγάλο ζήτημα που είχε οδηγήσει τα τελευταία τρία χρόνια την οικονομία και την παραγωγική δραστηριότητα του Πηλίου σε πλήρη μαρασμό φαίνεται ότι οδεύει προς οριστική επίλυση. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος έρχεται διάταξη με το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης τροπολογίας που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος από τις 21 Οκτωβρίου 2019 για την αδειοδότηση βιοτεχνιών επεξεργασίας τοπικών προϊόντων του Πηλίου.

Συγκεκριμένα, στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης 29 Απριλίου παρουσιάζεται το Πολεοδομικό – Χωροταξικό Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη για τη σημειακή τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου σχετικά με την αδειοδότηση βιοτεχνιών και βιομηχανιών μέσης και χαμηλής όχλησης που επεξεργάζονται προϊόντα και αγαθά, γεωργικά, κτηνοτροφικά ή φυσικά, που παράγονται στην περιοχή του Πηλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα» στις 21 Οκτωβρίου 2019 μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου είχε υποστηρίξει δική του τροπολογία με την οποία ζητούσε την άρση των εμποδίων για την αδειοδότηση βιοτεχνών επεξεργασίας ελαιών, φρούτων, κτηνοτροφικών προϊόντων και φυσικά παραγόμενων προϊόντων, όπως πέτρα Πηλίου κ.λπ.
Πιο αναλυτικά, στην πρόταση τροπολογίας ο βουλευτής Μαγνησίας ζητούσε το άρθρο 5 παρ. 1 του από 11.6.1980 Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου «περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών των οικισμών της περιοχής Πηλίου … (347 Δ) να συμπληρωθεί ως εξής:

«Επιτρέπονται βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και φυσικά παραγόμενων προϊόντων της περιοχής, εφαρμοζομένων των όρων δόμησης του άρθρου 1 του από 24/5/85 Π.Δ.(ΦΕΚ 270 Δ)».

Ο βουλευτής Μαγνησίας είχε παρουσιάσει αναλυτικά την τροπολογία στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά τότε συμφωνήθηκε με τους συναρμόδιους υπουργούς να περάσει η συγκεκριμένα διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η πολυπόθητη στιγμή για τους παραγωγούς και τους βιοτέχνες του Πηλίου έφτασε και την ερχόμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, περιλαμβάνεται διάταξη, η οποία αναφέρει τα εξής:
Στο άρθρο 5-Παρεκκλίσεις του από 11.6.1980 Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου «περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών των οικισμών της περιοχής Πηλίου … (347 Δ) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «Λαμβανομένης υπόψη της παρ. 1 του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία (απ. 11508/2009 ΦΕΚ151ΤΑΑΠΘ), επιτρέπονται βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και φυσικά παραγόμενων προϊόντων της περιοχής, εφαρμοζομένων των όρων δόμησης του άρθρου 1 του από 24/5/85 Π.Δ.(ΦΕΚ 270 Δ)». Δηλαδή ακριβώς το περιεχόμενο που ζητούσε με την πρόταση τροπολογίας ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πριν την παρουσίαση τροπολογίας και ομιλία του βουλευτή στη Βουλή, είχε προηγηθεί στις 29 Αυγούστου 2019 ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή του ιδίου, του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σηπιάδος Γιάννη Κωνσταντινάκη και όλων των αρμόδιων διευθυντών του υπουργείου Περιβάλλοντος, με επικεφαλής την διευθύντρια του υφυπουργού Περιβάλλοντος, την κ. Δημοπούλου, όπου και αποφασίστηκε το περιεχόμενο της παρέμβασης.
Τέλος, το νομοσχέδιο σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής τέλος Μαϊου, αρχές Ιουνίου.

Θετικές εξελίξεις και για τα όρια οικισμών
Στο μεταξύ, σε εκτενή επικοινωνία που είχε σήμερα ο βουλευτής Μαγνησία Χρήστος Μπουκώρος με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου ενημερώθηκε ότι τους επόμενους μήνες βαίνει προς επίλυση και το ζήτημα της επαναοριοθέτησης των ορίων οικισμών του Πηλίου. Είναι γνωστό ότι μετά τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ του 2018 και 2019 ουσιαστικά απαγορεύτηκε κάθε οικιστική δραστηριότητα.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου, πλέον το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε ποσό 500.000 ευρώ, το οποίο θα δοθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και οι οποίες με την καθοδήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος θα εκπονήσουν μελέτη επαναοριοθέτησης των οικισμών του Πηλίου. Μόλις η μελέτη ολοκληρωθεί θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα βάζει τέλος στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Η επιλογή του Δήμου Βόλου από το υπουργείο έγινε εξαιτίας του ότι διαθέτει οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες.

Δήλωση Χρήστου Μπουκώρου
Μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις ο βουλευτής Μαγνησίας δήλωσε τα εξής:
«Μετά από πολύμηνες προσπάθειες και επαφές με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, από ομιλίες στη Βουλή από τον Οκτώβριο του 2019, από πρόταση τροπολογίας και από συσκέψεις με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος από τον Αύγουστου του 2019, οδεύουν προς την οριστική τους επίλυση υπαρξιακής σημασίας ζητήματα για την οικονομία και την κοινωνία του Πηλίου.
Τα τρία τελευταία χρόνια, η περιοχή του Πηλίου είχε καταδικαστεί σε οικονομικό μαρασμό, αφού ήταν αδύνατο να εκδοθεί άδεια έστω για ένα λιοτρίβι ή κάποια οικοδομική άδεια. Είναι προφανές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί δύο ολόκληρα χρόνια αδιαφόρησε πλήρως. Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. προσανατολισμένη σταθερά στην ανάπτυξη, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, αναλαμβάνει διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Οφείλω να ευχαριστήσω τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και ιδιαίτερα τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, που έτεινε ευήκοον ους στην κραυγή απόγνωσης των κατοίκων του Πηλίου, την οποία είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στη Βουλή με εκτενή παρέμβασή μου.
Μετά την κρίση που βιώνουμε, οι κάτοικοι του Πηλίου με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορούν να ζουν, να παράγουν και να δημιουργούν στον τόπο τους, χωρίς την ύπαρξη ανυπέρβλητων εμποδίων. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνιστούν θετικότατη εξέλιξη».



Ζαγορά Πήλιο