Κατάρρευση ρεκόρ των εποχιακών προσλήψεων και εκτίναξη της ανεργίας άφησε πίσω της η καραντίνα. Ενώ τα νησιά δηλώνουν έτοιμα να υποδεχτούν τουρίστες οι προλήψεις τον Απρίλιο, ήταν ελάχιστες. Σε επίπεδο Νομού καταγράφηκε για τον Απρίλιο θετικό ισοζύγιο, σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2019, με 38 προσλήψεις, στο σύνολο όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.
Μετά από τους πρωτοφανείς περιορισμούς και την επιχειρούμενη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, επιχειρείται η εξαγωγή κάποιων πρώτων συμπερασμάτων ως προς τις συνέπειες που άφησε η καραντίνα στον τομέα της απασχόλησης.
Τα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση των εποχικών προσλήψεων, που συνεπάγεται αύξηση- ρεκόρ της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη καταγράφηκαν 572 προσλήψεις στη Μαγνησία και 32 στις Σποράδες, για τον Απρίλιο. Τον ίδιο μήνα του 2019 είχαν καταγραφεί στην ηπειρωτική Μαγνησία 2.885 προσλήψεις και 1.050 στις Σποράδες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου 3.000 εργαζόμενοι από τη Μαγνησία το καλοκαίρι εργάζονται στα νησιά των Σποράδων. Από τους 3.000 οι 2.200 εργάζονται στη Σκιάθο στον κλάδο του τουρισμού, δηλαδή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορικές εταιρείες, ενοικιάσεις, μπαρ, μάρκετ. Όλοι οι εργαζόμενοι σταδιακά , μέχρι και τις 15 Μαϊου βρίσκονται «στις θέσεις τους» και οι προσλήψεις τους αρχίζουν τέλος Μαρτίου. Οι αναγγελίες του Απρίλη δείχνουν έναν σκοτεινό εργασιακό δρόμο για χιλιάδες εργαζόμενους που τον χειμώνα ζουν με τα χρήματα που αποκομίζουν το καλοκαίρι.
Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία προσλήψεων είναι η 25η Μαΐου, ωστόσο ο κύριος όγκος των προσλήψεων ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, λίγο πριν ή μετά το Πάσχα των Καθολικών.
Μέσα στον Απρίλη στο σύνολο του Νομού και των οικονομικών κλάδων καταγράφηκαν 258 «οικειοθελείς αποχωρήσεις», όπως συνηθίζεται να «βαφτίζονται» οι απολύσεις, 89 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου. Συνολικά 195 συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν.
Σε τουρισμό-επισιτισμό δεν υπάρχει σύμφωνα με τα στοιχεία καμία κινητικότητα. Προσλήψεις τον Απρίλιο έγιναν από κλάδους υγείας, το λιανικό εμπόριο και τις επιχειρήσεις τροφίμων.
Εάν δε υπήρχε απαγόρευση απολύσεων , θα μιλούσαμε για «μαύρο Απρίλη». Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων καταγράφει 38 νέες θέσεις εργασίας, όταν τον Απρίλιο του 2019 καταγράφονταν 1.400 νέες θέσεις εργασίας, τον ίδιο μήνα. Οι 38 νέες θέσεις ήταν σε ποσοστό 66,8% με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Απριλίου δηλώθηκαν στην ηπειρωτική Μαγνησία 7.866 προσλήψεις, αλλά 8.655 εργαζόμενοι βρέθηκαν στον «δρόμο». Υπήρξαν συγκεκριμένα 3.624 οικειοθελείς αποχωρήσεις, καταγγελία σε 1.647 συμβάσεις αορίστου χρόνου και 3.384 συμβάσεις ορισμένου χρόνου έληξαν δεν ανανεώθηκαν.
Πηγή: Έθνος