Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων στη Μαγνησία που καλλιεργούνται από εκατοντάδες αγρότες, βρίσκονται στον» αέρα», μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 4061/2012 (άρθρο 23), που παρείχε τη δυνατότητα στους αυθαίρετα κατέχοντες δημόσια κτήματα, από τις 5 Ιουνίου 1993 και μετά, να τα εξαγοράσουν.
Η απόφαση του ΣτΕ (709/2020) αφορά περίπου 60.000 στρέμματα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων στη Μαγνησία, ενώ, για περίπου 150.000 στρέμματα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες…
Οι αγρότες έναντι αντιτίμου μπορούσαν να καλλιεργούν τις εν λόγω εκτάσεις και μάλιστα εδώ και τρία χρόνια (από το 2017) προβλεπόταν και στην πράξη η εξαγορά των συγκεκριμένων εκτάσεων. Οι αγρότες κινδυνεύουν τώρα να χάσουν τα ποσά που κατέβαλλαν σε ενστάσεις, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους, αλλά και να μείνουν χωρίς επιδοτήσεις…
Πάντως από τη διαδικασία εξαιρούνται όσες εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται μέσω του περιβαλλοντικού νόμου, καθώς είναι γη, την οποία είχε διανείμει το κράτος για καλλιέργεια, προ του 1975.
Οι αγρότες ζητούν να ξεκαθαρίσει, τι θα γίνει με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα ποσά που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν τη δασική έκταση, που είχαν τόσα χρόνια στην κυριότητά τους.
Εκατοντάδες αγρότες στη Μαγνησία, κυρίως στις περιοχές Αλμυρού και Βελεστίνου, φέρονται εγκλωβισμένοι, καθώς θεωρούνται πλέον καταπατητές δημοσίων εκτάσεων…
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΟΠΕΚΕ, οι παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις που επιδοτούνται, υπολογίζονται στη Μαγνησία σε 149.695 στρέμματα.
Τα εν λόγω στρέμματα έχουν δηλωθεί πλέον και στο Κτηματολόγιο, ενώ για πολλά από αυτά έχουν εκδοθεί τίτλοι και έχουν συναφθεί συμβόλαια, ενώ πληρώνουν και ΕΝΦΙΑ.
Η υπόθεση είχε αρχίσει να ξεδιπλώνεται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μαγνησία, καθώς ήρθαν στο προσκήνιο παθογένειες δεκαετιών, που κρύβονταν επιμελώς κάτω «από το χαλί». Σε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κάνει εξαγορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που θεωρούνται δασικές. Ωστόσο, το 2019, έπειτα από προσφυγές, το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και 2017 με τις οποίες δόθηκε αυτή η δυνατότητα έναντι τιμήματος, κρίνοντας ότι προσβάλλουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου και παρέπεμψε το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια. Με την απόφαση που εκδόθηκε τώρα, δίνεται οριστικό τέλος.
Πρόβλημα υπάρχει και στην ορεινή περιοχή της Ζαγοράς-Πουρίου με δενδρώδεις καλλιέργειες καστανιάς και καρυδιάς, που θεωρούνται δασικά δένδρα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στη Σκιάθο, όπου κυρώθηκε πρόσφατα ο δασικός χάρτης και όπου φαίνονται δασικά τμήματα μέσα σε ιδιοκτησίες…
Πολλοί εκ των αγροτών φέρεται να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας δεκαετιών, παρ’ όλα αυτά θεωρούνται καταπατητές δημοσίων εκτάσεων. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, όταν τον Αύγουστο θα γίνει προανάρτηση του κτηματολογικού πίνακα Ανατολικού και τμήματος του Νοτίου Πηλίου. Θα υποβληθούν πολλές ενστάσεις, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν κατέθεσαν στις δηλώσεις που υπέβαλαν τοπογραφικά διαγράμματα…
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαγνησία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα, σε εξαγορές δασικών εκτάσεων…