Επαναλειτουργούν από σήμερα 40 ξενοδοχεία στον Νομό Μαγνησίας

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-06-01 09:48:06

Στα 40 ανέρχονται τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας στη Μαγνησία τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από σήμερα που είναι και τυπικά η έναρξη της θερινής σεζόν.
Βέβαια η επαναλειτουργία τους γίνεται σε θολό τοπίο, καθώς οι ξενοδόχοι μέχρι και χθες το μεσημέρι ανέμεναν την υπουργική απόφαση που όριζε ξεκάθαρα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εδώ και λίγες μέρες έχουν στα χέρια τους τις οδηγίες, αλλά ανέμεναν και την υπουργική απόφαση για να είναι σίγουροι, πώς θα κινηθούν.
Στη ηπειρωτική Μαγνησία τα ξενοδοχεία ανέρχονται στα 350. Από αυτά το 1/3 είναι δωδεκάμηνης λειτουργίας και τα οποία μπορούν να ανοίξουν από σήμερα, ενώ τα εποχιακά ξενοδοχεία θα αρχίσουν την λειτουργία τους από 15 Ιουνίου.
«Εμείς υπολογίζουμε πως την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν να λειτουργούν 40 περίπου ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διάρκειας» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης και συμπλήρωσε «πως οι ξενοδόχοι ήταν ανάστατοι μέχρι και χθες το πρωί ανάστατοι, γιατί ακόμη δεν γνώριζαν την υπουργική απόφαση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς αυτή την απόφαση δεν μπορούν να είναι σίγουροι τι θα ισχύσει».

Πάντως το μεσημέρι ανακοινώθηκε η νέα ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Χρειάζονται αρκετές επεξηγήσεις σε όσα αναφέρονται στη νέα ΚΥΑ που ανακοινώθηκε» τόνισε ο κ. Ζαφείρης.
Τα ξενοδοχεία αρχίζουν τη λειτουργία σε πεδίο αβεβαιότητας για την έλευση επισκεπτών. Για το τριήμερο του Αγίου πνεύματος φαίνεται να υπάρχει μια μικρή κινητικότητα με Έλληνες επισκέπτες, ενώ για τους ξένους όλα είναι απρόβλεπτα.
«Αν μπορέσουμε να δεχτούμε τουρίστες στο 30% των περυσινών αφίξεων, θα είναι επιτυχία» είπε ο κ. Ζαφείρης, ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν μηνύματα από ξένους τουριστικούς πράκτορες σύμφωνα με τα οποία ξένοι που δεν ήρθαν τον Μάιο και δεν θα έρθουν και τον Ιούνιο, ίσως μεταθέσουν τα σχέδιά τους για το Σεπτέμβριο».

Με μάσκες
Tα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τα οποία τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στην εποχή της πανδημίας προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όπως αναφέρει η www.kathimerini.gr με τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ξεκινά και επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα ενώ από αύριο ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 15 Ιουνίου τα εποχικά ξενοδοχεία.

Στην ΚΥΑ ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο «Health First» το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν το 2020.
Το συγκεκριμένο σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της ιστοσελίδας του http://www.mintour.gov.gr/.

Στην ΚΥΑ γίνεται εκτενής αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής και ορίζονται τα εξής:
α. Μέσα Ατομικής Προστασίας: Μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου ή «ασπίδας» προσώπου.
β. Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
γ. Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
δ. Βιβλίο συμβάντων – COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος
ε. Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Τα μέτρα για εστιατόρια
Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ (buffet) και αυτά ορίζονται ως εξής:
– Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
– Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
– Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
– Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωονοϊού – COVID -19. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.



Ζαγορά Πήλιο