Ο Τιμολέων Διαμαντής, νικητής του reality μαγειρικής Master Chef 2, θα έχει την επιμέλεια του μενού στο kitchen garden «Μίνθη», που θα ανοίξει μεθαύριο και θα λειτουργήσει εντός της φάρμας Καραΐσκου στην Πορταριά. Ο Βολιώτης σεφ θα βρίσκεται εκεί για όλο το καλοκαίρι, σε μία φιλόδοξη προσπάθεια που υπόσχεται μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο Πήλιο αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα.
Οι ιδιοκτήτες του αγροκτήματος εμπνεύστηκαν από το κίνημα «farm to table». Ενστερνίστηκαν μία φιλοσοφία βιωσιμότητας και απλότητας στην κουζίνα, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες που θα έρχονται από το χωράφι στο τραπέζι και κάθε ημέρα θα παρουσιάζουν πιάτα με φρέσκα υλικά από ντόπιους παραγωγούς, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Μία τοπική αγροτουριστική επιχείρηση δίνει μία νέα έννοια στην εποχικότητα, ποντάροντας σε δοκιμασμένες συνταγές της πηλιορείτικης κουζίνας, με τον Τιμολέοντα Διαμαντή, που είναι γνωστός για την αγάπη του για τη φύση, να μοιάζει, ίσως, ο καταλληλότερος για να επιβλέψει το καινοτόμο project της οικογένειας Καραΐσκου.
Από αυτό το Σάββατο και μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, όσοι διαβαίνουν το «κατώφλι» της «Μίνθης» (όπως λέγεται αλλιώς το αρωματικό φυτό της μέντας, ενώ και στη μυθολογία ήταν μία από τις Ναϊάδες νύμφες), στην κουζίνα που έχει στηθεί στη φάρμα θα βλέπουν τον 30χρονο σεφ να επιβλέπει το μενού, που θα σερβίρεται καθημερινά και θα στηρίζεται σε παραδοσιακές αξίες και τεχνικές, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά εποχικά και τοπικά προϊόντα.
Ο Τιμολέων Διαμαντής τον περασμένο χειμώνα εργάστηκε στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου έμενε και πιο παλιά, αλλά μετά τις αλλαγές που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού θα μείνει Ελλάδα για την υπόλοιπη σεζόν. Έτσι θα επιμεληθεί το concept του μαγαζιού, αλλά και το φαγητό που θα σερβίρεται στη «Μίνθη».
«Η κεντρική ιδέα είναι να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα από τον τόπο μας. Θεωρώ ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτό είναι εφικτό, μαζί και με τα όσα θα παράγονται στο αγρόκτημα, όπως βότανα και λαχανικά. Ποντάρουμε στους ντόπιους παραγωγούς και με όσους δεν γνωριζόμαστε, θα θέλαμε να μας προσεγγίσουν, να δούνε από κοντά πώς θα λειτουργήσει το project και να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας», τόνισε ο γνωστός σεφ.
Αναλύοντας τη φιλοσοφία του kitchen garden «Μίνθη», είπε: «Μας ενδιαφέρει ό,τι παράγεται ανά εποχή και να τα χρησιμοποιούμε με σωστό τρόπο. Γι’ αυτό και το μενού θα είναι μικρό και απλό, ποντάροντας όμως στην ποιότητα. Φέτος θα κινηθούμε περισσότερο με όσα παράγει το Πήλιο, ώστε ό,τι βγαίνει από το κτήμα να καταλήγει στο πιάτο. Το κίνημα «farm to table» υφίσταται πολλά χρόνια στο εξωτερικό, κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες. Εμπνευστήκαμε από εκεί, αλλά θα επιχειρήσουμε να το προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα και την ελληνική πραγματικότητα.
Την ποικιλία και μόνο των βοτάνων που υπάρχει στο Πήλιο να σκεφτούμε, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα, η κουζίνα θα είναι ανοικτή στο κοινό και όλα τα τραπέζια θα βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο, όπου θα παρασκευάζονται τα πιάτα. Κι εκτός από το φαγητό, πιστεύω ότι ο κόσμος θα το αγκαλιάσει, γιατί όλα έχουν στηθεί μέσα σ’ ένα πανέμορφο μέρος, μέσα στη φύση».