«Βρόχος» για αγρότες στο Πήλιο οι ασφαλιστικές εισφορές

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2017-08-04 11:00:07
«Βρόχος» για αγρότες στο Πήλιο οι ασφαλιστικές εισφορές

Σε «βρόχο» εξελίσσεται για πολλούς αγρότες η αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 30%, αν και εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι αρκετοί οφείλουν και από περασμένες χρονιές.
Σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί και στο Πήλιο κυριαρχεί ο μικρός κλήρος, οι αγρότες είναι αναμενόμενο να δυσκολεύονται να πληρώσουν τις εισφορές τους.
Για πολλούς ήταν μεγάλος πονοκέφαλος το γεγονός πως έπρεπε μέχρι και τον περασμένο Μάιο να πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Τελικά και προς μικρή ανακούφισή τους, η λήξη της προθεσμίας πληρωμής μετατέθηκε για τον Νοέμβριο.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Λάσκος ανέφερε πως «υπάρχει ένα ποσοστό 30% των παραγωγών που δυσκολεύεται να πληρώσει τις μηνιαίες πλέον ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις και να χρειάζεται να ενταχθούν στις ρυθμίσεις. Αλλά και πάλι είναι αμφίβολο κατά πόσο τηρούν με συνέπεια την πληρωμή προς τις ρυθμίσεις. Ακόμη και το πιο μικρό μηνιαίο ποσό που είναι περίπου 90 ευρώ, αν πρόκειται να τα πληρώσει ένα ζευγάρι, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης ανέφερε πως «υπάρχουν πολλοί αγρότες που καθυστερούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές ανά μήνα. Πρόκειται κυρίως για αγρότες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και το Πήλιο έχει κυρίως τέτοιας κατηγορίας παραγωγούς, αφού ο κλήρος είναι μικρός. Το ζήτημα είναι μεγάλο και αφορά πολλούς. Ακόμη και τα 180 ευρώ τον μήνα για ένα ζευγάρι αγροτών, ποσό που είναι το μίνιμουμ των ασφαλιστικών εισφορών ανά μήνα, είναι πολύ δύσκολο να καταβληθούν από κάποιους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αγρότες που έχουν συσσωρεύσει κάποιες χιλιάδες ευρώ ως οφειλές προς τα ταμεία».
Μάλιστα ο κ. Διανελλάκης υπογράμμισε πως είναι σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση οι παραγωγοί, ώστε οι συνταξιούχοι αγρότες πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των παιδιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.



Ζαγορά Πήλιο