Αυξημένη σε μεγάλο βαθμό είναι φέτος η παραγωγή κάστανου στο Ανατολικό Πήλιο, καθώς έχουν βοηθήσει και οι καιρικές συνθήκες, με τους αγρότες να εύχονται να μην εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε από αρχές Φθινοπώρου να μπορέσουν να κάνουν την συγκομιδή.
Στους κασταναοπαραγωγούς επικρατεί ικανοποίηση, καθώς, όπως αναφέρουν, σε σχέση με πέρυσι η παραγωγή είναι αρκετά μεγαλύτερη.
Ο καστανοπαραγωγός κ. Κώστας Νάνος από το Ξουρίχτι που είναι ένα χωριό που έχει ονομαστεί και «καστανοχώρι» επισήμανε πως «φέτος τα πράγματα ως προς την παραγωγή είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι καστανιές έχουν παραγωγή στο 100%, όταν πέρυσι λόγω καιρικών συνθηκών ήταν στο 30-50%. Επομένως είμαστε σε καλύτερη θέση και ευελπιστούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να μην έχουμε κάποιο ακραία καιρικό φαινόμενο που θα ανατρέψει τα δεδομένα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι το Ξουρίχτι είχε διαθέσει στην αγορά κοντά στους 180 τόνους κάστανου σε σύνολο περίπου 600 τόνων που παρήχθησαν από το Ανατολικό Πήλιο. Το Ξουρίχτι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κάστανο, αν και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και άλλες περιοχές του Ανατολικού Πηλίου που πλέον έχουν στραφεί στην καλλιέργεια των καστανιών.
Τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλες οι ποσότητες κάστανου διοχετεύονται στην γειτονική Ιταλία. «Περιμένουμε να δούμε, τι θα συμβεί φέτος και αν θα επηρεάσει την ζήτηση η πανδημία, τι θα γίνει με την κατανάλωση» ανέφερε ο κ. Νάνος και συμπλήρωσε πως πέρυσι η τιμή ενός κιλού από μεγάλα κάστανα είχε φτάσει και στα 3,30 ευρώ, καθώς η παραγωγή ήταν μειωμένη. Προς το παρόν δεν υπάρχει εικόνα για τις φετινές τιμές στα κάστανα.
Παράλληλα ένα μεγάλο ζήτημα που προβληματίζει τους καστανοπαραγωγούς, είναι η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις περυσινές ζημιές από το χαλάζι.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποζημιωθεί για την περυσινή ζημιά στις καστανιές από την χαλαζόπτωση. Οι καστανοπαραγωγοί περιμένουν την οικονομική βοήθεια. Άλλωστε και αυτοί πληρώνουν ασφάλιστρα και ελπίζουν να στηριχτούν από το Κράτος σε αυτή τη δύσκολη περίσταση».