Ο Αλ. Μεϊκόπουλος κάλεσε στη Βουλή τον Υπουργό Εργασίας για την εκτόξευση των ανέργων στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-07-21 13:04:35

Στη Βουλή συζητήθηκε χθες, 20.07.2020, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την καλπάζουσα ανεργία και την κρίση του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας της Μαγνησίας. Για να απαντήσει προσήλθε ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το βαθύ αποτύπωμα της κρίσης δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πανδημίας, αλλά και των πολιτικών που έχει μέχρι τώρα αναπτύξει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία δείχνοντας εκτόξευση ανεργίας στον αστικό ιστό του Βόλου με 25.300 ανέργους σε σχέση με τους 19.587 το 2019, ενώ μίλησε αναλυτικά και για τον αριθμό ανέργων στον Αλμυρό (152), στη Ζαγορά (326), στο Ν.Πήλιο (604), στο Δήμο Ρήγα Φεραίου (841), στην Αλόννησο (249), στη Σκιάθο (1220) και στη Σκόπελο (369). Τη «ρημαγμένη» εικόνα συμπληρώνουν οι χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με 1 στους 2 εργαζομένους στη Μαγνησία να λαμβάνουν κάτω από 800 ευρώ και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να συμπιέζουν στο 50% περίπου το εισόδημά τους.
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος μίλησε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προληπτική και εμπροσθοβαρή στήριξη που δεν «άκουσε», όμως, η κυβέρνηση με επιδότηση του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, θεσμοθέτηση του έκτακτου εισοδήματος αλληλεγγύης στις ευάλωτες ομάδες και τους πολίτες που υπέστησαν συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημά τους, και για τις επιχειρήσεις τη θεσμοθέτηση της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και τη μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.
«Είμαστε ρεαλιστές, η ύφεση είναι δεδομένη, αλλά το μέγεθός της θα εξαρτηθεί από το τι κάνει και κυρίως τι δεν κάνει η κυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊκόπουλος.
Ο Υπουργός Εργασίας, αφού παραδέχθηκε την αδυναμία ουσιαστικής ανάσχεσης των επιπτώσεων της πανδημίας στο πεδίο της εργασίας, απάντησε ότι «η κρίση που προκάλεσε η πανδημία δε νικιέται, όμως αντιμετωπίζεται» ενώ όσον αφορά τη Μαγνησία μίλησε για θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων για τον Ιούνιο, αλλά και το σύνολο του εξαμήνου σύμφωνα με την «ΕΡΓΑΝΗ».

Όταν πήρε το λόγο ο Αλ. Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι η EUROSTAT δίνει μια πλασματική, όχι πραγματική εικόνα εξηγώντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή εργασίας υπολογίζονται ως απασχολούμενοι, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πολύς άνεργος κόσμος που έχει μεταφερθεί στο μη ενεργό πληθυσμό, καθώς δεν μπορούσε να βρει εργασία κατά τη πανδημία αλλά και μετά. Αναφέρθηκε ακόμη στη δημοσκόπηση της MRB που δείχνει ότι το πρώτο πρόβλημα για τους το 49.3% των πολιτών είναι αυτό της ανεργίας. «Η πανδημία κατέρριψε στερεότυπα που αφορούν την αγορά εργασίας, όπως το ότι μπορεί να αυτορρυθμιστεί, και αυτό της δαιμονοποίησης της κρατικής παρέμβασης» σχολίασε λέγοντας ότι «διαπιστώσαμε όλοι ότι η αγορά εργασίας δεν αυτορρυθμίζεται και η κρατική παρέμβαση στο κομμάτι της εργασίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για την ανάσχεση αυτής της κρίσης».
«Το παράδειγμα της Μαγνησίας είναι αντιπροσωπευτικό με την τοπική οικονομία να στηρίζεται κατά βάση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έχοντας τουρισμό και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Δεν ξέρω που βρήκατε τα στοιχεία που αναφέρατε, ξέρω όμως με σιγουριά ότι αυτή την τουριστική σεζόν περίπου 3.000 άνθρωποι στη Μαγνησία δεν έχουν βρει δουλειά» είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής της Μαγνησίας αντιδρώντας στα θετικά στοιχεία για τη Μαγνησία που παρέθεσε ο κ. Βρούτσης. Μεταφέροντας ακόμα το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή του, υπογράμμισε ότι νέοι άνθρωποι που μέχρι πρότινος εργάζονταν ξαναμιλούν πλέον για τις δύο επιλογές που είχαν και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, να αναζητήσουν εργασία στην Αθήνα ή στο εξωτερικό.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος ρώτησε ευθέως του Υπουργό τι σχεδιάζει για το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται και το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση που έρχεται και θυμίζει έντονα εικόνα 2012-2013.
Ο κ. Βρούτσης αμφισβήτησε ότι υπάρχει ροπή των νέων της χώρας να φύγουν στο εξωτερικό και απαντώντας στον Αλ. Μεϊκόπουλο σχετικά με το αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει περισσότερα χρήματα, επικαλέστηκε όρια αντοχών στην οικονομία λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις και τα προγράμματα για τους εργαζομένους της Μαγνησίας, και της χώρας ευρύτερα, φτάνουν μέχρι εκεί που επιτρέπει η δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας, χωρίς να δίνει περισσότερες ή πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο.



Ζαγορά Πήλιο