Τα αυξημένα κρούσματα στη Μαγνησία στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλ. Μεϊκόπουλου στη Βουλή

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-07-31 13:44:10

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την ίδρυση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε., ΟΔΙΠΥ πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την Πέμπτη 30 Ιουλίου.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε αρχικά στην έξαρση της πανδημίας που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο λέγοντας ότι η κατάσταση απαιτεί την άμεση θωράκιση του ΕΣΥ και καλεί για αναβάθμιση της στρατηγικής του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο διασποράς στην κοινότητα.
Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του ήταν η Μαγνησία επισημαίνοντας ότι παρόλο που κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν εμφανίστηκε σχεδόν κανένα κρούσμα, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφονται σχεδόν καθημερινά κρούσματα αναφερόμενος στα κρούσματα σε μπαρ και νυχτερινό κέντρο της περιοχής.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Υγείας και η Πολιτική Προστασία θεωρεί επαρκές το έργο των ελέγχων από τον ΕΟΔΥ που εξαντλείται στην αυτόματη ιχνηλάτηση. Το ζητούμενο με βάση τη νέα εικόνα, όπως διαμορφώνεται, δεν είναι να γίνεται ιχνηλάτηση αφού βρεθεί το κρούσμα, αλλά να βρίσκονται τα κρούσματα μέσα από τους βασικούς ελέγχους. «Δεν μπορεί τα κρούσματα να βρίσκουν τον ΕΟΔΥ, πρέπει ο ΕΟΔΥ να βρίσκει τα κρούσματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος.
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας, ρώτησε αν πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο δίκτυο ελέγχου της διασποράς του ιού στην κοινότητα και αν πρέπει να μιλήσουμε πλέον και για μια περιφερειακή υποδομή του ΕΟΔΥ.

Ο βουλευτής, μίλησε ακόμα για τη έλλειψη μοριακού αναλυτή για Covid στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου που εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 200.000 μόνιμων κατοίκων σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή. Το θέμα του μοριακού αναλυτή έχει ήδη φέρει στη Βουλή με κοινοβουλευτική Ερώτηση, όπου επεσήμανε ότι τα τεστ που πραγματοποιούνται στο Αχιλλοπούλειο αποστέλλονται για ανάλυση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας με τα αποτελέσματα να καθυστερούν 2 ημέρες και οι πολίτες της Μαγνησίας που θέλουν να εξεταστούν προληπτικά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν το τεστ σε ιδιωτικές κλινικές με το αντίστοιχο οικονομικό αντίτιμο, φυσικά.

Επί του νομοσχεδίου, ο Αλ. Μεϊκόπουλος έκανε λόγο για «κακοποιημένη και ταλαιπωρημένη» έννοια της αξιολόγησης, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση φτιάχνει μια Ανώνυμη Εταιρεία αξιολόγησης δημόσιων και ιδιωτικών φορέων υγείας και το Υπουργείο παραχωρεί σιωπηρά τη θέση του σε αυτή και της εκχωρεί αρμοδιότητες που είναι ουσιαστικά αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο διαχωρισμός που εισάγει με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας να ελέγχονται προαιρετικά και μόνο κατόπιν αιτήματός τους τη στιγμή που οι δημόσιες δομές υγείας υπόκεινται σε υποχρεωτικό έλεγχο είναι μεροληπτικός υπέρ των ιδιωτικών δομών και λειτουργεί ξεκάθαρα σε βάρος των δημόσιων δομών.
Εξήγησε ότι: «στον άτυπο αυτό ανταγωνισμό που καθιερώνει η κυβέρνηση, οι δημόσιες δομές υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο εκκινούν a priori σε μειονεκτική θέση, καθώς είναι σοβαρά υποστελεχωμένες, μόνιμα υποχρηματοδοτούμενες με την πρωτοβάθμια φροντίδα να είναι απενεργοποιημένη και τις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων σε φάση αποεπένδυσης. Η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να στελεχώσει, να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει τα δημόσια νοσοκομεία και μετά να τα αξιολογήσει».

Ολοκληρώνοντας, ο βουλευτής ανέφερε ότι: «το νομοσχέδιο είναι καχύποπτα βιαστικό να αξιολογήσει τις κατασυκοφαντημένες από τη ΝΔ δημόσιες δομές υγείας που σήκωσαν το βάρος της πανδημίας και παρά τα προβλήματά τους αντεπεξήλθαν, και μάλιστα το κάνει με μια δαπανηρή διαδικασία που δεν κατευθύνεται πραγματικά στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας».



Ζαγορά Πήλιο