Συνάντηση γνωριμίας είχε ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Δευτέρα 27.07.2020, με αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστού από τα μήλα με το εμπορικό σήμα «ZAGORIN».
Ο κύριος Mark Allen βρέθηκε στη Ζαγορά στα πλαίσια ιδιωτικής επίσκεψης του, ως προσκεκλημένος φιλικής οικογένειας που έλκει τη καταγωγή της από τη περιοχή. Δράττοντας την ευκαιρία της παρουσίας του στο χωριό, αποφάσισε να συναντήσει φορείς και υπηρεσίες με κομβικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη και την ανάπτυξη του τόπου. Έτσι, αφού επισκέφθηκε τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, όπου έγινε δεκτός από τον Αντιδήμαρχο, συνέχισε τις επαφές του με επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο του Δ.Σ., κο. Ιωάννη Κράββαρη, την Αντιπρόεδρο, κα. Δέσποινα Βαρούτα και τον Αντώνη Πολίτη, εργαζόμενο στο Τμήμα Επικοινωνίας της επιχείρησης.
Ο Πρέσβης συνοδευόταν από τον Jeff Peet, εξειδικευμένο στέλεχος του Αγροδιατροφικού Τομέα που έχει διατελέσει συνεργάτης με τις κυβερνήσεις Χιλής και Καναδά σε διάφορες δράσεις προώθησης της αγροτικής παραγωγής των παραπάνω χωρών, όπως επίσης και από τον Κωνσταντίνο Ιατρού, απόγονο της ζαγοριανής οικογένειας Γιαννακοπούλου, εξειδικευμένο στέλεχος στον τομέα των αερομεταφορών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως την εξαγωγική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού συγκριτικά με παγκόσμια παραδείγματα και πρακτικές. Παράλληλα οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την πορεία του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, από το 1916 μέχρι σήμερα, την εμπορική δραστηριότητα της Οργάνωσης, τις πολλαπλές πιστοποιήσεις ποιότητας που διαθέτει, ενώ αναλύθηκαν οι παράγοντες που προσδίδουν τη μοναδική γεύση στα προϊόντα της περιοχής με κύριο στοιχείο τη γεωγραφική θέση των αγροκτημάτων μεταξύ βουνού και θάλασσας.
Ο Καναδός Πρέσβης και η έμπειρη συνοδεία του, τόνισαν ότι η ευρωπαϊκή κατοχύρωση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 1996 για τα μήλα, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο για παγκόσμιου επιπέδου κατοχύρωση της δραστηριότητας των παραγωγών και του Συνεταιρισμού. Παράλληλα ο ίδιος και η συνοδεία του ενημερώθηκαν ότι η Οργάνωση αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, πιστοποίηση που δύναται να διευρυνθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του Διεθνή Καταλόγου της UNESCO. Η αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού ενημερώθηκε για «καλές πρακτικές» και παραδείγματα που ακολουθούνται σε άλλες χώρες στον τομέα της προώθησης αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και εθνική στρατηγική.
Στον Πρέσβη και τη συνοδεία του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι καλλιεργητικές μέθοδοι δεν έχουν εκβιομηχανιστεί πλήρως, όπως σε άλλες περιοχές του πλανήτη, κυρίως λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, ενώ επαίνεσαν το γεγονός της μαζικής συμμετοχής των αγροτών στον Συνεταιρισμό η οποία πλέον αποτελεί οικογενειακή τους παράδοση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις διατηρείται εδώ και τέσσερις ή πέντε γενιές.
Ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω, ο Πρέσβης αναφερόμενος στον φυσικό πλούτο της περιοχής και στην ήδη υπάρχουσα τουριστική δραστηριότητα, ανέφερε ότι εφόσον γίνει σύζευξη με κατάλληλες πρακτικές, η μορφή οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, μπορεί να αποτελεί βασικό στοιχείο προσέλκυσης τουριστικών ροών, επεκτείνοντας περαιτέρω τη φήμη των γευστικών μήλων.
Αφού δέχθηκε δώρα από την Αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού, όπως εκδόσεις και το Πετιμέζι από Φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου, συνέχισε την περιήγησή του στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς.
The post Επίσκεψη του Καναδού Πρέσβη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς appeared first on ΖΑΓΟΡΙΝ.