Αγανάκτηση επικρατεί στο Ειδικό εκπαιδευτικό και Ειδικό βοηθητικό προσωπικό με αναπηρία γιατί η εκπαιδευτική αναπηρική κοινότητα βρέθηκε εκτός από τα κοινωνικά κριτήρια για την τοποθέτηση σε προσβάσιμη σχολική μονάδα. «Ένα τραγικό νομοθέτημα κοινωνικής αναλγησίας. Απαράδεκτο και αισχρό», τονίζουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στη Μαγνησία που διαπίστωσαν πως με το ΦΕΚ B 3344 – 10.08.2020 η υπ. αριθμ. 104627/ΓΔ5 υπουργική απόφαση καταργεί όλα τα κοινωνικά κριτήρια που αφορούσαν στην τοποθέτηση των αναπληρωτών στα σχολεία, χωρίς να εξαιρεί ούτε τους εκπαιδευτικούς με σκλήρυνση κατά πλάκας και μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι είχαν προτεραιότητα στην τοποθέτηση όπως επίσης καταργεί και την προτεραιότητα στην τοποθέτηση που είχαν οι γονείς με ανάπηρο τέκνο.
Με επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως , καταγγέλλουν «την ανεκδιήγητη αποστέρηση της δυνατότητας υποβολής αίτησης υπηρεσιακής μεταβολής των εκπαιδευτικών με αναπηρία καθώς εμπίπτει στην παρ. 5 του άρθρου 62 που Ν.4589/2019 με βάση την οποία δεν επιτρέπεται καμία υπηρεσιακή μεταβολή για 2 χρόνια. Συνεπώς οι ειδικές κατηγορίες δεν δικαιούνται να μετατεθούν ή να αποσπαστούν όπως ορίζει το αρθ. 13 του Π.Δ.50/1996 το οποίο βρίσκεται σε ισχύ»
Οι εκπαιδευτικοί, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) με αναπηρία φυσικά θα αναγκαστούν να επιλέξουν όλη την Ελλάδα, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες διορισμού, καθώς χρειάζεται να φροντίσουν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση με σκοπό την κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών, που προκύπτουν πολλές φορές από τα προβλήματα υγείας τους.
Σε περίπτωση που διοριστούν σε κάποιο μέρος μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν υπηρεσία, καθώς όσοι δεν αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτηθούν, σύμφωνα με το άρθρο 58 τροποποίηση του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (Α ́ 29) του νόμου 4653/2020, θα έχουν τριετή ποινή αποκλεισμού από μελλοντικούς διορισμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας εκπαιδευτικός, ΕΕΠ ή ΕΒΠ με αναπηρία θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικά στον τόπο διορισμού του για δύο χρόνια τουλάχιστον μέχρι να πάρει μετάθεση ή απόσπαση στον τόπο όπου διαμένει μόνιμα. Ως εκ τούτου, γίνεται κατανοητό πόσες δυσκολίες πρόκειται να επιφέρει σε όλα αυτά τα άτομα, τα οποία θα διοριστούν σε περιοχές μακριά από τους ανθρώπους που τους φροντίζουν (υποστηρικτικό περιβάλλον), από τους θεραπευτές τους, τα κέντρα αποκατάστασης, τους γιατρούς τους, τα νοσοκομεία. Η υποχρεωτική παρουσία στον τόπο διορισμού βέβαια δε συνέβαινε μέχρι τώρα, σύμφωνα με τη φετινή εγκύκλιο μεταθέσεων αλλά και προηγούμενων ετών των εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ. Συγκεκριμένα, δεν απαιτούνταν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 4 του Π.Δ. 100/1997, χρόνος υπηρέτησης στην οργανική θέση για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.
Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να μην είναι υποχρεωτική διετής υπηρέτηση στην οργανική θέση.