Περισσότεροι από 20 οι μαθητές σε 148 τμήματα Δημοτικών στη Μαγνησία -Φόβοι για διασπορά του κορωνοϊου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-09-08 05:32:39

Με πάνω από 20 μαθητές θα λειτουργήσουν φέτος 148 Τμήματα στα Δημοτικά της Μαγνησίας αποτυπώνοντας και τον κίνδυνο που υπάρχει για τη διασπορά του ιού. Το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες πως ο μέσος όρος μαθητών σε  κάθε τμήμα είναι κοντά στους 17 μαθητές, ωστόσο για τα Δημοτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου τέσσερα στα δέκα Τμήματα έχουν πάνω από 20 μαθητές, ενώ στο σύνολο του νομού το ποσοστό αυτό είναι 20%, καθώς στην περιφέρεια, υπάρχουν πολύ πιο ολιγομελή τμήματα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως ο συνολικός αριθμός των τμημάτων Δημοτικών που θα λειτουργήσουν στη νέα σχολική χρονιά στη Μαγνησία, ανέρχεται στα 701 εκ των οποίων τα 553 έχουν μαθητές κάτω από 20 άτομα και τα 148 πάνω από 20 άτομα. Από τα 148 Τμήματα, τα 105 έχουν 20-22 μαθητές και τα 43 Τμήματα από 22 μέχρι 25 μαθητές.

Ο κ. Μούσιος πρόσθεσε πως πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Δήμο Βόλου, καθώς από τα 321 Τμήματα των Δημοτικών, τα 90 έχουν 20-22 μαθητές και τα 36 Τμήματα από 22 έως 25 μαθητές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως με βάση τα στοιχεία αυτά υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού λόγω του συγχρωτισμού σε αίθουσες που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μικρές. Εξάλλου υπάρχει και νέα μελέτη από το ΑΠΘ που αναφέρει ότι η παρουσία τόσο πολλών μαθητών σε  μια τάξη, αυξάνει τον κίνδυνο μεταδοτικότητας κατά 50%.

Η  λύση θα ήταν να δημιουργηθούν τμήματα με λιγότερους μαθητές, δηλαδή ένα τμήμα με δεκαπέντε μαθητές, ώστε να τηρούνται και οι αποστάσεις. Συνεπώς έπρεπε να βρεθούν αίθουσες. Στην Ιταλία το κατάφεραν βρίσκοντας 3.000 καινούριες αίθουσες σε συνεργασία ακόμη και με την καθολική Εκκλησία που παρεχώρησε χώρους. Στην Ελλάδα πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι και δεν υπήρξε μια προετοιμασία για να βρεθούν νέοι χώροι διδασκαλίας. Θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας πρώτον, να αξιοποιήσει χώρους στα σχολεία, όπως βιβλιοθήκες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ακόμη και γυμναστήρια, για να γίνουν μαθήματα. Δεύτερον, θα μπορούσε να ζητήσει από φορείς, όπως τους Δήμους, τις Περιφέρειες, ακόμη και την Εκκλησία, για να διαθέσει χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. Δεν έγινε αυτό και φτάσαμε τώρα στο παραπέντε από την  έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα μιλάμε για τα μεγάλα τμήματα που υπάρχουν  στα αστικά κέντρα».

Πάντως ο ίδιος υπογράμμισε πως «εμείς ως εκπαιδευτικοί θα θέλαμε διαβεβαιώσουμε γονείς και μαθητές ότι θα  εφαρμόσουμε με ασφάλεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και όλα να κυλήσουν ομαλά».

 



Ζαγορά Πήλιο