«Κόντρα» για λήψη δανείου στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-09-09 07:42:28

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μετατράπηκε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου η συζήτηση σχετικά με τη σύναψη δανείου για την εξόφληση παλαιότερης δανειοδότησης. Το θέμα αφορά δάνειο του πρώην Δήμου Μουρεσίου μεταξύ της τράπεζας Πειραιώς και της δημοτικής επιχείρησης με την επωνυμία Ε.Δ.Α.Ε.Μ. (Ενιαία Δημοτική Επιχείρηση Μουρεσίου). Την έντονη αντίδρασή της τόσο για το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις εξακολουθούν να γίνονται διά περιφοράς, εξέφρασε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαρία Σαμαρά, τονίζοντας πως «η Δημοτική Αρχή προσπαθεί με καθυστέρηση ενός έτους να εξοφλήσει ένα μέρος του δανείου για να μη χάσει ο Δήμος το προσημειωμένο ακίνητο».

Να αναφερθεί ότι εγγύηση για τη δανειοδότηση αποτέλεσε το δημοτικό οικόπεδο – ακίνητο της Τ.Κ. Μουρεσίου, στον οικισμό Παπά Νερό, παράπλευρα της κατασκήνωσης, στη θέση «Βερυκοκιά», το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως ελεύθερος χώρος στάθμευσης για τους δημότες αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής.
Το έτος 2016 το ύψος της οφειλής ανερχόταν στο ποσό των 233.343,60 ευρώ και η τράπεζα Πειραιώς πρότεινε να προβεί σε διαγραφή ποσού 93.337,44 ευρώ και το υπόλοιπο να διακανονισθεί με δόσεις για διάστημα τριών ετών και κατόπιν τα δύο μέρη να προβούν σε εκ νέου διαπραγμάτευση ή την εφ’ άπαξ εξόφληση.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου Π. Κουτσάφτης ανέφερε ότι «η περιουσία του Δήμου είναι αδιαπραγμάτευτη και πρέπει η εκάστοτε εκλεγμένη Δημοτική Αρχή να την προστατεύει προς όφελος των δημοτών».
Πρότεινε η Οικονομική Επιτροπή να τον εξουσιοδοτήσει προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα σύναψης νέας δανειακής σύμβασης με επωφελείς όρους, είτε από τράπεζα είτε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατόπιν οι όροι της σύναψης του νέου δανείου να κατατεθούν εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή προς έγκριση και ακολούθως στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική απόφαση.

Η κ. Μαρία Σαμαρά στην τοποθέτησή της αρχικά διαμαρτυρήθηκε για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής διά περιφοράς και μέσω mail, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Δημοτική Αρχή επιμένει σε μια διαδικασία που είχε έκτακτο χαρακτήρα, αλλά από ό,τι φαίνεται αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να διερωτώμεθα αν αυτό βολεύει. Είστε η μοναδική Δημοτική Αρχή σε όλη τη χώρα που συνεχίζει τις διά περιφοράς συνεδριάσεις και μάλιστα με σημαντικά θέματα που αφορούν στην οικονομική και διοικητική βιωσιμότητα του Δήμου μας, καθώς και την καθημερινότητα των δημοτών μας» προσέθεσε.

Σχετικά με το θέμα του δανείου δήλωσε πως το καταψηφίζει και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Θεωρούμε ότι το θέμα είναι υψίστης οικονομικής και ιδιοκτησιακής σημασίας για τον Δήμο μας, διότι αφορά στη σύναψη ενός νέου δανείου για την αποπληρωμή ενός παλαιού και την άρση της προσημείωσης υποθήκες ποσού 130.000 ευρώ σε ακίνητο του πρώην Δήμου Μουρεσίου εκτάσεως 2.701,13 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού Παπά Νερό Αγίου Ιωάννη.
Με την 179 απόφαση της 9/8/2016, το Δ.Σ. στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης με την τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε ρύθμιση με την υποχρέωση καταβολής μηνιαίας χρεολυτικής δόσης ποσού 500 ευρώ προς κάλυψη κεφαλαίου για διάστημα τριών ετών και την επανεξέταση της ρύθμισης στην τριετία και τη συμβατική υποχρέωση επαναδιαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο 2019 για την οριστική επίλυση του θέματος.
Εσείς δεν τηρήσατε τη δανειακή υποχρέωση της επαναδιαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο του 2019, με συνέπεια η τράπεζα να προχωρήσει μονομερώς και σήμερα ζητεί τα χρήματά της και απειλείται το ακίνητο με κατάσχεση».
Απαντώντας ο κ. Κουτσάφτης ανέφερε ότι «με την παρούσα απόφαση δεν προβαίνουμε σε σύναψη δανείου, αλλά ζητεί την εξουσιοδότηση από το Σώμα, προκειμένου να προβεί σε διερεύνηση με τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση δανειακής σύμβασης, τους όρους της οποίας θα εισηγηθεί εκ νέου η Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την τελική έγκριση».



Ζαγορά Πήλιο