Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου: Δημότης μήνυσε δήμαρχο και αντιδήμαρχο για παράβαση καθήκοντος

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-10-13 08:21:44

Μήνυση κατά του δημάρχου και αντιδημάρχου του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου για παράβαση καθήκοντος, αλλά και κατά ιδιοκτήτη καταστήματος εστίασης κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου δημότης της περιοχής, ζητώντας την ποινική τους δίωξη.
Ο δημότης κατάγγειλε ότι σύμφωνα με έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Πολεοδομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου, η οποία έχει διαβιβασθεί στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης «έχει προβεί σε αυθαίρετες κατασκευές εντός κοινοχρήστου χώρου (πλατείας)» και συγκεκριμένα «προσθήκης κατ’ έκταση καταστήματος, ξύλινης πέργκολας, υπερυψωμένης εξέδρας και μεταλλικής κατασκευής κινητού συστήματος ηλιοπροστασίας και λιθόκτιστων βαθμίδων», με αποτέλεσμα «να δυσχεραίνεται ιδιαιτέρως για εμένα και την οικογένειά μου η πρόσβαση και η χρήση της κλίμακας ανόδου στην οικία μου». Σημειώνει ακόμη ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «απέκοψε παράνομα μέρος της υφιστάμενης κλίμακας ανόδου στην οικία μου και κατασκεύασε νέα λιθόκτιστη κλίμακα, εντός του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας, τοποθετώντας στην απόληξή της στην πλατεία δύο πρόχειρα ξύλινα σκαλοπάτια, προκειμένου να είναι εφικτή η χρήση της κλίμακας. Για την τοποθέτηση αυτών των δύο ξύλινων σκαλοπατιών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο…»

Ο δημότης αναφέρει ακόμη στη μήνυσή του ότι ζήτησε «να ανακαλέσουν την παράνομη αυτή απόφασή τους» και «το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία και «εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο να προβεί στις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, όσον αφορά στην επιβολή προστίμου και τις υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές εντός του κοινοχρήστου χώρου», σύμφωνα και με σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου.
Στη γνωμοδότηση του δικηγόρου του Δήμου αναφέρεται ότι «θα πρέπει να ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. με την οποία θα παραπέμπεται το θέμα στον κ. δήμαρχο, ο οποίος και θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για απομάκρυνση των αντικειμένων και των αυθαιρέτων κατασκευών, που βρίσκονται εντός του κοινοχρήστου χώρου που έχει παραχωρηθεί με τις σχετικές άδειες, πλην των τραπεζοκαθισμάτων που βρίσκονται εντός αυτού». Και προσθέτει ότι «μέχρι σήμερα ο μηνυόμενος δήμαρχος σε ουδεμία ενέργεια προέβη για την εκτέλεση της απόφασης του Δ.Σ., σύμφωνα με τα όσα εξουσιοδοτήθηκε με αυτή να πράξει».

Στη μήνυση προτίθεται ότι «λόγω υφιστάμενων αυθαιρέτων κατασκευών και πολεοδομικών παραβάσεων και μάλιστα εντός κοινοχρήστου χώρου, έπρεπε ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, δια του δημάρχου και κάθε αρμοδίου οργάνου του, να έχει προβεί στην οριστική διακοπή λειτουργίας του καταστήματος και στη σφράγισή του με τη συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών, όπως επίσης να έχει προβεί και στην ανάκληση της άδειας χρήσεως κοινοχρήστου χώρου, στην επιβολή προστίμου λόγω της αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστου χώρου πλατείας με αυθαίρετες κατασκευές, καθώς και στην αποξήλωση αυτών. Αυτό όμως δεν συνέβη μέχρι σήμερα, παρά το διατακτικό της απόφασης του Δ.Σ., την οποία παρανόμως ο δήμαρχος αρνείται μέχρι τώρα να εκτελέσει. Η συγκεκριμένη παράλειψη συνιστά παράβαση καθήκοντος, που γίνεται με πρόθεση, με σκοπό προσπορισμού παράνομου οφέλους του τρίτου μηνυόμενου, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί την επιχείρησή του απρόσκοπτα μέχρι σήμερα, παρά την παρέλευση ενάμισι έτους από της κοινοποιήσεως στον Δήμο της πολεοδομικής παράβασης».

Τέλος αναφέρει στη μήνυσή του ότι «ενώ έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις σχετιζόμενες με την άδεια λειτουργίας μουσικής, τα αρμόδια όργανα του Δήμου και ο πρώτος και δεύτερος των μηνυομένων δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια, όπως έχουν νόμιμη υποχρέωση, προκειμένου να προβούν στην οριστική ή προσωρινή διακοπή λειτουργίας και σφράγιση του καταστήματος ή έστω στην ανάκληση της αδείας λειτουργίας μουσικών οργάνων».



Ζαγορά Πήλιο