Στη Βουλή έφερε το θέμα της ανάγκης επίσπευσης αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων στη Μαγνησία, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Παπανάτσιου. Την ερώτηση συνυπογράφει και ο Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παππάς.
Στην ερώτησή της, η Βουλευτής εκθέτει τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (Σ.Δ.Κ.Π) Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και την αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2018, σχετικά με την αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας και την υλοποίηση δράσεων σε τέσσερεις άξονες : τη πρόληψη, την προστασία από πλημμύρα, την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και την βελτίωση των μηχανισμών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Παράλληλα αναφέρεται στη κατάρτιση χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας για το ΥΔ Θεσσαλίας και στον ορισμό των Ζωνών Δυνητικού Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, στις οποίες για την περιοχή της Μαγνησίας συμπεριλαμβάνονται :
1) Η χαμηλή ζώνη λεκανών ρεμάτων Αλμυρού και Χολόρεμα στο Ν. Μαγνησίας στην οποία βρίσκονται η πόλη του Αλμυρού, οι κωμοπόλεις της Σούρπης και της Ευξεινούπολης καθώς και η παραθαλάσσια κωμόπολη της Ν. Αγχιάλου και αρκετοί μικρότεροι αγροτικοί οικισμοί.
2) Η ζώνη λεκάνης χειμάρρου Ξηριά στο Βόλο και ρεμάτων ευρύτερης περιοχής Βόλου η οποία καλύπτει κατά κύριο λόγο τις αστικές περιοχές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας και εκτείνεται κατά μήκος των Βορείων ακτών του Παγασητικού.
Η κ. Παπανάτσιου τονίζει ότι, σύμφωνα με το ΣΔΚΠ του ΥΔ Θεσσαλίας, ο άξονας της προστασίας από πλημμύρα αφορά τη λήψη μέτρων κατασκευαστικών και μη, για τη μείωση της πιθανότητας να λάβει χώρα πλημμύρα σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες κατά προτεραιότητα είναι οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου όπως οι περιοχές του Αλμυρού και του Βόλου αλλά και περιοχές που έχουν υποστεί πρόσφατες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω πλημμύρας τουλάχιστον μια φορά όπως η περιοχή του Ανατολικού και του Νότιου Πηλίου, η Σκιάθος και η Σκόπελος.
Η Βουλευτής επισημαίνει ότι στα μέτρα προστασίας από πλημμύρα του ΣΔΚΠ του ΥΔ Θεσσαλίας συγκαταλέγονται μια σειρά από σημαντικές και απαραίτητες δράσεις βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου ορίζοντα υλοποίησης.
Κλείνοντας, η κ. Παπανάτσιου αναφέρεται στις καταστροφές που προκάλεσε στη Μαγνησία η πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία του Ιανού και επισημαίνει ότι οι περιοχές που επλήγησαν βρίσκονταν στις Ζώνες Δυνητικού Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας και ότι έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί μέτρα προστασίας και πρόληψης όπως ορίζονται από το ΣΔΚΠ και το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με το όνομα «Ξενοκράτης» και το Σχέδιο Δράσης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων της Γ.Γ.Π.Π.
Τέλος, η κ. Παπανάτσιου παρατηρώντας ότι πλέον είναι πολύ συχνή η εμφάνιση καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων ακόμα και σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ως Ζώνες Δυνητικού Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας όπως το Ανατολικό Πήλιο, το Νότιο Πήλιο και οι Σποράδες, θέτει τα παρακάτω ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς:
1) Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται αναλυτικά τα μέτρα Πρόληψης και Προστασίας από πλημμύρες του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας
2) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να επισπευσθεί η χρηματοδότηση και η υλοποίησή τους;
3) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να επισπευσθεί η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδίου για τη προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή το οποίο είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας από το Μάρτιο του 2018.
4) Ποια είναι τα καταγεγραμμένα υδατορέματα της Μαγνησίας, ποια από αυτά έχουν καθαριστεί – συντηρηθεί τη τελευταία διετία και ποια προβλέπεται να καθαριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα με την αντίστοιχη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.