“Περπατώντας στο Πήλιο”: 120 διαδρομές ορεινής πεζοπορίας με οδηγό τον Κυριάκο Σταθάκη

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-11-04 09:58:59

Ένας Βολιώτης ιατρός, ο νευρολόγος Κυριάκος Σταθάκης, αγαπάει αληθινά τη φύση και προσπαθεί να ανακαλύψει τα… κρυμμένα μυστικά του Πηλίου, φροντίζοντας να το διασχίσει από άκρη σε άκρη μέσα από τα καλντερίμια και τα μονοπάτια που υπάρχουν στο βουνό των Κενταύρων. Είναι ο διαχειριστής του ιστολογίου «Περπατώντας στο Πήλιο», στο οποίο περιγράφει 120 διαδρομές ορεινής πεζοπορίας, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο που χάραξε πριν από μία 25ετία περίπου ο αείμνηστος συνάδελφός του, μαιευτήρας Νίκος Χαρατσής.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Χαρατσής κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οδηγός Πηλίου για περιπατητές», στο οποίο περιέγραψε εβδομήντα περιπατητικές διαδρομές. Η συγκεκριμένη έκδοση του Βολιώτη ερευνητή, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2008 σε ηλικία 66 ετών, ενέπνευσε τον κ. Σταθάκη, ο οποίος αποφάσισε να γνωρίσει καλύτερα το Πήλιο. Στα χρόνια που ακολούθησαν και εφαρμόζοντας πιο σύγχρονες μεθόδους στη χαρτογράφηση των διαδρομών (π.χ. με τη χρήση GPS) που έχει αναρτήσει στο επιτυχημένο blog που διατηρεί από το 2010, πιστώνεται την ύπαρξη ενός αρκετά ενημερωμένου ηλεκτρονικού οδηγού, για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να κάνουν πεζοπορία στο Πήλιο. Επιπλέον φροντίζει και για την αγγλική έκδοση από το ιστολόγιο «Περπατώντας στο Πήλιο» (http://walking-pilion.blogspot.com), απευθυνόμενος σε ένα ευρύ κοινό εκτός ελληνικών συνόρων, που έχει την ευκαιρία έτσι να επισκεφτεί και να ανακαλύψει μία άλλη όψη, πιο συναρπαστική ίσως, του Πηλίου.

«Όταν ο Χαρατσής, ο οποίος δυστυχώς πέθανε νέος, κυκλοφόρησε το βιβλίο για το Πήλιο, βρισκόμουν ακόμη στην Αθήνα για την ειδικότητα. Αφότου γύρισα στον Βόλο το 2000 και εγκαταστάθηκα μόνιμα, άρχισα να ασχολούμαι πιο εντατικά. Εδώ και μία δεκαπενταετία αφιερώνω σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο μου στις περιηγήσεις στο Πήλιο», θυμήθηκε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος έχει κάθε λόγο να θεωρείται συνεχιστής του έργου που άφησε πίσω του ο Χαρατσής.

«Το βιβλίο με τις διαδρομές του Πηλίου, για την εποχή του υπήρξε πολύ σημαντική προσπάθεια και κάλυψε ένα μεγάλο κενό. Στάθηκε αφορμή να πάρω τα πρώτα ερεθίσματα και να αρχίσω να περπατάω. Προσπάθησα να ακολουθήσω όλες τις διαδρομές, αλλά εν καιρώ πρόσεξα πως κάποιος που ενδιαφέρεται σήμερα να ανακαλύψει περιπατητικά το Πήλιο, χρειαζόταν επιπλέον βοήθεια. Με το blog συνεχίζω τη σπουδαία δουλειά που έκανε ο συχωρεμένος ο Χαρατσής. Στο διαδίκτυο «ανεβάζω» οτιδήποτε νέο ανακαλύπτω. Μέχρι σήμερα έχω περιγράψει 120 διαδρομές, με φωτογραφίες, χάρτες και με ίχνη GPS», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Βολιώτης φυσιολάτρης, ο οποίος έχει καταγωγή από τις Μηλιές από την πλευρά της μητέρας του.

Ο 55χρονος ιατρός, ωστόσο, δεν περιορίζεται στον ρόλο του… blogger. Παράλληλα με τα καθήκοντα που έχει ως έφορος ορειβασίας στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Βόλου, την τελευταία εξαετία κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στον Σύλλογο Φίλων Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου. Μαζί με τους εθελοντές που συνδράμουν πολλά χρόνια τώρα στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αναλαμβάνει τον καθαρισμό και τη διάνοιξη ξεχασμένων καλντεριμιών στο βουνό των Κενταύρων.
«Ο σύλλογος ξεκίνησε από μια ιδέα ενός Άγγλου συνταξιούχου αστυνομικού, του Chris Wicks, ο οποίος άφησε το Λονδίνο και αγόρασε ένα ελαιοπερίβολο ανάμεσα από Προμύρι και Πλατανιά.

Δίπλα από τη γη του είδε ότι περνούσε ένα καλντερίμι, που ήταν εγκαταλειμμένο από χρόνια. Αποφάσισε να το ανοίξει κι έτσι προέκυψαν οι Φίλοι των Καλντεριμιών. Βρήκα ενδιαφέρον αυτό που γίνεται και κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεπλάκην στον σύλλογο που έχει στο δυναμικό του κοντά στα τετρακόσια μέλη. Ειδικά στο Νότιο Πήλιο έχουμε καθαρίσει σχεδόν όλα τα καλντερίμια και μονοπάτια που χρησιμοποιούνταν για τη μετάβαση από το ένα χωριό στο άλλο, βγάζοντάς τα από την αφάνεια», επισήμανε ο κ. Σταθάκης, για να καταλήξει: «Το Πήλιο είναι πραγματικός παράδεισος και προσφέρεται για περπάτημα. Ορισμένες μάλιστα διαδρομές είναι μοναδικές. Όπως για παράδειγμα το μονοπάτι των καταρρακτών, που ξεκινάει από τα Χάνια και καταλήγει στη Μακρυράχη. Καθαρίσαμε αυτό το φανταστικό μονοπάτι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μακρυραχιωτών και αυτή τη στιγμή αποτελεί την πιο πολυπερπατημένη διαδρομή του Πηλίου».



Ζαγορά Πήλιο