Αγρότες στη Μαγνησία στράφηκαν φέτος στο σκληρό σιτάρι λόγω καλύτερης τιμής και χαμηλότερου κόστους

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-11-22 10:38:03

Στο σκληρό σιτάρι στράφηκε ένα σημαντικό μέρος των αγροτών φέτος, καθώς οι τιμές είναι ικανοποιητικές και υπάρχει προοπτική για κατανάλωση προϊόντων, όπως των ζυμαρικών, λόγω των αυξημένων αναγκών από τον κορωνοϊό.
Οι αγρότες στον κάμπο του Αλμυρού προέβησαν ήδη στη σπορά του σκληρού σιταριού και ελπίζουν πλέον σε συνέχιση των καλών τιμών, όπως φάνηκε και φέτος. «Πολλοί αγρότες στράφηκαν στο σκληρό σιτάρι, γιατί θεωρούν ότι μπορούν να έχουν μια καλή τιμή. Η εκτίμηση είναι πως η τιμή θα διαμορφωθεί γύρω στα 20 λεπτά το κιλό», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Μπάτζιος και πρόσθεσε πως «λόγω της πανδημίας υπάρχει αυξημένη ανάγκη για άλευρα και δημητριακά, καθώς ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο, και γι’ αυτό εκδηλώνεται ενδιαφέρον με την τιμή». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η τιμή στο βαμβάκι φέτος δεν ήταν η καλύτερη και, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα διαμορφωθεί γύρω στα 40 λεπτά το κιλό. Ακόμη δεν έχουν βγει οι τελικές τιμές και στους παραγωγούς δίνονται προκαταβολές. Πάντως υπάρχει μια καθοδική πορεία στην τιμή του τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα πρόπερσι ήταν στα 50 λεπτά το κιλό και πέρυσι μειώθηκε στα 45 λεπτά, ενώ φέτος ακούγεται για 40 λεπτά. Φέτος οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, αλλά είναι λιγότερες οι ποσότητες κατά 20-30%.

Ο αγροτικός κόσμος είναι πολύ προβληματισμένος, αφού βλέπει ότι δεν θα έχει έσοδα, για να καλλιεργήσει την ερχόμενη Άνοιξη». Εξήγησε δε για τη μείωση της τιμής πως «οι μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού εξάγονται στην Τουρκία και, όπως είναι ευνόητο, λόγω της κρίσης, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγορές προϊόντων, ενώ παράλληλα πλήττεται και η τουρκική λίρα». Ο κ. Μπάτζιος σημείωσε πως ένας λόγος που φέτος οι αγρότες στράφηκαν στο σκληρό σιτάρι, είναι και το χαμηλότερο κόστος. «Το κόστος για τον παραγωγό σπέρνοντας σκληρό σιτάρι είναι στα 60 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για το βαμβάκι υπολογίζεται στα 200-250 ευρώ το στρέμμα», πρόσθεσε. Παράλληλα υπογράμμισε πως κάποιοι αγρότες πρόσθεσαν στις καλλιέργειές τους και τα ενεργειακά φυτά, όπως την ελαιοκράμβη, για καλύτερες αποδόσεις. Ο κ. Μπάτζιος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη πρόβλημα που απασχολεί τους αγρότες του Αλμυρού και σχετίζεται με τη βρώσιμη ελιά. Όπως ανέφερε, «η τιμή της έχει μειωθεί από πέρυσι αρκετά. Επίσης μέχρι και πέρυσι έρχονταν στην περιοχή μας δέκα έμποροι και τώρα απέμειναν δύο. Η τιμή της ελιάς διαμορφώνεται κάτω από το ένα ευρώ, όταν πέρυσι η τιμή της ποικιλίας καλαμών ήταν στο 1,60 ευρώ το κιλό».

Αποζημιώσεις
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις από τον «Ιανό» ο αγροσυνδικαλιστής επισήμανε πως οι αγρότες στη Μαγνησία δεν έλαβαν κάποια αποζημίωση, σε αντίθεση με τους άλλους θεσσαλικούς νομούς, όπου οι αγρότες πριν δεκαπέντε μέρες έλαβαν κάποιες προκαταβολές. «Αναμένουμε τις επόμενε εβδομάδες να λάβουμε τη χρηματοδότηση και μάλιστα σε ποσοστό 100%», είπε ο κ. Μπάτζιος και συμπλήρωσε πως «οι αγρότες αναμένουν και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, όπως από την ενιαία και εξισωτική ενίσχυση». Τον Δεκέμβριο αναμένονται κάποιες οικονομικές «ανάσες» στους αγρότες, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, αλλά ίσως να μην φτάνουν, για να αντέξουν το ευρύτερο κόστος των καλλιεργειών. Κατέληξε δε λέγοντας, πως η πανδημία έχει επηρεάσει και τον αγροτικό κόσμο μέσα από τη μείωση των τιμών σε ορισμένα είδη, όπως είναι το βαμβάκι.



Ζαγορά Πήλιο