Toυ Κωνσταντίνου Κυράνη,
Πρόεδρος Λιμενικών στη Κεντρική Ελλάδα
Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά και ύστερα από πολλά χρόνια το 2020 έκλεισε με θετικό πρόσιμο αναφορικά με τις μεταθέσεις των συναδέλφων στο Νομό Μαγνησίας καθώς οι διεκδικήσεις της Ένωσης Προσωπικού Κεντρικής Ελλάδος ,οι παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) ,η θετική προσέγγιση όλων των συνδικαλιστικών φορέων του Λιμενικού Σώματος , η εισήγηση του ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη και η καθοριστική παρουσία του Αρχηγού του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναυάρχου ΛΣ Κλιάρη Θεόδωρου συνέβαλαν στο να κλείσει το έτος με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες σε προσωπικό ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και μία μικρή ενίσχυση.
Βέβαια δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε καθώς μας περιμένει μακρύς δρόμος αφού το 2021 θα είναι έτος αλλαγών το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή.
Μας περιμένει η κατανομή 1500 οργανικών θέσεων μέσα από μία διαδικασία που ελλοχεύει κινδύνους ακόμη και να δούμε μειώσεις προσωπικού στις υπηρεσίες τις περιοχής αφού το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο απόλυτο στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος και των στελεχών του θυμίζοντας ότι ως συνδικαλιστικός φορέας (ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος) είχαμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας το Μάρτιο του 2020 όταν και ψηφίστηκε στη βουλή.
Όμως ως συνδικαλιστές δεν θα πρέπει να εστιάζουμε στην αρνητική προσέγγιση καθώς αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι παρεμβάσεις μας ως Ένωση Κεντρικής Ελλάδος ,με τη σημαντική ενίσχυση των Βουλευτών του Ν.Μαγνησίας, έπιασε τόπο και για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια είδαμε την σύνθεση του προσωπικού να αυξάνεται.
Σε αυτό συμβάλει σημαντικά και ο ρόλος μας στη Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών στην οποία και διατελώ ως πρόεδρος καθώς ταυτόχρονα στο ΔΣ συμμετέχουν ακόμη 3 συνάδελφοι που υπηρετούν σε Βόλο και Β.Σποράδες.
Χωρίς να ξεχνούμε τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν θα τονίσουμε πως ως ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος και με τη βοήθεια πολιτικών φορέων του Νομού Μαγνησίας έχουμε εστιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο ως εξής:
Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου: Αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 40% συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που υπηρετούν σε τροχαία, σκάφη, και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών.
Λιμενικό Τμήμα Αμαλιάπολης: Αναβάθμιση σε Λιμεναρχείο και αύξηση των οργανικών θέσεων από 10 σε 20 στελέχη.
Λιμενικό Τμήμα Αγ.ΚυριακήςΤρικέρων: Αύξηση προσωπικού από 10 σε 15.
Λιμεναρχείο Σκιάθου: Ενίσχυση με προσωπικό ώστε να υπηρετούν τόσα στελέχη όσα προβλέπονται καθώς φέτος σημαντικός αριθμός των συναδέλφων μετατέθηκε και η υπηρεσία απογυμνώθηκε.
Λιμενικό Τμήμα Σκοπέλου: Αναβάθμιση σε Λιμεναρχείο και ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εντός του έτους να μετατεθούν οι συνάδελφοι που έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο χρόνο στο νησί και επιθυμούν να μετακινηθούν προς άλλη υπηρεσία. Να τονίσουμε ότι με λανθασμένη ερμηνεία του νόμου το 2018 εγκλωβίστηκαν στη Σκόπελο συνάδελφοι που κανονικά θα είχαν τη δυνατότητα να μετατεθούν προς άλλες υπηρεσίες της επιλογής τους. Στο πλαίσιο ενίσχυσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και προσωπικό για τη Λιμενική Αρχή Γλώσσας Σκοπέλου.
Λιμενικός Σταθμός Αλοννήσου: Αύξηση των οργανικών θέσεων και ενίσχυση του προσωπικού ώστε να υπηρετούν στην υπηρεσία τουλάχιστον 15 Λιμενικοί ενώ σήμερα υπηρετούν σε μόνιμη βάση λιγότεροι από 10.
Λιμενικό Φυλάκιο Αγ.Ιωάννη Μουρεσίου: Ζητούμε την αναβάθμισή του σε Λιμενικό Τμήμα προκειμένου να υπηρετούν εκεί σε μόνιμη βάση 10 στελέχη αφού σήμερα η λειτουργία του είναι εποχική το καλοκαίρι με περιπολίες τα Σ/Κ με αμάξι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.
Ευελπιστούμε με όσες παρεμβάσεις έγιναν αλλά και θα γίνουν στη πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία να επιστέψουν στο τόπο συμφερόντων τους οι συνάδελφοι που σταδιακά έχουν φύγει από τις Υπηρεσίες του Ν.Μαγνησίας από το 2014 και έπειτα αλλά και να δούμε επιτέλους και νέους συναδέλφους που θα ενισχύσουν τα Λιμεναρχεία της περιοχής μας .
Ως ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος θα εργαστούμε σε αυτή τη κατεύθυνση καθώς το Λιμενικό Σώμα τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει σημαντική δύναμη στο Νομό μας και για αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων .