*του Γ. Καλτσογιάννη, μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου του οποίου την τιμή έχω να διατελώ πρόεδρος συμμετείχε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Βουνού που διοργανώθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Και όλοι συζητήσαμε πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό, πώς θα καταφέρουμε να έχουμε τουρισμό όλο το χρόνο στο Πήλιο.
Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες υπάρχουν, με κορυφαία την ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου στα Χάνια.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο, όμως δεν θα πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών μόνο τρεις μήνες το χειμώνα, και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν, που σημαίνει πίστες γεμάτες χιόνι.
Η υποδομή αυτή, από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς σε όλη τη χώρα, πρέπει να αποτελέσει σημείο πολυθεματικών δράσεων και για τους 12 μήνες.
Το χειμώνα να λειτουργεί ως Χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές να αναπτύσσονται εκεί διάφορες εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και τουριστικές εναλλακτικού περιεχομένου δραστηριότητες.
Εξάλλου οι νέες τάσεις με την ανάπτυξη της πεζοπορίας, της φυσιολατρίας, της βιωματικής εκπαίδευσης, συντείνουν προς μια τέτοια κατεύθυνση,
Μόνο έτσι το Πήλιο θα αυξήσει τους επισκέπτες του και οι τουρίστες θα έχουν λόγο να το επισκέπτονται και στις θεωρητικά «νεκρές» περιόδους, εκτός δηλαδή γιορτών, τριημέρων και καλοκαιριού.
Και τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολλαπλά για την τοπική οικονομία, την πολιτιστική ανάπτυξη, την αναβάθμιση των υποδομών, την επιβίωση των χωριών, ενώ οι συνέπειες θα είναι ορατές και στο Βόλο.
Απαιτείται συνεπώς ένα σχέδιο, ένας προγραμματισμός με δράσεις και συναπόφαση των αρμόδιων φορέων. Παράλληλα χρειάζονται και παρεμβάσεις.
Πρώτον, να ολοκληρωθεί η παράκαμψη του Χιονοδρομικού Κέντρου, ώστε και οι επισκέπτες και κάτοικοι μιας μεγάλης περιοχής του Ανατολικού Πηλίου να έχουν άμεση πρόσβαση στο Χιονοδρομικό ή Κέντρο πολυθεματικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσε να λέγεται.
Δεύτερον, να αναπτυχθούν υποδομές στο Χιονοδρομικό που θα ευνοούν όλες τις δράσεις για όλο το χρόνο.
Τρίτον, να συνεργαστούν οι σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται στον εναλλακτικό τουρισμό για την ανάπτυξη διαφόρων δράσεων που θα προσελκύουν συλλόγους, σχολεία και άλλους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Τέταρτον, οι επαγγελματίες του τουρισμού να προωθούν εκπτωτικά τουριστικά πακέτα (προσφέρουν άλλωστε ήδη ελκυστικές τιμές) που σε συνδυασμό με τη διοργάνωση διαφόρων τουριστικών δράσεων θα προσφέρουν κίνητρα στους επισκέπτες.
Θα πρέπει να περάσουν κάποια στιγμή όλοι οι φορείς και οι αρμόδιοι από τη θεωρία και τις συζητήσεις στην πράξη.
Το ζητούμενο το ξέρουμε, τους στόχους τους έχουμε θέσει, όλοι συμφωνούμε στα αυτονόητα, επομένως, οφείλουμε να δράσουμε πάντοτε με σεβασμό στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.
Το βουνό των Κενταύρων μας περιμένει.