Νέο κύμα κακοκαιρίας με πυκνές χιονοπτώσεις και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να σαρώσει τη χώρα από το Σάββατο και την Παρασκευή. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συντονιστικό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Η Θεσσαλία και ο Νομός Μαγνησίας μπαίνουν σε φάση εντυπωσιακής αλλαγής του καιρού με κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με κατά τόπους επίσης πυκνές χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές.
Για σήμερα στον Βόλο προβλέπονται βροχοπτώσεις λίγο νωρίτερα από το μεσημέρι που θα εξασθενήσουν νωρίς το απόγευμα.
Την Παρασκευή η θερμοκρασία κάνει «βουτιά» και θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς κελσίου. Η θερμοκρασία το Σάββατο δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς κελσίου και την Κυριακή προβλέπεται χιονόπτωση και μέσα στον Βόλο και το θερμόμετρο θα δείξει -2.
Ψύχος και χιονόπτωση και τη Δευτέρα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους -4 βαθμούς κελσίου.
Παγετός και χιονιάς θα επικρατήσουν στη Ζαγορά και την Αργαλαστή από το Σάββατο.
Η αναλυτική πρόβλεψη του Θεοφάνη Τακούδη
Σήμερα περιμένουμε βροχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 13-14 βαθμούς στον Βόλο με νότιους ανέμους. Την Παρασκευή οι άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση, γίνονται βόρειοι, και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, καθώς θα φτάσει τους 11-12 βαθμούς Κελσίου.
Η αλλαγή του καιρού αρχίζει από το Σάββατο, στη Θεσσαλία από τα δυτικά. Σύμφωνα με τον κ. Τακούδη αυτό σημαίνει ότι από το μεσημέρι και μετά θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα στην περιοχή της Μαγνησίας. Αρχικά προβλέπεται να εκδηλωθούν λίγες βροχές, θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι και η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά. Το Σάββατο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας στον Βόλο θα είναι 6 ή 7 βαθμοί και από το βράδυ προβλέπεται να χιονίσει στις ορεινές περιοχές της Μαγνησίας.
Την Κυριακή, σύμφωνα με τον κ. Τακούδη «λευκή ημέρα» θα έχουμε και στον Βόλο, όπου από το μεσημέρι και μετά προβλέπονται χιονοπτώσεις και μέσα στα αστικά κέντρα όπως τον Αλμυρό και το Βελεστίνο. Το φαινόμενο θα εξελιχθεί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης οπότε ενδεχομένως έχουμε χιονόστρωση, αν όχι στον Βόλο, στις άλλες πεδινές περιοχές.
Το θερμόμετρο από το μεσημέρι της Κυριακής θα φτάσει 2 με 3 βαθμούς πάνω από το μηδέν. Τη Δευτέρα η ελάχιστη θερμοκρασία στον Βόλο θα είναι λίγο κάτω από το μηδέν, -1 με -2 βαθμούς και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες στις γύρω περιοχές. Τα ξημερώματα της Τρίτης προβλέπονται στον Βόλο θερμοκρασίες έως -4 βαθμούς και σε Αλμυρό, Σούρπη και Βελεστίνο έως -6 βαθμούς η ελάχιστη.
Από το μεσημέρι της Τρίτης και την Τετάρτη δεν αποκλείεται, με εξαίρεση τον Βόλο, οι άλλες περιοχές του νομού να έχουν ολικό παγετό και η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 0 βαθμούς. Ιδιαίτερα τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι πεδινές περιοχές εκτός του Βόλου θα έχουν θερμοκρασίες έως -6 βαθμούς και στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, όπως Χάνια και Όθρυ το θερμόμετρο θα φτάσει τους -9 ή -10 βαθμούς.
Την Τρίτη και την Τετάρτη προβλέπονται συννεφιές στο Νότιο Πήλιο και στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές στις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη Νότια Μαγνησία, όπου πιθανό είναι να σημειωθούν κατά διαστήματα ασθενείς χιονοπτώσεις.
«Το πρώτο κύμα έρχεται από τον βορρά. Το δεύτερο κύμα που εκτιμάμε ότι περιμένουμε, αλλά δεν αποτελεί πρόβλεψη ακόμη, είναι από την επέκταση του σιβηρικού αντικυκλώνα με βορειοανατολικούς ανέμους. Αν συμβεί στην περιοχή της Μαγνησίας θα εκδηλωθεί από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το Σάββατο. Ίσως τότε στον ορεινό όγκο οι χιονοπτώσεις να είναι αρκετά περισσότερες. Τότε ενδέχεται να χιονίσει και στις Σποράδες» σημείωσε ο κ. Τακούδης.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι δήμοι πρέπει να προμηθευτούν με πολύ αλάτι καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα ακόμη και αν το χιόνι είναι λίγο. Τέλος, ανέφερε ότι βάσει των στατιστικών που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αλλαγές των εποχών ακολουθούν τις αστρονομικές ημερομηνίες και όχι τις ημερολογιακές. «Αστρολογικά ο χειμώνας μπαίνει 21 και όχι 1η Δεκεμβρίου» ανέφερε.
Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σε ορεινές αλλά και πεδινές περιοχές καλό θα είναι να υπάρχουν αποθέματα νερού μέσα στο σπίτι για κάθε χρήση.
Σκεφτόμαστε επίσης τα πουλιά ρίχνοντάς τους τροφή καθώς και τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους ώστε να έχουν και αυτά τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από την παγωνιά.