Χάος με τους εμβολιασμούς – Χωρίς εμβόλια και με «κλειστά» κέντρα η Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-02-17 04:50:14

Δεκάδες ραντεβού για εμβόλια ακυρώθηκαν, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν ηλικιωμένους από τον Βόλο και κάθε γωνιά της Μαγνησίας, να μετακινηθούν σε Ζαγορά και Αργαλαστή για εμβολιασμό.

Οι πολίτες υπόκεινται σε μια τεράστια ταλαιπωρία χωρίς λογική, καθώς αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα, για να εμβολιαστούν, μιας και δεν έχει αναπτυχθεί η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Όλος ο Βόλος μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από… το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, που έχει διαθέσιμα ραντεβού. Στη Ζαγορά ταξιδεύουν πολίτες 60-64 ετών για εμβολιασμό, που εννοείται δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της κακοκαιρίας. Διαθέσιμο για τις συγκεκριμένες ηλικίες είναι και το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, χωρίς διαθέσιμα για το επόμενο 15νθήμερο ραντεβού.

«Συμπολίτες αναγκάζονται να κλείνουν απελπισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, για να γλυτώσουν από τον επικίνδυνο covid-19, αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους, σε ορεινές και μακρινές περιοχές, μέσα στον βαρύ χειμώνα, χωρίς κανείς αρμόδιος να τους εξηγεί πειστικά το «γιατί», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ματσιόλης που βλέπει καθημερινά δεκάδες ανθρώπους να συνωστίζονται έξω από τα φαρμακεία για να κλείσουν ραντεβού, αλλά το σύστημα να τους απαγορεύει ουσιαστικά τον εμβολιασμό, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησής τους. Στο εμβολιαστικό κέντρο του Βόλου οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και διαθέσιμα ραντεβού δεν υπάρχουν. Ούτε για τον Αλμυρό υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, ενώ το βάρος σηκώνει το Νοσοκομείο που επίσης δεν διαθέτει ραντεβού. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση γι’ αυτό το χάος και δεν υπάρχει καμία οργάνωση. Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι για τους εμβολιασμούς και τις απαντήσεις τις δίνει η… πλατφόρμα που στέλνει από την Εύβοια στον Βόλο και από τον Βόλο στη Ζαγορά, 2 ώρες δρόμο, υπερήλικες για εμβολιασμό», είπε και σημείωσε πως για τους κατάκοιτους, τους νεφροπαθείς, τους χρόνια πάσχοντες δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη.

Εμβολιάστηκαν με καθυστέρηση
Συγγενικό πρόσωπο δύο γυναικών ηλικίας 89 και 92 ετών ανέλαβε χθες τη μεταφορά τους με τζιπ στην Αργαλαστή για να μη χάσουν το ραντεβού του εμβολιασμού. Όταν έφτασαν στην Αργαλαστή για τα ραντεβού των 12.30 και 12.45, ενημερώθηκαν πως δεν υπήρχαν εμβόλια και θα έπρεπε να περιμένουν για να προμηθευτεί το Κέντρο Υγείας. Ο παγετός εμπόδισε τον οδηγό να μεταφέρει τα εμβόλια στην ώρα τους, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του εμβολιαστικού κέντρου. Η προμήθεια έγινε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι και έτσι οι δύο γυναίκες εμβολιάστηκαν.

Επιστολή Κ. Παπανάτσιου προς τον διοικητή 5ης ΥΠΕ
Επιστολή προς τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας απέστειλε η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου ζητώντας να λειτουργήσουν άμεσα νέα εμβολιαστικά κέντρα στην πόλη του Βόλου, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία που υπόκεινται οι πολίτες αυτή τη στιγμή. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Σας αποστέλλω αυτήν την επιστολή για να αναδείξω το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη Μαγνησία με τον σχεδιασμό των εμβολιαστικών κέντρων.
Εδώ και 40 μέρες που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται εμβόλια για τον covid-19 στη Μαγνησία, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναγκάζεται να μετακινείται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, αφού οι επιλογές που είχε και έχει είναι τα επαρχιακά Κέντρα Υγείας Αργαλαστής, Αλμυρού και προσφάτως εντάχθηκαν της Ζαγοράς και του Βελεστίνου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτό το στάδιο οι μεγάλες ηλικίες που εξυπηρετούνται σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τις μετακινήσεις και ουσιαστικά ακυρώνουν τον εμβολιασμό. Κύριε Σερέτη αυτή τη στιγμή πρέπει να επικρατήσει η λογική και να ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα στον Βόλο. Δεν γίνεται να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, αφού η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας βρίσκεται στην 21η θέση σε σύνολο εμβολιασμών. Το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Βόλου δεν έχουν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι και τα τέλη Μαρτίου με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί να μην επιθυμεί τον εμβολιασμό.

Σας προτείνω λοιπόν να εντάξετε ως εμβολιαστικά κέντρα τα ΤΟΜΥ Αγριάς, Νέας Αγχιάλου, Νέας Ιωνίας και Ιωλκού που είναι εξαιρετικοί και λειτουργικοί χώροι, υπάρχει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και είναι σε σημεία που θα εξυπηρετήσουν απόλυτα τις ανάγκες του πληθυσμού. Ακόμα υπάρχει και ο χώρος του πρώην ΙΚΑ στην Νέα Ιωνία, ο οποίος όμως δεν λειτουργεί εδώ και καιρό, ενώ χρειάζεται να στελεχωθεί και με προσωπικό».

Και δεύτερη δόση εμβολιασμού στο Γηροκομείο Βόλου
Έγινε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός της δεύτερης δόσης κατά του Covid-19 στους ηλικιωμένους του Γηροκομείου Βόλου, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, παρουσία υπευθύνου ιατρού covid-19 και παρουσία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Συνολικά, εμβολιάστηκαν 96 ηλικιωμένοι και 15 άτομα από τους εργαζόμενους και τη διοίκηση και δεν υπήρξαν παρενέργειες για τους εμβολιασθέντες. «Ευελπιστούμε στη γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα», τόνισε ο πρόεδρος του Γηροκομείου κ. Παύλος Πάνος και ευχαρίστησε το προσωπικό του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ήταν πιστό στο ραντεβού τους.

Εμβολιάστηκαν στον «Κένταυρο»
Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έγινε εμβολισμός 80 ατόμων, προσωπικού και νοσηλευομένων, στο κέντρο αποκατάστασης «Κένταυρος». Όλα κύλησαν ομαλά και προγραμματίστηκε η δεύτερη δόση.



Ζαγορά Πήλιο