Δεκαεπτά δικογραφίες για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων σχηματίστηκαν το 2020 στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-02-21 11:30:14

Οκτώβριος του 2018. Ένας 64χρονος συλλαμβάνεται από την Αστυνομία στην περιοχή του Αλμυρού, με την κατηγορία ότι είχε τραυματίσει με βέλος γάτα γειτόνισσάς του. Το βέλος είχε εκτοξευθεί από βαλίστρα. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ για κακοποίηση ζώου και παραπέμφθηκε στην ποινική δικαιοσύνη.

Νοέμβριος του 2020. 32χρονος φοιτητής στον Βόλο κατηγορείται ότι έριξε βέλος, επίσης με βαλίστρα, σε σκύλο γειτόνισσάς του, τραυματίζοντάς τον, γιατί όπως δήλωσε, τον ενοχλούσε στο διάβασμα… Φεβρουάριος του 2021. Άγνωστος πυροβολεί με αεροβόλο όπλο και σκοτώνει σκύλο στη Σκιάθο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα πυροβολεί πάλι με αεροβόλο και τραυματίζει άλλον σκύλο. Διενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού. Τα περιστατικά με βασανισμούς ζώων, κυρίως σκύλων, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας το 2020 σχηματίστηκαν 16 δικογραφίες για τη νομοθεσία περί ζώων, ενώ 17 δικογραφίες είχαν σχηματιστεί για παράβαση του σχετικού νόμου το 2019. Η νομοθεσία έχει γίνει πιο αυστηρή για την προστασία των ζώων. Οι διατάξεις του νόμου 1197/1981 και του νόμου 4039/2012 τροποποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

– Επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη κατ’ ανώτατο όριο, σε όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα καθώς και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από πενήντα έως εκατό ευρώ έκαστη. Προηγουμένως προβλεπόταν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ.
– Επανακαθορίστηκε η χρηματική ποινή, που επιβάλλεται στους παραβάτες των διατάξεων σχετικά με τη μεταχείριση ζώων και ζώων συντροφιάς (εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία. αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία κ.λπ.). Η εν λόγω χρηματική ποινή ορίζεται μέχρι τριακόσιες εξήντα ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από δέκα ως πενήντα ευρώ κάθε μία, αντί από 5.000 έως 15.000 ευρώ που ίσχυε, πέραν της ποινής φυλάκισης.
– Ρυθμίστηκαν εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της σχετικής για την προστασία αυτών νομοθεσίας και προβλέπεται ότι, προσωρινή αφαίρεση του ζώου πραγματοποιείται μόνο εφόσον ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος για τη μη διασφάλιση συνθηκών ευζωίας ή την κακοποίηση του κατοικίδιού του δηλώσει ότι, αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και τη διαβίωση αυτού. Σε περίπτωση μη καταβολής των απαιτούμενων κατά τα ανωτέρω ποσών, η προσωρινή αφαίρεση του ζώου μετατρέπεται σε οριστική. Παράλληλα η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή έχει ζητήσει από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις που προβλέπονται, ειδικά σε περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

Επίσης ζητεί να θέτουν οι εισαγγελείς σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα, σχετικά με την αρμοδιότητά τους, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κατόπιν εντολής τους, να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας, από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο να παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, την οριστική αφαίρεση και με διάταξη του εισαγγελέα, να απαγορεύεται η απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Εφόσον δε κρίνουν σκόπιμο οι εισαγγελείς, όταν επιλαμβάνονται δημοσιεύματος ή καταγγελίας, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώνουν τις συνθήκες, που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στον νόμο και στις ειδικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή τους, να καθορίζουν τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.Ζαγορά Πήλιο