Ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα της «Κίνησης Ενότητας» για την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2021-02-23 15:25:19

Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα της Δημοτικής Παράταξης «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» για την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία σε εργασιακούς χώρους.
Συγκεκριμένα, ψήφισμα για την σεξουαλική παρενόχληση και τον εκφοβισμό στους χώρους εργασίας κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγοράς-Μουρεσίου η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας».
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρει τα εξής: «Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, η δημοτική ομάδα της Μείζονος Μειοψηφίας καταθέτει ψήφισμα για την σεξουαλική παρενόχληση και βία, με αφορμή τις αποκαλύψεις και τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε πανελλήνιο και όχι μόνο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή τις αποκαλύψεις στο δημόσιο βίο, στους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Εκφράζουμε τον αυτονόητο αποτροπιασμό μας στις σχετικές αποκαλύψεις και πέρα από το γεγονός ότι έρχονται από ανθρώπους γνωστούς στο ευρύ κοινό, οφείλουμε να αναστοχαστούμε αλλά και να ενεργοποιηθούμε απέναντι σε ένα φαινόμενο, του οποίου οι διαστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι φαίνονται.
Σε πολλούς, αν όχι σε όλους, τους τομείς της δημόσιας ζωής και σε πολλούς, αν όχι σε όλους, τους κλάδους και χώρους εργασίας η σεξουαλική παρενόχληση και ο εκφοβισμός, απροκάλυπτα ή με συγκάλυψη είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Προσβλητικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές, είτε συνδέονται είτε όχι, με παρενοχλητικές πράξεις διαφόρων διαβαθμίσεων και σοβαρότητας, στιγματίζουν την καθημερινότητα πολλών – κυρίως – γυναικών αλλά και ανδρών, με μακροχρόνιες συνέπειες στη ζωή τους, στην εργασία και στις σχέσεις τους. Η χώρα μας διαθέτει ένα ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας αλλά και στο δημόσιο χώρο εν γένει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νομικοί ορισμοί των συμπεριφορών αυτών και συγκεκριμένοι μηχανισμοί αντιμετώπισης.
Παρόλα αυτά, πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που παίρνουν το δρόμο πειθαρχικής, διοικητικής ή και νομικής αντιμετώπισης. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο δισταγμό ή στον φόβο των θυμάτων αλλά και στον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο δρουν οι θύτες έναντι των θυμάτων. Εκβιασμοί για απώλεια της δυνατότητας εργασίας κυρίως ! Οφείλεται και στην ελλιπή ενημέρωση, αλλά και στις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής της νομοθεσίας και ουσιαστικής χρήσης των διαθέσιμων εργαλείων και θεσμών, που κρατούν τις περισσότερες υποθέσεις στο σκοτάδι και τις πρωταγωνίστριες τους στη ματαίωση.
Όλοι οι φορείς, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και η διοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της οφείλουν να εντάξουν την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στις βασικές προτεραιότητές τους. Προτείνουμε για το δήμο μας να υιοθετηθούν και να γνωστοποιηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες ευαισθητοποίησης και να εφαρμοστούν πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης εύκολα προσβάσιμα και άμεσα εκτελεστέα, όπως και η ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε να εφαρμόσει σε όλους τους δήμους της χώρας.
Θα πρέπει να γίνει σαφής και ξεκάθαρος ένας αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής των επίδοξων δραστών και απόδοσης αισθήματος ασφάλειας στα πιθανά θύματα. Η πρόληψη και αποτροπή έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο από ό,τι η εκ των υστέρων δικαίωση και ανακούφιση της επιζήσασας. Η μακρόχρονη σιωπή, η αδιανόητη δυσκολία γνωστοποίησης των περιστατικών ακόμα και στα πιο οικεία άτομα, το αποδεικνύει περίτρανα».

The post Ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα της «Κίνησης Ενότητας» για την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία appeared first on Magnesia News.



Ζαγορά Πήλιο