Δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Αλ. Μεϊκόπουλου με Πολιτιστικούς Συλλόγους της Μαγνησίας

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-02-23 15:57:36

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με πολιτιστικούς συλλόγους της Μαγνησίας προκειμένου να συζητήσουν το αποτύπωμα της πανδημίας και της παρατεταμένης αναστολής των δραστηριοτήτων τουςκαι να ανταλλάξουν σκέψεις και προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

«Η κρίση της πανδημίας χτυπάει τους πολιτιστικούς συλλόγους ολόκληρης της χώρας σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από το οικονομικό που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητά τους, το πολιτιστικό καθώς έχουν σταματήσει όλες οι εκδηλώσεις, και τέλος την ίδια την επαφή τους με τα μέλη και την τοπική κοινωνία» τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ.: Κολημήτρας Μιχάλης, Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, Παπαλοπούλου – Τσέργα Ελένη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, Κυτούδης Κυριάκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης & Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Καράτσαλος Ιωάννης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Βόλου «Αθανάσιος Διάκος», Παπαδημητροπούλου Ελένη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού& Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου, Αμβράζης Γεώργιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης, Ραμματάς Δημήτρης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος», Μουτσινά Αδαμαντία, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ», Μαρδάκη Χρύσα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης, Περιστεράς Νίκος, Πρόεδρος και Ντούκας Δημήτρης, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΗΕΣ» Σούρπης, Καρβέλη Σπυριδούλα, ταμίας του Πολιτιστικού& Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλώσσας, Ψαρράς Δημήτρης, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης Μηλεών, Λύτρα Αθανασία, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού& Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δράκεια». Με την επιστολή τους συμμετείχαν η Ηπειρωτική Αδελφότης Μαγνησίας και οι Αφέντρες των Αφετών.

Όλοι οι σύλλογοι που αναπτύσσουν τοπικά πλούσια και πολυποίκιλη δραστηριότητα συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά. Ξεκινώντας από τα οικονομικά προβλήματα σημείωσαν ότι τα ενοίκια και τα πάγια λειτουργικά έξοδα τρέχουν και αναγκαστικά καλύπτονται από την τσέπη των ανθρώπων που κρατούν τους συλλόγους ζωντανούς. Τα λιγοστά έσοδα από τις συνδρομές των μελών δεν αρκούν και οι εκδηλώσεις, οι χοροεσπερίδες, οι εκδρομές και λοιπά δρώμενα έχουν ακυρωθεί και δεν μπορούν να προγραμματιστούν για το καλοκαίρι, καθώς παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Προέβλεψαν μάλιστα ότι δεδομένων των συνθηκών το καλοκαίρι θα είναι «πολιτιστικά φτωχότερο», ιδιαίτερα στις περιοχές όπου τον πρώτο λόγο στη διοργάνωση εκδηλώσεων έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Έντονο προβληματισμό δημιουργεί στους συλλόγους το έλλειμμα της επικοινωνίας με τα μέλη παρά τους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, καθώς και η αδυναμία των μελών να συναντιούνται, να κάνουν πρόβες, να προετοιμάζουν εκδηλώσεις έχει επιδράσει ψυχολογικά τόσο στα μέλη όσο και στην ίδια τη λειτουργία και τον σκοπό των συλλόγων. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων κατέληξαν ομόφωνα στην αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης από την πολιτεία μαζί με τη στήριξη σε επίπεδο υλικοτεχνικό, υποδομής αλλά και οικονομικό από την πλευρά της Περιφέρειας και των Δήμων, προκειμένου οι σύλλογοι να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν πολιτισμό και να κρατούν τα έθιμα και τις παραδόσεις ζωντανές.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες η ανάγκη ευρύτερου σχεδιασμού και συμπαράστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι επιτακτική, καθώς όπως αναφέρθηκε, η πολιτεία στηρίζεται στους συλλόγους της επαρχίας για την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας, χωρίς όμως να συμβαίνει το αντίστροφο, ενώ τέθηκε από ορισμένους και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του στίγματος και της επόμενης ημέρας των συλλόγων. Οι εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και για ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στους συλλόγους τους, να κάνουν ερωτήσεις για θέματα υγειονομικών πρωτοκόλλων, ακόμα και να προτείνουν στο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα στη δραστηριότητά τους από εδώ και πέρα.

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος αρχικά συνεχάρη τους συμμετέχοντες για τις εύστοχες τοποθετήσεις τους και τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους. Όπως ανέφερε, έστω και διαδικτυακά, οι άνθρωποι των πολιτιστικών συλλόγων έπρεπε να ακουστούν αφού τα προβλήματά τους είναι πολλά, κοινά και δυστυχώς έχουν μπει στο περιθώριο.
«Από πλευράς οργανωμένης πολιτείας, οι σύλλογοι αξίζουν και ηθική και οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη για την αδιάκοπη προσφορά τους ακόμα και στα 10 δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που έμειναν όρθιοι κρατώντας τους πολίτες κοντά και παρέμειναν κοιτίδα λαϊκού πολιτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Αλ. Μεϊκόπουλο, η ζωή και οι δράσεις των συλλόγων κρύβουν πίσω τους κόπο, δουλειά και οικονομική συμβολή των ανθρώπων, συνεπώς με την παύση των εκδηλώσεων και μόνη δεξαμενή εσόδων τις συνδρομές αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Χρειάζεται να ξεδιαλύνει η σύγχυση μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Ανάπτυξης και να βρεθεί επιτέλους τρόπος να στηριχθούν οικονομικά οι σύλλογοι που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την αρχή της πανδημίας.
Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά του προκειμένου να δώσει φωνή στα δίκαια αιτήματα και τις προτάσεις τους.



Ζαγορά Πήλιο