Η Γεωργία Μπαρούτα, μία φαρμακοποιός από τη Ζαγορά, άρχισε εδώ και λίγες ημέρες να συλλέγει… γιατροσόφια του Πηλίου. Γνωστοποίησε την πρόθεσή της να συγκεντρώσει φυσικές θεραπευτικές συνταγές της λαϊκής ιατρικής του τόπου καταγωγής της και αισιοδοξεί ότι θα μαζέψει πληροφορίες γύρω από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότερες γενιές για να αντιμετωπίζουν πολλές ασθένειες.
Η Πηλιορείτισσα επιστήμονας, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη γειτονική Μακρυράχη (εκεί λειτουργεί το φαρμακείο της εδώ και δεκαπέντε χρόνια), παράλληλα συμμετέχει στην Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας, που ιδρύθηκε το 1995 και καταγράφει, μελετά, αναπτύσσει και διαδίδει τους παραδοσιακούς τρόπους χρήσης των φυτών. Στα προσωπικά της ενδιαφέροντα είναι επίσης η ανάδειξη του τόπου της. Για τον λόγο αυτό, είναι ενεργό μέλος «Στις γειτονιές της Ζαγοράς Πηλίου», μίας ομάδας στο Facebook που έως τώρα αριθμεί 1.700 μέλη και στοχεύει στη διάσωση της ιστορίας της Ζαγοράς. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η κ. Μπαρούτα ανέλαβε τον συντονισμό μίας καινούργιας θεματικής ενότητας στο γκρουπ. Την ονόμασε «Λαϊκή θεραπευτική» και στοχεύει στην άντληση πληροφοριών για τα περίφημα γιατροσόφια του Πηλίου.
«Θέλουμε να βγάλουμε στην επιφάνεια τις συνταγές λαϊκής θεραπευτικής που υπάρχουν και να διασώσουμε όλη αυτή τη γνώση που κινδυνεύει να χαθεί και αποτελεί μέρος της λαογραφικής μας παράδοσης. Σε πρώτη φάση στοχεύουμε να έρθουμε σε επαφή με κατοίκους της περιοχής μας και ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους που έχουν υπόψη τους τέτοια γιατροσόφια. Η πρώτη ανάρτηση στο group έγινε την περασμένη Κυριακή και τα σχόλια που αποσπάσαμε μέχρι στιγμής είναι θετικά», ανέφερε η Γεωργία Μπαρούτα, για να προσθέσει: «Οι πολλές συνταγές έχουν βάση τα βότανα, αφού η πρακτική ιατρική έχει θεμελιωθεί κοντά στη φύση. Όμως, πέρα από τα φαρμακευτικά φυτά, σε άλλα πρακτικά φάρμακα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται υλικά, όπως το ασπράδι αυγού».
Στη συνέχεια αποκάλυψε το ενδιαφέρον αρκετών για παραδοσιακές συνταγές, κυρίως μέσα από την επαφή με πελάτες στο φαρμακείο της. «Γνωρίζω νέα άτομα που αναζητούν την πληροφορία. Το βλέπω και στο φαρμακείο, καθώς έρχονται πελάτες που ζητούν να μάθουν περισσότερα για διάφορα βότανα», σχολίασε και κλείνοντας ανέφερε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Η λαδανιά είναι ένα φυτό πολύ πλούσιο σε πολυφαινόλες και το οποίο συναντάται στην περιοχή μας. Φύεται σε βραχώδη εδάφη για αυτό και στην περιοχή μας θα το βρούμε προς παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το Χορευτό, η Ελίτσα και η Ανάληψη. Πιο παλιά το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν τη διάρροια στα ζώα, αλλά έχει θεραπευτικές ιδιότητες και για τον άνθρωπο. Ένα άλλο βότανο που φύεται στο Πήλιο, το φασκόμηλο, είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Αμφότερα είναι κατάλληλα για αφεψήματα».