Η αύξηση των περιστατικών με τον ιό αυτή την περίοδο καταγράφεται και στις διακομιδές που γίνονται από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Μαγνησίας και οι οποίες αγγίζουν καθημερινά τις έξι με επτά.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας κ. Παναγιώτης Δαρειώτης επισήμανε πως «το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό προς το Νοσοκομείο Βόλου. Εκεί που πριν ένα μήνα διακομίζαμε ένα ή δύο περιστατικά, τώρα αυτά έχουν αυξηθεί στα έξι και επτά περιστατικά που αποτελούν κρούσματα. Μάλιστα μια ακόμη διαφορά είναι πως πλέον ασθενούν όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, δηλαδή άνω των 65-70 ετών, αλλά και νεότεροι, όπως ηλικίες 25 και 30 ετών. Ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, δεν λαμβάνει τις σωστές προφυλάξεις, ενώ μεγάλο ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις του ιού».
Οι διασώστες βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και φορώντας τις στολές, όταν ειδοποιούμαστε για περιστατικό με συμπτώματα του κορωνοϊού, μεταβαίνουμε στους χώρους με ιδιαίτερη προσοχή και εφαρμόζοντας όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες μεταφέρουμε τους ασθενείς στο Νοσοκομείο. Μάλιστα αργότερα, μαθαίνουμε για επιβεβαίωση των κρουσμάτων μετά τον έλεγχο. Παράλληλα γίνονται διακομιδές ασθενών από τη ΜΕΘ Λαμίας προς τον Βόλο. Γενικώς υπάρχει μια έξαρση στις διακομιδές περιστατικών και στις περισσότερες βάρδιες είμαστε με τις στολές για να μεταφέρουμε τους ασθενείς με ασφάλεια. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και τις νυχτερινές βάρδιες, όπου μεταφέρουμε περιστατικά ασθενών με υψηλό πυρετό και δύσπνοια».
Ο κ. Δαρειώτης επισήμανε πως «από τον κορωνοϊό ασθένησαν και ορισμένοι διασώστες οι οποίοι έχουν επιστρέψει κανονικά στην εργασία τους. Παράλληλα οι εργαζόμενοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν αντισώματα».
Ο κ. Δαρειώτης έκανε έκκληση στον κόσμο να γίνεται ορθολογική χρήση του ΕΚΑΒ, αν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του ασθενούς με κορωνοϊό από τους οικείους του.
«Στις πρωινές και απογευματινές βάρδιες μπορεί να βρίσκονται πέντε ή έξι ασθενοφόρα, αλλά αρκετές φορές δύο με τρία από αυτά μετακινούνται για διακομιδές ασθενών σε άλλους Νομούς. Έτσι απομένουν δύο ασθενοφόρα που, αν το ένα μεταφέρει ασθενή με κορωνοϊό, θα πρέπει να απολυμανθεί μετά τη διακομιδή του περιστατικού, που σημαίνει ότι για 30-40 λεπτά δεν θα μπορεί να βρίσκεται σε κίνηση. Επομένως, απομένουν ελάχιστα ασθενοφόρα για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Άλλωστε, μπορεί να έχουν μειωθεί τα άλλα περιστατικά, όπως παθολογικά, ορθοπεδικά, από τροχαία, αλλά συνεχίζουν να προκύπτουν και θα πρέπει να διακομίζονται άμεσα στο Νοσοκομείο. Συνεπώς καλό θα είναι να μη χρησιμοποιούν οι πολίτες το ασθενοφόρο, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ή μπορεί να γίνει η μεταφορά του ασθενούς από τους οικείους».