Μαρία Σαμαρά: «Θα ερημώσουν τα χωριά, αν οι αγρότες χάσουν τις εκτάσεις τους λόγω των δασικών χαρτών»

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2021-03-27 10:31:32

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους κατοίκους του Πουρίου καθώς και άλλων περιοχών του Ανατολικού Πηλίου, καθώς εκτάσεις που καλλιεργούνται εδώ και χρόνια από τους παραγωγούς της περιοχής μας, χαρακτηρίζονται ως δασικές, με κίνδυνο να τις χάσουν, καθώς αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά: «οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν για δεύτερη φορά πριν λίγο καιρό και δυστυχώς ξανά, όπως και στην πρώτη ανάρτηση του 2017, συνεχίζεται ο χαρακτηρισμός τους ως δασικών πολλών εκτάσεων που εδώ και χρόνια είναι καλλιεργήσιμες από τους αγρότες. Παρά τις παρεμβάσεις, τις ενημερώσεις και τις ενστάσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι πατρογονικές εστίες αγροτών του Πουρίου εμφανίζονται ως δάση.
Καλλιεργητές του Δήμου μας που έχουν πάρει στην κατοχή τους τις εκτάσεις που καλλιεργούν ή τα χρησιμοποιούν ως βοσκοτόπια για τα ζώα τους βρίσκονται σε κίνδυνο να τα χάσουν, καθώς αεροφωτογραφίες του 1945 δείχνουν ότι οι εν λόγω περιοχές τότε ήταν δάση. Γι’ αυτό και παραμένει το αίτημα να χρησιμοποιηθούν και αεροφωτογραφίες της περιόδου 1960-1975 που αποτυπώνουν την σημερινή κατάσταση και την πραγματικότητα.
Το αρμόδιο Υπουργείο ήρθε και με νόμο προσπάθησε να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους που αδικήθηκαν με την προηγούμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών και είδαν τις περιουσίες τους να χαρακτηρίζονται δάση.Ωστόσο δασολόγοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και το ΓΕΩΤΕΕ στράφηκαν εναντίον αυτού του πλαισίου και κινήθηκαν νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η δημοτική παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» τάσσεται στο πλευρό των αγροτών του Πουρίου και άλλων χωριών του δήμου μας που πλήττονται οι πατρογονικές περιουσίες τους και ζητεί να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση για την περιοχή μας, με ειδική τροπολογία του νόμου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές.
Η παράταξή μας στηρίζει τον αγώνα της Κοινότητας Πουρίου και της Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί για το θέμα και ζητεί από τους βουλευτές αλλά και τους άλλους αρμόδιους φορείς να κινηθούν συντονισμένα και απευθυνθούν στο υπουργείο. Μάλιστα ο τοπικός Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει στραφεί στο ΣτΕ διεκδικώντας το δίκαιο των αγροτών, δηλαδή να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα εδάφη τους και να παράγουν πλούτο για τη χώρα.
Ασφαλώς οι δασικοί χάρτες θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Όμως δεν πρέπει να προκαλέσουν μια τεράστια κοινωνική υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών. Οι αγρότες πρέπει να διασφαλίσουν τις εκτάσεις τους που καλλιεργούν εδώ και χρόνια για να μπορέσουν να ζήσουν και να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά τους. Ήδη έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για να δηλώσουν τις εκτάσεις τους και τώρα νιώθουν την απειλή της απώλειάς τους. Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι να πράξουν τα δέοντα για την επιβίωση των αγροτών του Πουρίου και των άλλων χωριών του Δήμου μας. Αν οι αγρότες χάσουν τις εκτάσεις τους λόγω των δασικών χαρτών, τα χωριά θα ερημώσουν».

The post Μαρία Σαμαρά: «Θα ερημώσουν τα χωριά, αν οι αγρότες χάσουν τις εκτάσεις τους λόγω των δασικών χαρτών» appeared first on Magnesia News.



Ζαγορά Πήλιο