Έλλειψη βοσκών παρατηρείται στην περιοχή της Μαγνησίας, ενώ η εποχή όπου Αλβανοί κυρίως αναλάμβαναν κτηνοτροφικές εργασίες, αποτελώντας ένα σημαντικό στήριγμα για την κτηνοτροφία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Έλληνες δύσκολο να πιάσουν δουλειά ως βοσκοί, με την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αδυνατούν να προσλάβουν προσωπικό, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές.
Κάποτε Ρουµάνοι και κυρίως Αλβανοί βοσκοί αποτελούσαν ένα σημαντικό στήριγμα για την κτηνοτροφία, μιας και οι αλλοδαποί θεωρούνταν εργατικοί, πρακτικοί, συνεργάσιμοι, που δέχονταν χαμηλές αμοιβές. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ πλέον οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνοτροφικές μονάδες δυσκολεύονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να προσλάβουν προσωπικό, ακόμα και αλλοδαπούς. Όσον αφορά στους Έλληνες, πάντα ήταν δύσκολο να εργαστούν για διάφορους λόγους στην κτηνοτροφία.
Η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη τόνισε ότι «ψάχνουμε πάρα πολύ καιρό για υπάλληλο Αλβανό και δεν βρίσκουμε. Είναι δυσεύρετοι πια. Κάποτε έρχονταν στα μαντριά μας και ζητούσαν δουλειά. Τώρα ψάχνουμε εμείς να βρούμε και δεν μπορούμε. Έχουν πλέον δικές τους δουλειές».
Η ίδια ανέφερε πως υπάρχει έλλειψη στην περιοχή της Μαγνησίας για βοσκούς και για υπαλλήλους, ώστε να εργαστούν στην κτηνοτροφία και τις μονάδες. «Τα σύνορα με την Αλβανία είναι κλειστά και δεν έρχονται αλλοδαποί. Όσοι είναι εγκαταστημένοι χρόνια στην Ελλάδα, έχουν πλέον τις δικές τους δουλειές, έχουν εξελιχθεί και είναι δυσεύρετοι. Για Έλληνες ούτε λόγος, δεν έρχονται να ζητήσουν δουλειά». Από την άλλη βέβαια, η κτηνοτροφία έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, ενώ η περίοδος είναι δύσκολη για προσλήψεις σε μαντριά και κτηνοτροφικές μονάδες. «Η πλειονότητα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει υπάλληλο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές», επισήμανε.
Προβλήματα στην κτηνοτροφία
Τα κύρια προβλήματα της κτηνοτροφίας φέτος είναι η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και του πετρελαίου. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση, που έχει επηρεάσει και την κτηνοτροφία.
«Αν και φέτος το γίδινο και το πρόβειο γάλα πήραν μια πολύ καλή τιμή, ανέβηκαν αρκετά οι τιμές στις ζωοτροφές. Με τις παγωνιές μειώθηκε λίγο η παραγωγή του γάλακτος και τώρα άρχισε να ανεβαίνει. Τα ζώα ήταν μέσα κλεισμένα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να τα ταΐζουμε, που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, διότι απαιτούνταν περισσότερες ζωοτροφές, οι τιμές των οποίων πήραν την ανιούσα», τόνισε η κ. Χαρούλα Διβάνη, για να προσθέσει, πως πάλι καλά η τιμή του γάλακτος ήταν καλή φέτος. Αν η εστίαση δεν λειτουργήσει ενόψει του Πάσχα, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους. «Με την εστίαση κλειστή, δεν θα έχουμε να διαθέσουμε τα αμνοερίφια. Αν το Πάσχα γιορταστεί φέτος, όπως πέρσι, δηλαδή με απαγόρευση μετακίνησης και τραπέζι με λίγα άτομα, δεν θα φύγουν πολλά κιλά κρεάτων», σημείωσε, για να συμπληρώσει πως οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τις ανακοινώσεις για τα μέτρα ενόψει του Πάσχα.
Όσον αφορά στις τιμές των αμνοεριφίων, δήλωσε ότι είναι ακόμη νωρίς και θα διαμορφωθούν γύρω στις 18-20 Απριλίου.
Ενισχύσεις και αδικίες
Αδικία χαρακτηρίζουν οι κτηνοτρόφοι τον αποκλεισμό τους από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 4, 5 και 6, ενώ όπως προβλέπουν, εκτός θα μείνουν και στον 7ο κύκλο του προγράμματος.
«Την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 δεν την πήρε σχεδόν κανείς κτηνοτρόφος, παρά ελάχιστοι, διότι ήταν πολύ αυστηρά τα κριτήρια. Ρόλο έπαιξε ότι είμαστε σε μια περίοδο, που παράγουμε γάλα και έχουμε τιμολόγια. Επίσης και στις επιστρεπτέες προκαταβολές 4 και 5, λίγοι ήταν οι συνάδερφοι κτηνοτρόφοι, που εντάχθηκαν, αφού στον 5ο κύκλο είχαμε αρχίσει και αρμέγαμε. Άδικο για εμάς. Πιστεύω πως ούτε στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 θα είμαστε μέσα», τόνισε η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας.
Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει άλλη ενίσχυση εκτός από το κορωνοβοήθημα του περασμένου φθινοπώρου και τώρα περιμένουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο πρόβειο γάλα, που μάλλον θα δοθεί μέσα με τέλη Μαΐου.
«Περιμένουμε στήριξη από την πολιτεία και εμείς, διότι έχουμε πολλά προβλήματα, με τα έξοδα να είναι πάρα πολλά. Οι τιμές στις ζωοτροφές αυξήθηκαν και η τιμή του πετρελαίου επίσης», σημείωσε η κ. Διβάνη.
Με την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, όπως είπε η ίδια, η μετακίνηση με τα αγροτικά οχήματα έγινε πιο ακριβή, ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν γεννήτριες στα μαντριά τους, με το κόστος να αυξάνεται.
«Πιο ακριβή είναι πλέον η μετακίνηση. Τα μαντριά αρκετοί δεν τα έχουν δίπλα στα σπίτια τους και αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα κάθε μέρα με τα αγροτικά τους οχήματα», κατέληξε.