Άμεση αποζημίωση στο 100% για τις ζημιές από την περσινή χαλαζόπτωση ζητούν οι αγρότες της Ζαγοράς

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-04-05 08:35:53

Έναν χρόνο μετά τις σαρωτικές ζημιές που υπέστησαν τα μήλα από την χαλαζόπτωση τον Μάιο του 2020, ο Αγροτικό Σύλλογος Ζαγορά απαιτεί άμεση αποζημίωση των μελών του από τον ΕΛΓΑ στο 100%.

Οι αγρότες της Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυράχης, υπέστησαν μεγάλη ζημιά, κυρίως σε μήλα και κεράσια και ζητούν την πλήρη και άμεση αποζημίωση στο 100% από τον ΕΛΓΑ, με τιμή ανά κιλό προσαυξημένη κατά 30% λόγω των ΠΟΠ προϊόντων τους, κάτι που άλλωστε αναφέρει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και είχαν υποσχεθεί οι κυβερνητικοί βουλευτές. Παρόλα αυτά το ΠΟΠ δεν καταβλήθηκε στους αγρότες που αποζημιώθηκαν στο Πουρί και στην Μακρυράχη, ενώ η Ζαγορά δεν έχει αποζημιωθεί ακόμα, παρόλο που έγινε την ιδία χρονική στιγμή η ζημία.
Από παχιά λόγια είμαστε χορτάτοι. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πολιτική, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων αδυνατεί να σκύψει στα λαϊκά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και να δώσει λύσεις», τονίζει η διοίκηση του Συλλόγου.

Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί, οι αγρότες τις Ζαγοράς αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να ζήσουν τις οικογένειες τους. «Η κυβέρνηση να αφήσει τις δηλώσεις στα μεγαλοκάναλα και τις φθηνές δικαιολογίες και να πάρει θέση στο πρόβλημα άμεσα και να καταλάβει, ότι εμείς οι αγρότες δουλεύουμε σε αντίξοες συνθήκες με τσαπιά και θκέλια, χωρίς υποδομές σε οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία, δίκτυο άρδευσης κ.α.», αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου.

Επίσης, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί αγρότες της περιοχής Ζαγοράς δεν μπορούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα διότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που χτυπάει την περιοχή η χαλαζόπτωση. Για αυτό τόν λόγο είχαν ζητήσει τον συμψηφισμό των οφειλών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, αλλά ούτε αυτό έγινε, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να έχουν μεγάλο πρόβλημα και να κινδυνεύουν να χάσουν την αποζημίωση. «Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο», υποστηρίζουν και διεκδικούν:
• Άμεση αποζημίωση του ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες της Ζαγοράς.
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και με κρατική επιχορήγηση.
• Συμψηφισμό των οφειλών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση.
• Απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων, κατά 30% όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ σε βιολογικά και ΠΟΠ προϊόντα.
• Επαναφορά στα 51 λεπτά ανά κιλό, από 45 που από φέτος μείωσε η κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά
• Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια
• Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για όσο διαρκέσει η κρίση.Ζαγορά Πήλιο