Παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ζητεί με ομόφωνο ψήφισμα ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-04-07 08:11:11

Την έκδοση ψηφίσματος μετά από αίτημα των εργαζομένων για παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς- Μουρεσίου. Η απόφαση έρχεται ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας και σε αυτή μεταξύ άλλων τονίζεται πως «ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου , λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες λόγω της πανδημίας και την επιτακτικότητα εφαρμογής μέτρων προστασίας των εργαζομένων του βάσει των σχετικών εγκυκλίων του ΥΠΕΣ, αιτείται την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της χρονικής διάρκειας απασχόλησης των ωφελούμενων του ως άνω προγράμματος».

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Ειδικότερα, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 και την επιτακτική ανάγκη λήψης και εφαρμογής μέτρων περιορισμού της διάδοσής του, με τους υποστελεχωμένους ΟΤΑ – και εν προκειμένω με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου – να αναλαμβάνουν νευραλγικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, καθίσταται προφανές ότι οι ανάγκες σε προσωπικό για την αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, είναι αυξημένες και άμεσες.
Επιπλέον, η λήξη των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων συμπίπτει χρονικά με το τρίτο κύμα της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών του δήμου μας σε μία κρίσιμη περίοδο που έχουμε απόλυτη ανάγκη την απασχόληση προσωπικού σε σημαντικότατους τομείς που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός πως οι ανάγκες των δήμων σε προσωπικό κατά την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνονται λόγω των αδειών.

Για τους παραπάνω λόγους, καθώς και με τα μέχρι σήμερα εξαγγελθέντα δεν προβλέπεται νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για το 2021 και κατανοώντας επίσης την αναγκαιότητα επανένταξης των μακροχρόνια άνεργων στην αγορά εργασίας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου αποφασίζει ομόφωνα:
-Να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, όπως αυτά αποτυπώνονται στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 2468/05-03-2021 αίτημα των εργαζομένων του εν λόγω προγράμματος στον Δήμο μας.
-Να αιτηθεί από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ (Δημόσια Πρόσκληση Νο 4/2020), για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, αφενός γιατί η συνδρομή των εργαζομένων στο έργο που παρέχει η αυτοδιοίκηση στις τρέχουσες και ιδιαίτερες συνθήκες, κρίνεται άκρως απαραίτητη και αφετέρου η ανάγκη στήριξης των ωφελουμένων του εν λόγω Προγράμματος, με την παράταση των συμβάσεών τους είναι επιτακτική, ώστε στις παρούσες συνθήκες να μην βρεθούν και αυτοί αντιμέτωποι με την ανεργία. Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας θεωρείται επιτακτική και για τον λόγο ότι οι υπηρεσίες των Δήμων έχουν ανάγκη από προσωπικό με εργασιακή εμπειρία, δεν πρέπει να απογυμνωθούν, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις μεγάλες ελλείψεις, καθώς έχει ανακοινωθεί πως δεν θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα εντός του 2021.
Επίσης να ζητηθεί και η άρση του αποκλεισμού συμμετοχής των ωφελούμενων του τρέχοντος προγράμματος στον ενδεχόμενο επόμενο κύκλο υλοποίησης των προγραμμάτων και την ύπαρξη για όλους αντίστοιχης μοριοδότησης στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ χωρίς αποκλεισμούς».



Ζαγορά Πήλιο