Εγκλήματα πάθους και ζήλιας που συγκλόνισαν τη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-04-11 14:24:27

Η ζήλια και η απόρριψη τους όπλισε το χέρι, με αποτέλεσμα να κόψουν απροσδόκητα το νήμα της ζωής των συντρόφων τους, που υποτίθεται πως αγαπούσαν. Ταυτόχρονα προκάλεσαν σοκ στην κοινωνία της Μαγνησίας λόγω των πράξεών τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις θύμιζαν σενάριο αστυνομικής ταινίας. Με αφορμή το τραγικό από κάθε πλευρά περιστατικό της Μακρινίτσας, με τη δολοφονία των δύο αδελφών, η «Θ» ανατρέχει στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας παρόμοιες υποθέσεις που σκεπάστηκαν από τη σκόνη του χρόνου και προκάλεσαν την κοινωνική απέχθεια.

Στις 16 Νοεμβρίου 2009 ο Βόλος, αλλά και ολόκληρη η χώρα συγκλονίστηκε από τη δολοφονία της 31χρονης Βολιώτισσας Μαντώς Ντάφου από τον 33χρονο πρώην φίλο της, που συνέβη γύρω στις 22.30 το βράδυ στο σπίτι της στη συνοικία του Καραγάτς. Ο νεαρός Κρητικός, σύμφωνα και με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας που τον έκρινε ένοχο διατηρώντας τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα τον Ιούλιο του 2013, τη στραγγάλισε με το καλώδιο του σεσουάρ μαλλιών, επειδή δεν ήθελε να επανασυνδεθούν… Οι πληροφορίες μιλούν για έναν βίαιο άνθρωπο ο οποίος σύναψε σχέση με την άτυχη Ντάφου για λίγους μήνες και στη συνέχεια χώρισαν. Στο μεταξύ η κοπέλα γνωρίστηκε με έναν Βολιώτη, με αποτέλεσμα ο Κρητικός να επιστρέψει στον Βόλο πηγαίνοντας σπίτι της στις 16 Νοεμβρίου 2009. Την πίεζε να τα ξαναβρούν, ωστόσο, η Ντάφου ήταν ανένδοτη, καλώντας μάλιστα στο τηλέφωνο τον φίλο της για να σπεύσει εκεί. Ο 33χρονος θολώνει και της επιτίθεται δένοντας το καλώδιο από το πιστολάκι των μαλλιών γύρω από τον λαιμό της προσπαθώντας να τη στραγγαλίσει. Λίγο πριν ολοκληρώσει την αποτρόπαια πράξη του χτυπάει την πόρτα ο νυν σύντροφος της 31χρονης. Ο δράστης την αφήνει στο μπάνιο μισοπεθαμένη και πάει να ανοίξει. Ο Βολιώτης τον ρωτάει «πού είναι η Μαντώ» με τον Κρητικό να απαντάει ότι βρίσκεται μέσα και πως έχουν μια συζήτηση. Μάλιστα τον καλεί να μπει μέσα, κρατώντας πίσω από την πλάτη του το όπλο του εγκλήματος. Ο σύντροφος της Ντάφου τού λέει πως δεν θέλει να μπει και πως θα περιμένει μέχρι να τελειώσουν την κουβέντα στο παρακείμενο παρκάκι. Φεύγει και ο δράστης κλείνει την πόρτα αποτελειώνοντας την άτυχη γυναίκα, και στη συνέχεια αποχωρεί τραβώντας την εξώπορτα. Η ώρα περνούσε και ο Βολιώτης ανησύχησε πηγαίνοντας στο σπίτι της και μπαίνοντας μέσα παθαίνει σοκ, βρίσκοντάς τη νεκρή. Σπεύδει η αστυνομία και αρχίζουν οι έρευνες για την ανεύρεση του Κρητικού τον οποίο κατονόμασε ως δράστη ο άνδρας. Τον αναζητούν και τελικά τον βρίσκουν μετά από δύο ημέρες στο Ηράκλειο. Αυτός υποστηρίζει πως το μοιραίο βράδυ βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Βόλο και πως δεν έχει σχέση με το έγκλημα, αλλά ο ένοχος είναι ο νυν φίλος της 31χρονης. Αναζητήσαμε και βρήκαμε τον τότε συνήγορο Πολιτικής Αγωγής (δηλ. των συγγενών του θύματος) Χρήστο Πούλιο ο οποίος είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Βόλου να δοθεί εντολή για άρση τηλεφωνικού απορρήτου του Κρητικού για να διαπιστωθεί η αλήθεια. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι για τέσσερα με πέντε μόλις δευτερόλεπτα υπήρξε στίγμα από την κεραία κινητής που βρίσκεται στο 3ο Λύκειο, στην Κύπρου.

«Είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία και είχε καταγγείλει πως «κάτι είχε γίνει στο συγκεκριμένο σπίτι», προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει την έρευνα και να εμπλέξει το άτομο που τη βρήκε, ενώ το ίδιο βράδυ έφυγε για την Αθήνα με το λεωφορείο», τονίζει ο γνωστός Βολιώτης δικηγόρος. Όπως θυμάται άρχισε να ερευνά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, καταλήγοντας στο τέλος σε ένα μπαρ που βρισκόταν στα ψαράδικα. Εκεί ρωτώντας τους υπαλλήλους εάν θυμόταν τον συγκεκριμένο άνδρα, πληροφορήθηκε από αυτούς ότι όντως τον είχαν δει εκείνη τη νύχτα, καθώς ήπιε μερικά ποτά και στη συνέχεια έφυγε κατευθυνόμενος προς τα ΚΤΕΛ. Η μαρτυρία τους ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη και αποτέλεσε ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην καταδίκη του 33χρονου σε ισόβια. «Από την υπόθεση, μου έκανε εντύπωση το πόσο ψυχρός ήταν ο δράστης και η αίσθηση «ιδιοκτησίας» που είχε για το θύμα, συχνότατο χαρακτηριστικό των αντιλήψεων των θυτών σε περιπτώσεις γυναικοκτονιών» μας επισήμανε ο κ. Πούλιος, από τον οποίο ζητήσαμε να μας παραθέσει περιπτώσεις γυναικοκτονιών που αντιμετώπισε στο πλαίσιο της δικηγορικής του ιδιότητας, για να αναφερθεί σε δύο πολύ χαρακτηριστικές υποθέσεις στις οποίες ήταν όμως συνήγορος υπεράσπισης των δραστών!

Τη σκότωσε επειδή τον απέρριψε
Η μία από αυτές που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας ήταν η δολοφονία μιας γυναίκας στη Νέα Ιωνία, από τον πρώην σύντροφό της. Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε χαρακτηριστικά τηλεοπτικής σειράς και εκτυλίχθηκε το 1990. Όλα άρχισαν στην Αθήνα μεταξύ γειτόνων. Δράστης ήταν ένας αστυνομικός που υπηρετούσε και διέμενε στην Αθήνα μόνιμα με τη σύζυγό του. Σε κοντινό διαμέρισμα έμενε και ένας στρατιωτικός με τη γυναίκα του. Μεταξύ του αστυνομικού και της γυναίκας του στρατιωτικού δημιουργήθηκε ένας δεσμός, με αποτέλεσμα να χωρίσουν και οι δύο, για να είναι μαζί. Ωστόσο, η γυναίκα τον άφησε και ήρθε στον Βόλο, όπου γνωρίστηκε με έναν Βολιώτη συνάπτοντας σχέση. Ο αστυνομικός πήγε να τη βρει, ώστε να επανασυνδεθούν. Αυτή ήταν αρνητική και του είπε να φύγει. Ο άνδρας αποχώρησε και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα επανήλθε φέροντας μαζί του το υπηρεσιακό του περίστροφο. Πήγε στο σπίτι της στη Νέα Ιωνία, στις 20 Νοεμβρίου 1990 πιέζοντας την πρώην φίλη του, να γυρίσει κοντά του και να παντρευτούν. Αυτή αρνήθηκε και ο αστυνομικός έβγαλε το όπλο του, πυροβολώντας τη στο στήθος σχεδόν εξ επαφής, με δύο από τις σφαίρες να εξοστρακίζονται μέσα στο σώμα της και να καταλήγουν στον λαιμό της, σκοτώνοντάς τη ακαριαία. Ο δράστης κατόπιν κρύφτηκε κάτω από το κλιμακοστάσιο της οικοδομής όπου μετά από έρευνες βρέθηκε τελικά παραλυμένος και σε εμβρυακή στάση, και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Καταδικάστηκε τελικά για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε κάθειρξη 17 ετών και 4 μηνών και 3ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Φρικτό έγκλημα
Η άλλη υπόθεση αφορά περίπτωση παθολογικής ζήλιας που ένιωθε για τη σύζυγό του ο δράστης, η οποία τον οδήγησε σε ένα φρικιαστικό έγκλημα, από τα ελάχιστα σε βαθμό στυγερότητας που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν δράστη 68 ετών, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 90 σκότωσε τη 56χρονη γυναίκα του, χτυπώντας τη στο κεφάλι με ένα ξύλο σαν ρόπαλο. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς την έκοψε σε κομμάτια σκορπώντας τη σε όλο το Πήλιο… καταγγέλλοντας στην αστυνομία την εξαφάνισή της και υποστηρίζοντας πως τον εγκατάλειψε. Το ζευγάρι διέμενε στην Αργαλαστή και ό,τι είχε απομείνει από τη σορό της γυναίκας δεν βρέθηκε ποτέ… Βασική μάρτυρας κατηγορίας ήταν η αδελφή του που κατέθεσε ότι τον είδε να τη χτυπά στο κεφάλι με το ξύλο, το θύμα να ουρλιάζει και μετά να τη σέρνει ακίνητη, τα ίδια του τα παιδιά που επιβεβαίωσαν τον βίαιο χαρακτήρα του σε βάρος της γυναίκας του, ενώ κανένας άλλος από τα 9 αδέλφια του δεν κατέθεσε υπέρ του στις δίκες. Τελικά ο δράστης καταδικάστηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον Οκτώβριο του 1995 σε κάθειρξη 18 ετών, με ψήφους 4 προς 3, με τους μειοψηφούντες να έχουν τη θέση ότι έπρεπε να καταδικαστεί ισόβια.

 



Ζαγορά Πήλιο