Προσέλκυση Ρώσων για ακίνητα σε Πήλιο, Βόλο και Βόρειες Σποράδες

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-04-18 12:47:25

Διακοπές και επενδύσεις στη Μαγνησία «βλέπουν» ξένοι, που αναζητούν ακίνητα στον Νομό. Ισραηλινοί, Γερμανοί και Γάλλοι κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά στους αγοραστές ακινήτων σε Βόλο, Πήλιο και Σποράδες, ενώ δυναμικά αναμένεται να μπουν στο «παιχνίδι» της κτηματαγοράς και οι Ρώσοι μετά τη σημαντική ελληνορωσική έκθεση ελληνικών ακινήτων InGreece 2021, που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 25 Απριλίου, διαδικτυακά, από τη MIPIF & Event Property.

Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου

Το μεσιτικό γραφείο «Παπαδημητρίου» θα συμμετέχει στην έκθεση, με στόχο την προσέλκυση Ρώσων επενδυτών για ακίνητα στη Μαγνησία και έτσι η κτηματαγορά στην περιοχή θα πάρει «ανάσα», καθώς, μέσω της έκθεσης, υπάρχει συνεργασία με όλα τα μεσιτικά γραφεία της ρωσικής αγοράς, ενώ η έκθεση στοχεύει σε μεγαλοεπενδυτές για ξενοδοχειακές μονάδες. Για την προσπάθεια προσέλκυσης Ρώσων επενδυτών μίλησε στη «Θ» ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, μεσίτης αστικών συμβάσεων και εκτιμητής ακινήτων. «Κάνουμε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε τους ξένους επενδυτές και στοχεύουμε στη ρωσική αγορά. Υπάρχουν καλά ακίνητα, που μπορούν να αγοραστούν από ξένους και Έλληνες επενδυτές». Όπως δήλωσε, υπάρχουν εξαιρετικά ακίνητα στα νησιά των Σποράδων, στο Νότιο Πήλιο, αλλά και εντός του Βόλου. Σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση των Ρώσων αποτελεί και η Golden Visa (Χρυσή Βίζα), η οποία δίνει άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας και χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών, που είτε αποκτούν ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ είτε προβαίνουν σε επένδυση κεφαλαίων από 3 έως 100 εκ. ευρώ, σε έργα υποδομών ή σε ελληνικές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας και άνω. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος για τη χορήγηση της χρυσής βίζας που ξεκίνησε το 2014, οι Ρώσοι ιδιώτες απέκτησαν 880 άδειες και έτσι «αναρριχήθηκαν» στην τρίτη θέση, πίσω από Κινέζους και Τούρκους υπηκόους. «Το ρωσικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της Golden Visa είναι αυτό, που υποκινεί την αγορά ακινήτων. Ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες για την κτηματαγορά και θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τη ρωσική αγορά, στις προηγούμενες διοργανώσεις το 44% των ενδιαφερομένων αναζήτησαν διαμερίσματα σε αστικά κέντρα, 36% ενδιαφέρθηκε για ξενοδοχειακές υποδομές, ενώ 5% ενδιαφέρθηκε για την αγορά ολόκληρων νησιών», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Το ενδιαφέρον όμως των Ρώσων για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Μαγνησία δεν είναι πρόσφατο, καθώς και στο παρελθόν, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, είχε υποδείξει τέσσερα ακίνητα στη Μαγνησία (τελευταία διετία). Οι επενδυτές ενδιαφέρονταν για ξενοδοχειακή μονάδα στη Σκιάθο, για αυτόνομες μεζονέτες και για διαμερίσματα εντός του Βόλου, αξίας από 250.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν την Golden Visa.

Βίλα στις Νέες Παγασές

Ακίνητα στη θάλασσα ή με θέα
Στην φετινή έκθεση το μεσιτικό γραφείο θα προβάλει ακίνητα από την περιοχή μας, που είναι παραθαλάσσια και προσελκύουν, διαμερίσματα με πανοραμική θέα κ.ά. Πρόκειται για ακίνητα στο Νότιο Πήλιο, όπως μεζονέτα στο Χορευτό, βίλα με πισίνα στις Αλυκές, κτίριο επαγγελματικών χώρων στο λιμάνι της Σκοπέλου και ξενοδοχείο στη Σκιάθο. «Είναι ακίνητα που αρέσουν σε όλους», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου. Το InGreece που διοργανώνει την έκθεση, θα φέρει σε επικοινωνία τους ενδιαφερόμενους επενδυτές με τα μεσιτικά γραφεία, για να κανονιστούν τα ραντεβού για την υπόδειξη των ακινήτων.
Όπως ανέφερε ο μεσίτης, όλα αυτά τα χρόνια του έχει τύχει για ακίνητο να κάνει 50-60 τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ σε άλλη περίπτωση αγοραστής επέλεξε το ακίνητό του, χωρίς να το δει ποτέ από κοντά. Πρόκειται για Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία εμπιστεύτηκαν το μεσιτικό γραφείο. «Τραβήξαμε σε βίντεο όλη τη διαδρομή μέχρι το ακίνητο. Βάλαμε κάμερα στο αυτοκίνητο, για να δουν τον δρόμο μέχρι την παραλία, αλλά και βίντεο του σπιτιού. Μας εμπιστεύτηκαν και έτσι φτάσαμε στην αγορά του ακινήτου», εξήγησε.

Μεζονέτα στη Σκόπελο

Ισραηλινοί και Γερμανοί
Οι λαοί όμως που φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη «αδυναμία» σε ακίνητα της Μαγνησίας, είναι οι Ισραηλινοί και οι Γερμανοί. «Έχουμε κάνει πολλές πωλήσεις σε Ισραηλινούς αγοραστές και σε Γερμανούς. Μικρό είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων. Οι Κινέζοι όμως που ζουν χρόνια στον Βόλο, έχουν κάνει αγορές ακινήτων», πρόσθεσε. Ειδικότερα, όπως σημείωσε, έχουν πωληθεί πολλά διαμερίσματα στον Βόλο σε Ισραηλινούς, ενώ αρκετά από αυτά έχρηζαν ανακαίνισης. Αγορές έχουν κάνει και στο Πήλιο, όπως μονοκατοικίες στο Μούρεσι και στο Χορευτό. «Η καλύτερη διαφήμιση εκτός του διαδικτύου, των φωτογραφιών και της τηλεόρασης είναι η επικοινωνία που είχε στον Βόλο ένας ξένος επενδυτής. Έμεινε, είδε και αγόρασε στην περιοχή μας. Αυτή την εμπειρία τη μεταφέρει σε φίλους και γνωστούς, που είναι ενδεχομένως οι επόμενοι αγοραστές. Ψάχνουν την ηλιοφάνεια, την ηρεμία, τη θάλασσα, τα παραθαλάσσια μαγαζιά και την ποιότητα ζωής, που δεν έχουν στις πόλεις που μένουν», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων παραμένει παρά τον κορωνοϊό. Γερμανοί, Γάλλοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στη Μαγνησία, ενώ συνήθως προτιμούν διαμερίσματα. Πολλοί όμως έχουν αγοράσει οικόπεδα στην Αγριά, στα Λεχώνια, στην Άφησσο και στις Αλυκές. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ο κορωνοϊός έχει κάνει μεγάλη «ζημιά» σε όλα τα επαγγέλματα, όπως και στον κλάδο των ακινήτων. «Με τον εμβολιασμό και με τον ερχομό του καλοκαιριού η ψυχολογία αλλάζει και βλέπουμε κινητικότητα. Όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο και πως αυτό που περάσαμε, θα μείνει πίσω μας».

Για ιδιοκατοίκηση ή αξιοποίηση
Ανάλογο είναι και το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών. Υπάρχει κινητικότητα και γίνονται αγοροπωλησίες, αλλά δεν είναι στο ίδιο οικονομικό εύρος με τις αντίστοιχες αγορές των ξένων. «Το εύρος κυμαίνεται από 50.000 έως 150.000 ευρώ. Οι Έλληνες αγοραστές κυρίως κάνουν αγορές εντός της πόλης του Βόλου, στις Αλυκές και στην Αγριά για ιδιοκατοίκηση ή για αξιοποίηση», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ όπως ανέφερε, υπήρξαν και συζητήσεις με Έλληνα επενδυτή για ξενοδοχειακή μονάδα στη Σκιάθο. Τα τελευταία έξι με επτά χρόνια που υπήρξε στάση ανέγερσης οικοδομών, οι περισσότεροι επενδυτές και αγοραστές – οι περισσότεροι Έλληνες και ένα μικρό ποσοστό ξένων – στράφηκαν στην ανακαίνιση ακινήτων. Έτσι έγιναν πολλές αγορές μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων από Βολιώτες, με σκοπό την ανακατασκευή τους και στη συνέχεια την εκμετάλλευσή τους, κυρίως προς ενοικίαση. Αυτή την περίοδο ξεκίνησαν αρκετές κατασκευές πολυκατοικιών στον Βόλο, με σκοπό την πώληση διαμερισμάτων. Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο θα κινηθεί η αγορά και θα μπορέσουν να εργαστούν όσοι εμπλέκονται στον κλάδο της οικοδομής. Tην ίδια στιγμή, μικρό είναι το ποσοστό των Μαγνησιωτών, που ενδιαφέρονται για αγορά στο εξωτερικό. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει στην Ελλάδα επενδύσεις, διαθέτουν χρήματα και θέλουν να κάνουν αγορές, ειδικότερα σε Αγγλία και Γερμανία.



Ζαγορά Πήλιο