«Μπλόκο» στις αγοραπωλησίες στη Μαγνησία λόγω των δασικών χαρτών στις εκτός σχεδίου περιοχές για 12. 000 ιδιοκτήτες ακινήτων που κατέθεσαν αντίρρηση και περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους πάνω από 4 χρόνια.
Επίσης πρόβλημα αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός οικισμών του Ανατολικού Πηλίου όπως Τσαγκαράδα, Μούρεσι , Κισσός , Αγ. Δημήτριος, Ανήλιο , Αγ. Ιωάννης κλπ γιατί ενώ εξαιρούνται του δασικού χάρτη επειδή υπάρχουν << πράσσινες περιοχές >> στα χωριά -και υπάρχουν σχετικοί χάρτες στο δασαρχείο του 1945 και 1960 -οπότε τα δήλωσαν ως δασικες εκτάσεις. Συνολικά περίπου 9000 ιδιοκτήτες εντός και εκτός οικισμών στο Πήλιο ενημερώθηκαν απο το κτηματολόγιο ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται απο το ελληνικό δημόσιο.
Μεγάλο το θέμα είναι όμως με τα καστανωτά στο Πήλιο που ενώ οι καλλιέργειες δηλώνονται από τους ιδιώτες και επιδοτούνται από το ΟΣΔΕ , το δασαρχείο δεν αναγνωρίζει ότι είναι ιδιοκτητα και τα θεωρεί δάση.
Άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη παλιών τίτλων ιδιοκτησίας , λόγω της φτώχιας του εμφηλίου πολέμου και του εθιμικού δικαίου που έκαναν χρήση περνώντας την περιουσία απο τον πατέρα στο γιο δια λόγου.
Επίσης στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι , κάηκε στις 4-10-1943 από τους Γερμανούς το Υποθηκοφυλάκειο Μηλεών με αποτέλεσμα να καταστραφεί όλο το αρχείο.
Όλα τα δεδομένα έχει επεξεργαστεί η τοπογράφος μηχανικός κ. Γραμματή Μπακλατσή η οποία δίνει και τον οδικό χάρτη που μπορούν να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες.
Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν (πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.ά.);
Αυτά που βρίσκονται σε περιοχές βρίσκονται εντός οικισμού ή εντός σχεδίου και σε όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου και φαίνονται στους μερικά κυρωμένους Δασικούς Χάρτες ως ΑΑ , δηλαδή Άλλης μορφής έκταση στον ιστορικό χάρτη έτους 1945 και Άλλης μορφής έκταση στον ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου έτους 2007 -2009. Αυτές μόνο οι οι περιοχές δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.
Υπάρχει πρόβλημα με την έκδοση οικοδομικών αδειών στα ίδια ακίνητα;
Υπάρχει, και ο λόγος είναι ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χαρακτήρας της έκτασης, που έμμεσα επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.
Τι γίνεται με τις κληρονομιές ;
Επιτρέπονται οι αποδοχές κληρονομιάς όλων των ακινήτων, διότι δεν απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία το ακίνητο.
Πότε θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν και τα υπόλοιπα ακίνητα εκτός σχεδίου για τα οποία έχουν γίνει Αντιρρήσεις κατά του Δασικού Χάρτη ;
Μόλις ξεκινήσουν να συνεδριάζουν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων , που είναι τριμελής και αποτελούνται από Δικηγόρο , δασολόγο και ένα μηχανικό . Με το νέο νόμο που ψίφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2020 κάθε αντίρρηση , θα εξαιτάζεται και θα βγαίνει απόφαση που θα δημοσιεύεται στην Διαύγεια. Σε περίπτωση θετικής απόφασης η έκταση αποδεσμεύεται και είναι άμεσα θα μπορεί να μεταβιβαστεί και να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Ωστόσο, όσον αφορά τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί το 2017, ελάχιστες έχουν εξεταστεί .
Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να κερδίσει την αντίρρηση του ;
Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων τη δική του άποψη τεκμηριωμένα καταθέτοντας και παρουσιάζοντας:
– την Αντίρρηση του
– όλα τα στοιχεία που διαθέτει ( συμβόλαια, παραχωρητηρια, μισθωτήρια , οικοδομικές άδειες , επιδοτησεις ΟΣΔΕ κλπ)
Επίσης μπορεί να παραστεί και τεχνικός σύμβουλος κατά την εξέταση στην ΕΠΕΑ
Για ποιες περιοχές γίνεται τώρα Αντίρρηση στον Αναμορφωμένο Δασικό Χάρτη Μαγνησίας ;
Γίνονται Αντιρρήσεις στο Αναμορφωμέμο Δασικό Χάρτη σε περιορισμένες περιοχές κυρίως σε εκτάσεις επικοιστικές , με αυθαίρετα σπίτια ( πρώην οικιστικές πυκνότητες ) και για εκτάσεις που έχουν κτίσματα με νόμιμες οικοδομικές άδειες .
Πότε λήγουν οι Αντιρρήσεις στον Αναμορφωμένο Δασικό Χάρτη Μαγνησίας ;
Έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι οι Αντιρρήσεις στον Αναμορφωμένο Δασικό Χάρτη θα λήξουν τέλος Δεκεμβρίου 2020 , για να γίνουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν σε πανελλαδικό επίπεδο τους ιδιοκτήτες για να ξεμπλέξουν πιο γρήγορα.
Εχει νόημα να καταθέσει κάποιος αυτή τη στιγμή αντίρρηση στον Αναμορφωμένο χάρτη;
Οχι, γιατί αναμένονται αλλαγές στον δασικό χάρτη, αλλά και στη νομοθεσία που το διέπει. Μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν πρόδηλα σφάλματα, δηλαδή σφάλαματα στο χάρτη ή λάθη της διοίκησης , ώστε να αναμορφωθεί εγκαίρως ο δασικός χάρτης.
Μπλόκο και στις μεταβιβάσεις στο Πήλιο λόγω της ακύρωσης των οριων οικισμού
Επίσης το Πήλιο είναι αποκλεισμένο από καθε οικιστική ανάπτυξη και επένδυση μετά απο την απόφαση του Στε με την οποία ακυρώθηκαν τα όρια οικισμών του Πηλίου. Έτσι εδώ και δύο χρόνια έχουν σταματήσει οι αγοραπωλησίες στο Πήλιο και εκατοντάδες ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επίσης με την κατάργηση των ορίων οικισμού δεν είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση μιας μικρής βιομηχανίας – βιοτεχνίας π.χ. παραγωγής γλυκών ή άλλων παραδοσιακών προϊόντων, ξυλείας, πέτρας Πηλίου κλπ και χάνονται πολλές επιδοτήσεις απο το ΕΣΠΑ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το ΤΕΕ Ελλάδας με προγραμματική συμφωνία θα αναλάβει την δημοπράτησης της μελέτης
που απαιτείται να γίνει ο νόμιμος καθορισμός των ορίων .