Ισχυρή τάση αποτελεί το ταξίδι με το αυτοκίνητο, με τον οδικό τουρισμό να στηρίζει διαχρονικά τη Μαγνησία και ιδιαίτερα το Πήλιο.
Ρεπορτάζ Ηρώ Καγιοπούλου
Οικογένειες με παιδιά, παρέες και ζευγάρια επισκέπτονται την περιοχή με αυτοκίνητο, για να έχουν τη δυνατότητα μετακινήσεων, ενώ με το άνοιγμα του τουρισμού ήδη οι πρώτοι επισκέπτες άρχισαν να έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό. Ο οδικός τουρισμός προσφέρει αυτονομία, είναι οικονομικός, αλλά και υγειονομικά ασφαλής. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για το 2019 ο οδικός τουρισμός ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων. Ο Αλέξανδρος Λεβέντης, ξενοδόχος στο Πήλιο, επισήμανε ότι ο οδικός τουρισμός στηρίζει πολύ τα καταλύματα και τις επιχειρήσεις. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που θα έρθουν στο Πήλιο, έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ρουμάνοι, οι Σέρβοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί τουρίστες. Προς το παρόν, ο μόνος τουρισμός που υπάρχει στο Πήλιο, είναι ο οδικός. Ειδικότερα, αυτή την περίοδο στο Πήλιο έχουν βρεθεί Ρουμάνοι, αλλά και Ισραηλινοί. «Όλοι αυτοί που γύριζαν σε όλη την Ελλάδα, βρήκαν τελικά αυτό που ζητούσαν στο Πήλιο. Πλέον ταξιδεύουν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, νοικιάζουν εκεί αυτοκίνητο ή βαν, οδηγούν πολλά χιλιόμετρα και έρχονται στο Πήλιο», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.
Όπως εξήγησε, όσοι επισκέπτονται το Πήλιο για πρώτη φορά, επιλέγουν τα διήμερα ανά περιοχή και κλείνουν για δύο ημέρες δωμάτιο πχ. στον Αη Γιάννη, στην Τσαγκαράδα ή στο Τρίκερι. Γυρίζουν το Πήλιο και δεν επιλέγουν μόνο ένα μέρος, για να μείνουν. Αυτό συμβαίνει αργότερα, όταν όσοι ξαναβρεθούν στο Πήλιο, έχουν αποφασίσει ποιο ήταν το μέρος που τους άρεσε περισσότερο, για να μείνουν.
Γνώρισαν το Πήλιο στην καραντίνα
Τον οδικό τουρισμό επιλέγουν διαχρονικά και οι Έλληνες, που επισκέπτονται το Πήλιο από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ φαίνεται ότι ιδιαίτερη προτίμηση του έχουν οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς. «Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων μάς γνώρισαν πέρυσι που δεν πήγαν στα νησιά». Δεν ταξίδεψαν με ακτοπλοϊκά και πήραν το αυτοκίνητό τους, για να εξερευνήσουν μέρη, στα οποία δεν είχαν πάει όλα αυτά τα χρόνια. Ένα από τα μέρη αυτά ήταν το Πήλιο, που φημίζεται για τον οδικό του τουρισμό, ενώ το θεωρούν πολύ ενδιαφέρον, καθώς λόγω των εξαιρετικών παραλιών, νιώθουν ότι ήρθαν διακοπές σε νησί.
Πρόκειται είτε για οικογένειες με παιδιά, είτε για ζευγάρια, είτε για παρέες. «Αναζητούν την όμορφη παραλία, την ησυχία και την ομορφιά του μέρους», επισήμανε ο κ. Λεβέντης.
Ταξίδι από Θεσσαλούς
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, σημείωσε ότι τον οδικό τουρισμό επιλέγουν επισκέπτες κυρίως από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και από τη Θεσσαλία. «Μένουν συνήθως σαββατοκύριακα και με το αυτοκίνητο γυρίζουν σε όσα περισσότερα μέρη μπορούν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Πήλιο διαχρονικά στηριζόταν από τον οδικό τουρισμό των Ελλήνων. «Είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς, για αυτό διατήρησε μεγάλο αριθμό Ελλήνων επισκεπτών και το καλοκαίρι». Αναφορικά με τον εγχώριο οδικό τουρισμό σημείωσε ότι οι περισσότεροι είναι Ισραηλινοί, ενώ μέρος προέρχεται από Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία. Ο κ. Ζαφείρης επισήμανε ότι πρέπει να βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλα τα σύνορα και πρόσθεσε ότι αν οι ταξιδιώτες μπορέσουν να επιστρέφουν στη χώρα τους με rapid test, θα μειωθεί πολύ το κόστος της επιστροφής.
Δεν παίζει ρόλο η απόσταση…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων Ανδρέα Χίου, η Μαγνησία περιλαμβάνεται στις περιοχές, που πολλοί ταξιδιώτες, από όλη τη χώρα, επιλέγουν για οδικό τουρισμό. «Μέλη μας έχουν ακίνητα στο Πήλιο και διαμερίσματα στον Βόλο. Αρκετοί είναι αυτοί, που έχουν επιλέξει τον οδικό τουρισμό και διαμένουν εκεί. Το μοντέλο είναι συγκεκριμένο. Κάποιος επιλέγει έναν προορισμό, μεταβαίνει με το αυτοκίνητό του και γυρίζει και τη γύρω περιοχή», σημείωσε. Τον οδικό τουρισμό και στη Μαγνησία επέλεξαν πολλοί τον Μάιο, από τη στιγμή που άρθηκε η απαγόρευση της διαπεριφερειακής μετακίνησης. «Οι περιοχές τον Μάιο και στις αρχές του Ιουνίου δούλεψαν με αυτού του είδους τον τουρισμό», ανέφερε. Όσο για την επιλογή του προορισμού, όπως εξήγησε ο κ. Χίου, δεν παίζει απαραίτητα ρόλο η απόσταση. «Είδαμε ακόμα και Θεσσαλονικείς να κάνουν οδικό τουρ στην Πελοπόννησο. Δεν επιλέγουν μόνο κοντινές αποστάσεις. Οι «αποδράσεις» κρατούν συνήθως από τρεις έως πέντε ημέρες». Σημείωσε ακόμη ότι τα στοιχεία δείχνουν, πως τον Μάιο η βραχυχρόνια διαμονή «δούλεψε» με τον οδικό τουρισμό.