Με το κιάλι αναζητούν εργαζόμενους που να κατάγονται από τη Μαγνησία, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στο Πήλιο, όπως και στον υπόλοιπο Νομό, με το 65% έως και 80% σε κάποιες περιπτώσεις των σερβιτόρων, των καμαριέρων, των καθαριστριών και των υπολοίπων ειδικοτήτων που απαρτίζουν το προσωπικό μιας τουριστικής μονάδας να αποτελείται από αλλοδαπούς και Έλληνες, με καταγωγή εκτός Θεσσαλίας.
Για τεμπελιά και για έλλειψη όρεξης για δουλειά κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Λεβέντης, υποστηρίζοντας πως οι Βολιώτες και Βολιώτισσες προτιμούν να παίρνουν ένα επίδομα ή να λαμβάνουν τα 534 της αναστολής εργασίας και να περνούν τα βράδια τους στα μπαρ και στα καφέ της Κουμουνδούρου, παρά να εργαστούν ως ξενοδοχοϋπάλληλοι. Μάλιστα αναφέρει πως πρόσφατα μέσω αγγελίας ζητούσε προσωπικό για το κατάλυμά του σε χωριό του Πηλίου, ωστόσο, πέρασαν 15 ημέρες χωρίς να τηλεφωνήσει κάποιος ζητώντας εργασία. Παράλληλα σε άλλη μονάδα που βρίσκεται σε παραλιακό οικισμό του «βουνού των Κενταύρων» δεν απασχολείται ούτε ένας ντόπιος, όχι επειδή προτιμώνται οι ξένοι, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, οι Πηλιορείτισσες δεν επιθυμούν να εργαστούν. Γι’ αυτό τον λόγο το προσωπικό απαρτίζεται ως επί το πλείστον με γυναίκες από τη Γερμανία και την Αυστρία, όπως και άλλους υπαλλήλους που δεν έλκουν την καταγωγή τους από τη Μαγνησία. «Η ανεργία δεν είναι πραγματικά στα επίπεδα που παρουσιάζεται, γιατί οι Βολιώτες και οι Βολιώτισσες κυνηγούν το επίδομα και μια εργασία χωρίς ασφάλιση» ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, που αναφέρει επίσης ότι οι παρεχόμενοι μισθοί είναι ικανοποιητικοί. Πιο συγκεκριμένα για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ο υπάλληλος για εννιά ώρες δουλειά θα αμειφθεί με 900 έως και 1.000 τον μήνα, με τη στέγαση και τη διατροφή του να καλύπτεται από τον εργοδότη. Η εργασία είναι επταήμερη, όμως, τα οφειλόμενα ρεπό θα τα λάβει όλα μαζί στο τέλος της σεζόν. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και κακοί επιχειρηματίες οι οποίοι παρανομούν καταβάλλοντας χαμηλούς μισθούς, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους να δουλεύουν παραπάνω ώρες απ’ όσες πρέπει. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας οφείλουν να επιλαμβάνονται τιμωρώντας τους για τη λανθασμένη αυτή πρακτική».
Γ. Ζαφείρης: Σημαντικό πρόβλημα με καμαριέρες
Ως υπαρκτό και βαρύνουσας σημασίας ζήτημα το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, που υπογραμμίζει πως εκτός από την έλλειψη ξενοδοχοϋπαλλήλων, πρόβλημα εμφανίζεται και στις καμαριέρες. Αιτία αυτού, το γεγονός ότι πολλές από αυτές προτιμούν να εργαστούν, καθαρίζοντας πέντε με έξι σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης για δύο ώρες την ημέρα στο κάθε σπίτι, λαμβάνοντας 20 ευρώ «μαύρα», παρά πιάσουν δουλειά σε κάποιο ξενοδοχείο. Ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης, αποδίδει τη δυσκολία στη συνέχιση της στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό από την Πολιτεία, μέσω της παροχής του επιδόματος των 534 της αναστολής, αλλά και στον φόβο πολλών από αυτών για την Covid- 19. «Πιστεύουμε ότι με τη λήξη επιδότησης της αναστολής εργασίας, η εικόνα θα βελτιωθεί τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο».
Π. Κονιόρδος: Τεράστια έλλειψη υπαλλήλων
Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει το πρόβλημα της έλλειψης ξενοδοχοϋπαλλήλων τη φετινή τουριστική περίοδο στη Μαγνησία και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ξενοδόχο Πάρη Κονιόρδο ο επιχειρηματίας θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει προσωπικό, αφού το ενδιαφέρον των νεαρών ατόμων να απασχοληθούν σε κάποια μονάδα είναι ελάχιστο. «Όταν λαμβάνει κάποιος επίδομα 500 -600 ευρώ, θα προτιμήσει να μην εργαστεί με 800 ευρώ» επισημαίνει και προσθέτει πως η Πολιτεία θα πρέπει να επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία. «Άμα βάλει κάποιος μια αγγελία ζητώντας μπαρίστα ακόμα και με μισθό άνω των 1.000 ευρώ, ή μπαρτέντερ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επικοινωνήσει κανείς ζητώντας δουλειά και στη Μαγνησία…».