Σε «εστία» μετάδοσης του κορωνοϊού από ανεμβολίαστους εργαζόμενους εξελίχθηκε το Γηροκομείο του Βόλου, ενώ σε όλη τη Μαγνησία τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά. Χθες καταγράφηκαν 52 εκ των οποίων τα 4 στις Σποράδες. Το ποσοστό θετικότητας στον Νομό είναι στο 1,06.
Ακόμη δύο εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο Γηροκομείο του Βόλου, μετά τη διασπορά από ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Ο ένας από τους δύο εξετάστηκε από γιατρό και κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του λόγω δύσπνοιας. Ο δεύτερος ηλικιωμένος, το έκτο κρούσμα ανάμεσα στους εμβολιασμένους φιλοξενούμενους, θα παραμείνει καραντίνα. Ευτυχώς τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, είναι ήπια.
Χθες τα κρούσματα στο γηροκομείο ήταν δέκα, τέσσερα σε εργαζόμενους και έξι σε ηλικιωμένους. Προχθές ήταν οκτώ τα κρούσματα.
«Το πρόβλημά μας είναι η άρνηση του προσωπικού, καθώς 35 από τους 55 εργαζόμενους αρνούνται να εμβολιαστούν, δηλαδή το 65% του προσωπικού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αρνητές, διαφωνούν κάθετα. Έχουμε κάνει ενημερωτικές ημερίδες με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, προσπαθήσαμε με το Δ.Σ πολλές φορές να τους μιλήσουμε για να τους μεταπείσουμε, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Παύλος Πάνος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι επικαλούνται «πολλές δικαιολογίες» για λόγους υγείας ή επικείμενη εγκυμοσύνη, ενώ κάποιοι λένε ότι θα περιμένουν να δουν πώς θα πάει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα αποφασίσουν τον Σεπτέμβριο».
Ο κ. Πάνος επεσήμανε ότι θα έπρεπε να έχει αποφασιστεί πολλούς μήνες νωρίτερα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για τις 16 Αυγούστου. «Όταν υπηρετείς τον ηλικιωμένο, έχεις υποχρέωση να εμβολιαστείς. Δυστυχώς κι εγώ περίμενα να είναι πιο άμεσο και απαιτητό από την Πολιτεία. Έτσι όπως έγινε οι μισοί περιμένουν να φύγουν με αναστολή και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις», επισήμανε ο ίδιος.
Υπογράμμισε, δε, ότι στη σχετική απόφαση υπάρχουν κενά και ασάφειες, που πρέπει να ξεκαθαρίσουν. «Οι εμβολιασμένοι είναι πάλι τα κορόιδα. Έκαναν το εμβόλιο και καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Είναι εκεί στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε ο πρόεδρος του γηροκομείου Βόλου.
Αναρωτήθηκε, δε, για το πώς θα λειτουργήσει το Ίδρυμα, εάν βγουν σε αναστολή οι αρνητές. «Έχει 30 νοσηλευτές ο Βόλος; Ή θα πάει κάποιος σε ένα γηροκομείο που έχει ήδη κρούσματα; Οπωσδήποτε πρέπει να βρεθούν χέρια, ακόμη και από τις τοπικές σχολές νοσηλευτικής», είπε χαρακτηριστικά.
Σε «κλοιό» η Μαγνησία
Ο Αλμυρός την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων κατά 80% σύμφωνα με το επιδημιολογικό πανεπιστημιακό εργαστήριο. Μετράει 14 ενεργά κρούσματα. Ο Βόλος με 355 κρούσματα (δεν περιλαμβάνονται τα rapid του ΕΟΔΥ ) παρουσιάζει αύξηση 118,69% και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με 12 κρούσματα 1.000% αύξηση. Η αύξηση στη Μαγνησία είναι 124,56%.