Από τη μια ο μειωμένος τζίρος της τρέχουσας περιόδου, παρά τις εκπτώσεις στην αγορά, από την άλλη η μειωμένη τουριστική κίνηση σε σημείο, ξενοδοχεία της Σκιάθου να λειτουργούν αυτές τις ημέρες με κοινωνικό τουρισμό, στήνουν ένα σκηνικό οικονομικής εξαθλίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μέσα σ’ όλα αυτά και το πρόβλημα των επιταγών, που ναι μεν παρατείνεται μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 η προθεσμία που έληγε στις 31 Αυγούστου, για τη μη «σφράγισή» τους, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, ωστόσο, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες, «το ζήτημα θα το βρούμε μπροστά μας». Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις στη Μαγνησία είναι «ανοιχτές» σε επιταγές στα 200 εκ. ευρώ περίπου… Οι προμηθευτές από την άλλη ζητούν τα χρήματα μετρητοίς, ενώ οι τιμές των πρώτων υλών έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα και λόγω των ανατιμήσεων στα μεταφορικά κόστη, με πιο σημαντική την εξαπλάσια αύξηση της τιμής ενός εμπορευματοκιβωτίου (κοντέινερ). Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αναστέλλεται μέχρι 31 Οκτωβρίου και η έκδοση διαταγής πληρωμής, καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Μια λύση για το πρόβλημα των επιταγών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τ. Μπασδάνη, είναι η υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πρότασης του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) Κων. Μίχαλου, να προεξοφλούνται οι επιταγές από τις τράπεζες με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% για την αποκατάσταση της ρευστότητας στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις. Όπως τονίζει ο κ. Μπασδάνης, πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να αποπληρώσουν τις επιταγές λόγω της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας τους, εξαιτίας της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και προσθέτει ότι η παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για τη μη «σφράγιση» των επιταγών, δίνει ανάσες στις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας, που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ πρότεινε την εφαρμογή προγράμματος παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις εμπορικές τράπεζες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να προεξοφλούν τις επιταγές, που τους προσκομίζονται από τον κομιστή, σε ποσοστό της τάξης του 80%. Από αυτό το 80% της αξίας που θα προεξοφλείται – σύμφωνα με την πρόταση – θα πρέπει να είναι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη διασφάλιση των τραπεζών και το υπόλοιπο 20% υποχρέωση του εκδότη. Στο μέτρο θα μπορούν να ενταχθούν μόνο επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία και με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης του μέτρου από κακοπληρωτές. «Είμαστε στην εντατική, δεν πάνε καλά τα πράγματα, δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, ενώ η απώλεια εσόδων από τη μειωμένη τουριστική κίνηση είναι μεγάλη», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Συνεχείς παρατάσεις, αλλά…
«Το πρόβλημα των επιταγών θα το βρούμε μπροστά μας, καθώς ο τζίρος είναι χαμηλός και οι υποχρεώσεις πολλές», δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απ. Οντόπουλος. Πρόκειται για την πολλοστή παράταση της προθεσμίας μη «σφράγισης» των επιταγών που δίδει η κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2020, αυτή τη φορά για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με συνέπεια τη διαρκή μετακύλιση της υποχρέωσης πληρωμής τους στο μέλλον. Το μέτρο που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά με το ξέσπασμα της πανδημίας, συνιστά μια εν δυνάμει «βόμβα» για την αγορά, όποτε οι οφειλές αυτές καταστούν απαιτητές, καθώς συσσωρεύει ένα χρέος μαζί με πλήθος άλλων υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας. «Οι προμηθευτές ζητούν πληρωμή μετρητοίς και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Παράδειγμα το κόστος μεταφορών με κοντέινερ εξαπλασιάστηκε. Μόνη λύση είναι το «κούρεμα» του χρέους, γιατί Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο θα κλάψει πολύς κόσμος», προσθέτει ο κ. Οντόπουλος. Έμποροι μιλούν για ντόμινο επιπτώσεων, όταν οι επιταγές της πανδημίας χρειαστεί να πληρωθούν.
Δεν είναι λύση το «πάγωμα»
Το «πάγωμα» της εξόφλησης των επιταγών δεν είναι λύση, γιατί κάποια στιγμή θα ζητηθούν τα χρήματα, σημειώνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας Δωροθέα Καναβιτσά. «Οι προμηθευτές έχουν πληρώσει τις πρώτες ύλες και όσες έρχονται από το εξωτερικό μετρητοίς ή το 70%», τονίζει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ. Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή πληρωμής που έχει επιβληθεί για περίπου ενάμισι χρόνο, αυξάνει το ρίσκο και καθιστά ακριβότερο τον δανεισμό για επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των επιταγών. Αν και η μείωση των μεταχρονολογημένων επιταγών οδηγεί εμμέσως στην εξυγίανση του κυκλώματος, επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες παρατάσεις καθιστούν πλέον τις επιταγές αβέβαιο τρόπο πληρωμής και για αυτό σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν δέχεται πλέον την προμήθεια πρώτων υλών ή προϊόντων με τη χρήση επιταγής. Οι επιταγές καθίστανται με αυτόν τον τρόπο βασικό μέσο συναλλαγής για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν διαπραγματευτική ισχύ, σε αντίθεση με τις μικρότερες, που αδυνατούν να την έχουν αυτή. Η κ. Καναβιτσά επαναλαμβάνει και τα αιτήματα των μικρομεσαίων, που είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες και να λειτουργήσει το πρόγραμμα «Ανάσα ΙΙ» από την Περιφέρεια, ενώ κατήγγειλε ότι στην καταβολή των ποσών από το «Ανάσα Ι» παρακρατούνται τυχόν οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία… «Παράλληλα έχουμε και φοβερές αυξήσεις στις πρώτες ύλες μέχρι 100%, όπως στα καύσιμα, στο αλεύρι 8%, στο αλουμίνιο 80% και στον σίδηρο», καταλήγει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, που θεωρεί κι αυτή με τη σειρά της ότι το γενναίο «κούρεμα» χρέους είναι μονόδρομος για την επιβίωση των επιχειρήσεων.