Με μήνυση κατά παντός υπευθύνου, «απαντά» μια γυναίκα, που τραυματίστηκε από επίθεση αδέσποτου σκύλου, στον Άγιο Ιωάννη στο Πήλιο. Ζητάει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του Δήμου, που σύμφωνα με τον Νόμο, έχουν την ευθύνη περισυλλογής.
Τα αδέσποτα στο Πήλιο αποτελούν «πληγή» και η περισυλλογή είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ δεν υπάρχει σταθερός έλεγχος, πρόγραμμα συγκέντρωσης σε καταφύγιο και σήμανση. Αγέλες με ζώα που τα έχουν εγκαταλείψει, κυκλοφορούν στις πολυσύχναστες παραλίες, αναζητώντας τροφή, αλλά και στις πλατείες, όπου εκεί ταΐζονται τουλάχιστον από τους εστιάτορες. Υπολογίζονται περίπου στα 25 τα ζώα, που κυκλοφορούν μέσα στους οικισμούς, αλλά κανείς δεν γνωρίζει, πόσα βρίσκονται παρατημένα σε αγροτικές εκτάσεις.
Τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα, ημίαιμα, αδέσποτα, που είναι παρατημένα από τους ιδιοκτήτες τους, κατακλύζουν τα χωριά του Πηλίου, υποσιτισμένα και τρομαγμένα, ενώ ασυνείδητοι τα θανατώνουν πολλές φορές με φόλες. Οι ιδιοκτήτες τους τα παράτησαν, η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και πρόνοια οργανωμένη για την αντιμετώπιση του φαινομένου δεν υπάρχει.
Την Πέμπτη 24 Αυγούστου στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, σε κεντρικό σημείο του παραλιακού δρόμου, μια γυναίκα από τον Βόλο, βγήκε από το σπίτι της, συνοδεύοντας τον σκύλο της και ξεκίνησε τη βόλτα στην άκρη της παραλιακής οδού. Λίγα μέτρα πιο πέρα, διέκρινε ένα μεγαλόσωμο σκύλο με σκουρόχρωμο τρίχωμα, αδιευκρίνιστης ράτσας, ασυνόδευτο και αδέσποτο, να κινείται με επιθετικές διαθέσεις προς το μέρος της, έχοντας στοχοποιήσει τον σκύλο της.
«Αμέσως πήρα στα χέρια μου αγκαλιά τον σκύλο μου, για να τον προφυλάξω. Ο μεγαλόσωμος σκύλος, κινούμενος σταθερά προς το μέρος μου, ανέπτυξε ταχύτητα και χωρίς να μπορώ να προστατευτώ ή να αντιδράσω, μου επιτέθηκε και μου κατάφερε τραύματα. Μου προκάλεσε πόνο και πανικό. Σημειωτέον ότι στο σημείο που δέχθηκα την επίθεση, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα διαφυγής, ενώ έμπροσθέν μου, στην άκρη του πεζοδρομίου, υπάρχει κενό σε βάθος άνω των 3 μέτρων, με μεγάλους και κοφτερούς βράχους. Από τις έντρομες φωνές μου και τις αυθόρμητες αντιδράσεις τόσο τις δικές μου, όσο και όσων ατόμων βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, ο μεγαλόσωμος σκύλος έφυγε από το σημείο της επίθεσης και απομακρύνθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», ανέφερε η ίδια.
Ο σύζυγός της τη μετέφερε στη Ζαγορά, στο Κέντρο Υγείας, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Εκ των υστέρων και ενώ επέστρεψε στο σπίτι της, όλοι οι περίοικοι ανέφεραν πως ο συγκεκριμένος σκύλος έχει επιτεθεί ξανά στο παρελθόν σε ανθρώπους, σκορπώντας τον τρόμο και την ανησυχία, χωρίς ωστόσο να έχει προκαλέσει δάγκωμα ή τραυματισμό, κάτι που συνέβη πρώτη φορά. Ωστόσο, οι μόνιμοι κάτοικοι τόνιζαν μετ’ επιτάσεως, ότι έχουν παραπονεθεί προφορικά στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια έμπρακτη ανταπόκριση στις εκκλήσεις τους για την περισυλλογή των αδέσποτων. Η ίδια αποφάσισε να καταθέσει μήνυση, επειδή σύμφωνα με τον δικηγόρο της κ. Δ. Καραγιάννη, ο τραυματισμός της προήλθε από την παράνομη συμπεριφορά εκείνων, που από βαριά αμέλεια ή ενδεχόμενο δόλο, δεν φρόντισαν να περισυλλέξουν ή να κάνουν ό,τι προβλέπεται εκ του Νόμου, για την προστασία των πολιτών από τα αδέσποτα ζώα.
Ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Π. Κουτσάφτης τόνισε πως οι «φιλόζωοι» ευθύνονται για την κατάσταση.
«Ο Δήμος διαθέτει 15 παραλίες και κάθε καλοκαίρι, σε κάθε μια από αυτές, παρατάνε τρία με τέσσερα σκυλιά οι δήθεν φιλόζωοι. Γίνεται προσπάθεια να τα συγκεντρώνουμε και να τα εμβολιάζουμε», σημείωσε ο δήμαρχος και τόνισε πως μόνο εμβολιασμοί πραγματοποιούνται, καθώς το κόστος δημιουργίας ενός καταφυγίου είναι απαγορευτικό.
«Για όλα ευθύνεται η κακή νοοτροπία. Τον χειμώνα θα γεννηθούν κουταβάκια, από τα ζώα που παράτησαν τώρα το καλοκαίρι. Να διαχειριστούμε την ανευθυνότητα του καθενός καλούμαστε», κατέληξε.