Στην εστίαση απασχολούνται 700-800 νέοι μετανάστες στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-08-07 08:15:58

Στροφή στην εστίαση κάνουν πλέον όλο και περισσότερα νέοι που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών στη Μαγνησία. Οι περισσότεροι δουλεύουν ως σερβιτόροι, κάποιοι λιγοστοί ακόμη και ως μάγειρες, αλλά και στα σκάφη, καθώς τελειώνουν αντίστοιχες σχολές.
Το μοτίβο ότι οι μετανάστες εργάζονται μόνο στον πρωτογενή τομέα και την οικοδομή, αρχίζει να διαφοροποιείται και σε κάθε περίπτωση αφορούσε μάλλον μια παλιότερη εποχή.
Η νέα γενιά των μεταναστών σκέπτεται διαφορετικά. Πηγαίνει στο ελληνικό σχολείο, αποφοιτά, κάποιοι εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλοι ακολουθούν σπουδές σε κάποιο ΙΕΚ, ώστε μελλοντικά να απορροφηθούν στον χώρο των υπηρεσιών, όπως του τουρισμού και της εστίασης.
Ασφαλώς και δεν έχει εκλείψει η τάση για εργασία στα χωράφια και τις κατασκευές, όμως αυτά τα εργατικά χέρια μειώνονται όλο και περισσότερο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών μεταναστών Μαγνησίας κ. Ασίμ Κούκα, «εμείς βλέπουμε ότι οι νέοι που προέρχονται από οικογένειες των μεταναστών, στρέφονται όλο και λιγότερο στον πρωτογενή τομέα και την οικοδομή και περισσότερο στην εστίαση και σε ό,τι έχει σχέση με τον τουρισμό. Για παράδειγμα φέτος το καλοκαίρι βλέπουμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τους νέους να έχουν στραφεί στην εστίαση. Σε πολλά μέρη της χερσαίας Μαγνησίας και των Σποράδων, ακούμε για νέους Αλβανούς που εργάζονται ως σερβιτόροι. Παράλληλα κάποιοι έχουν τελειώσει και σχολές μαγειρικής και είναι μάγειροι. Άλλοι ασχολούνται με τα σκάφη. Γενικώς υπάρχει μια κινητικότητα προς αυτούς τους τομείς. Γνωρίζουμε για περιπτώσεις ομοεθνών που ζουν στον Βόλο και έχουν μεταβεί σε νησιά του Αιγαίου για να δουλέψουν εκεί σεζόν σε κέντρα εστίασης».
Μάλιστα κάνει και έναν υπολογισμό όλων αυτών των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται λέγοντας πως «εμείς υπολογίζουμε ότι 700-800 νέοι από οικογένειες μεταναστών εργάζονται στην εστίαση και τον τουρισμό. Υπάρχουν και γυναίκες μετανάστριες που είναι στη λάντζα των ταβερνών, ενώ άλλες βοηθούν και στα ξενοδοχεία για την καθαριότητα».

Ο κ. Ασίμ Κούκα υπογράμμισε πως «σε 10-15 χρόνια θα είναι πολύ λίγοι οι Αλβανοί μετανάστες που θα απασχολούνται στην οικοδομή και τον πρωτογενή τομέα. Θα έχει φύγει από την εργασία η σημερινή γενιά των 50άρηδων και 60άρηδων που έμαθαν ως τεχνίτες σε αυτές τις δουλειές και οι νέοι θα απασχολούνται κυρίως στις υπηρεσίες, όπως στην εστίαση και τον τουρισμό».
Μάλιστα προσθέτει πως η νέα γενιά βλέπει ότι μπορεί να βγάλει πιο άκοπα χρήματα δουλεύοντας σε ένα εστιατόριο από το να πάει στο χωράφι ή στην οικοδομή, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι πιο δύσκολες. Το μεροκάματο σε μια καφετέρια φτάνει τη μέρα ακόμη και τα 40-50 ευρώ και είναι περιζήτητοι, ειδικά φέτος με τις αναστολές εργασίας που υπήρξαν.



Ζαγορά Πήλιο