Δυσεύρετοι οι εργάτες γης στον κάμπο της Μαγνησίας ενώ υπάρχουν δουλειές

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-08-22 16:12:28

Αναζητούν εργάτες γης, για να μαζέψουν τα αγροτικά προϊόντα, να αποθηκεύουν, αλλά και να μεταφέρουν με τα οχήματα τη συγκομιδή, ωστόσο, είναι δύσκολο να βρουν προσωπικό, παρότι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν ικανοποιητικά μεροκάματα.
Ο λόγος για τους αγρότες που βλέπουν φέτος να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών.
Η πανδημία με τα αυξημένα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν επέτρεψε στους αλλοδαπούς από την Αλβανία και τη Βουλγαρία να έρθουν στην περιοχή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Έτσι το ζητούμενο ήταν κατά πόσο θα βρεθούν Έλληνες για να στραφούν στα χωράφια και να δουλέψουν εκεί.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Νίκος Αγγελής επισήμανε πως «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, καθώς αναζητούμε εργατικά χέρια, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα. Ζητούμε εργάτες για να μαζεύουν τα προϊόντα από τις καλλιέργειες, καθώς στις περιόδους συγκομιδής των διαφόρων προϊόντων η συμβολή τους είναι πολύτιμη. Επίσης τους χρειαζόμαστε για να αποθηκεύουν τα προϊόντα, αλλά και να τα μεταφέρουν με τα οχήματα. Δηλαδή σε ορισμένες περιπτώσεις χρειαζόμαστε και οδηγούς που να κάνουν αυτές τις δουλειές. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Έλληνες».
Ο ίδιος σημειώνει πως ασφαλώς δεν είναι από τις πιο εύκολες εργασίες, η ενασχόληση στο χωράφι. Επηρεάζουν και οι καιρικές συνθήκες, ιδίως το καλοκαίρι που είναι δύσκολες, αν και υπάρχει πάντα πρόβλεψη για να τελειώσει η εργασία πριν μεσημεριάσει για τα καλά. Αλλά, όταν υπάρχει τόσο υψηλή ανεργία, γιατί ένας νέος που είναι άνεργος, να μη θελήσει να βγάλει χρήματα ερχόμενος στην αγροτική καλλιέργεια, αντί να παραμένει σπίτι ή σε μια καφετέρια;
Το μεροκάματο που δίνεται για τους εργάτες γης ανέρχεται τουλάχιστον στα 30 ευρώ, ενώ έχουν και την ασφάλισή τους. Δηλαδή απασχολούμενος κάποιος για πέντε μέρες την εβδομάδα μπορεί να έχει 600 ευρώ ως καθαρές αποδοχές.

Βέβαια σε περιόδους αιχμής μπορεί να εργάζεται περισσότερες μέρες, αλλά και περισσότερες ώρες τη μέρα, οπότε αυξάνονται και οι αποδοχές.
Εξάλλου η περισσότερη και γρηγορότερη συγκομιδή ωφελεί και τον ίδιο τον παραγωγό.
Μάλιστα, όταν κάποιος αρχίσει να δραστηριοποιείται με την καλλιέργεια ως εργάτης, κάνει γνωριμίες και γίνεται απαραίτητος για τη συγκομιδή προϊόντων για όλο τον χρόνο . Άλλωστε εκτός από την ενασχόληση με τα είδη του χωραφιού, όπως το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, υπάρχουν και οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

«Έχουμε να δώσουμε δουλειές»
Από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αλμυρού κ. Χρήστος Μπάτζιος τόνισε πως «έχουμε σημαντικό πρόβλημα για να βρούμε εργάτες γης. Και οι δικοί μας, οι ντόπιοι, δεν έρχονται για δουλειά. Λόγω μάλιστα της πανδημίας τα σύνορα με την Αλβανία δεν άνοιξαν και προκλήθηκε μεγάλο πρόβλημα. Και ίσως το πρόβλημα να γίνει πιο έντονο στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Το μεροκάματο που δίνουν συνήθως στους εργάτες είναι 30 ευρώ και το ωράριο το καλοκαίρι είναι από τις 6 το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι. Εμείς έχουμε να δώσουμε δουλειές στα χωράφια, όπως να κάνουν συγκομιδή, να σκαλίσουν, να καθαρίσουν από ζιζάνια, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Σίγουρα είναι και μια δύσκολη δουλειά. Μετά τη συγκομιδή των σιτηρών γίνεται το δέσιμο των καλαμιών και δεν υπάρχει κόσμος για να φορτώσει τις μπάλες στο άχυρο. Και αναγκάζεται ο αγρότης να αγοράσει μηχανήματα για να κάνει τη δουλειά με πιο μηχανικό τρόπο. Θα μπορούσαμε να δώσουμε ως παραγωγοί δεκάδες θέσεις στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα το καλοκαίρι θα μπορούσε να δουλέψει κάποιος περισσότερες από οκτώ ώρες και να έχει περισσότερα έσοδα. Να δουλέψουν δηλαδή οκτώ ώρες το πρωί και άλλες τέσσερις το απόγευμα.

Οι Βούλγαροι
Ο κ. Μπάτζιος ανέφερε πως παλιότερα έρχονταν και Βούλγαροι, αλλά τώρα με το ευρωπαϊκό διαβατήριο που έχουν, πάνε σε άλλες χώρες για να δουλέψουν με καλύτερα μεροκάματα, όπως στη Γερμανία, όπου τους βοηθούν και τα κράτη.



Ζαγορά Πήλιο