Η οικονομική κρίση δοκίμασε την αντοχή και τα όρια της αγοράς πλήττοντας τη δυναμική και την επίδραση τόσο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όσο και της κοινωνίας. Ένας από τους πάλαι ποτέ κραταιούς κλάδους ,στον οποίο στηρίχθηκε για πολλά χρόνια και προσέφερε τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, η αγορά κατοικιών και εμπορικών ακινήτων, μπήκε στον κυκεώνα και των επιπτώσεων της πανδημίας, ωστόσο το τελευταίο τετράμηνο δείχνει ανάκαμψη.
Το ενδιαφέρον για αγορές επιστρέφει στη Μαγνησία, στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2020, και σημειώνεται ταυτόχρονα και μικρή – μέχρι τώρα – άνοδος τιμών, που κινείται στο 3%-4%. Από το 2019 είχε ξεκινήσει ένα ράλι ανόδου των τιμών που ανακόπηκε με την πανδημία, ειδάλλως, σύμφωνα με τους συμβούλους ακινήτων, θα υπήρχε μεγάλη άνοδος τιμών, ειδικά στα μικρά διαμερίσματα του Βόλου που είναι δυσεύρετα. Η άνοδος στις τιμές αγοράς «συναγωνίζεται» και τις τιμές των ενοικίων, καθώς ένα δυάρι νεόδμητο κοστίζει 350 με 400 ευρώ.
Δεδομένου ότι από την οικονομική κρίση οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν σωρευτικά περισσότερο από 40%, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να αυξάνονται σήμερα. Η πανδημία ανέκοψε την τάση των επενδύσεων που ξεκίνησε το 2017, αλλά όπως εκτιμούν οι σύμβουλοι ακινήτων, ο κόσμος έμαθε να ζει με την πανδημία που τον «κλείδωσε» κοινωνικά και οικονομικά και αποφάσισε πως η ζωή συνεχίζεται, γι’ αυτό και ενδιαφέρεται για αγορές.
Από το 2010 ο ευρύτερος κλάδος των ακινήτων βρέθηκε αντιμέτωπος με την «τέλεια καταιγίδα», καθώς επλήγη όχι μόνο από ένα μεμονωμένο σοκ, αλλά από μια σειρά παραγόντων, όπως η ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, η προσπάθεια απομόχλευσης του τραπεζικού συστήματος καθώς και η ταυτόχρονη εκτόξευση των φορολογικών βαρών στην ακίνητη περιουσία.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο αναθέρμανσης του κλάδου, όπως σημειώνει ο επενδυτικός σύμβουλος της REMAX κ. Χατζής.
Ο κλάδος διαχείρισης ακινήτων που αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς μέσω της στενότατης διασύνδεσής του με τους κλάδους των κατασκευών και συνολικότερα της επενδυτικής δραστηριότητας, «θερμαίνεται», αλλά στον Βόλο το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μικρά ακίνητα, δηλαδή γκαρσονιέρες που κυμαίνονται σε νεόδμητες οικοδομές στα 55.000 ευρώ, ενώ μια ανακαινισμένη στο κέντρο του Βόλου πωλείται στα 45.000 ευρώ.
Ο κλάδος των κατασκευών παραμένει στο «ρελαντί» και δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες επενδυτικές συνθήκες, ενώ δυσεύρετα για αγορά είναι τα διαμερίσματα των 80-90 τετραγωνικών.
Όπως τονίζει ο επενδυτικός σύμβουλος της REMAX κ. Χατζής, μια οικογένεια για να βρει το κατάλληλο ακίνητο για να στεγαστεί μπορεί να βρίσκεται σε αναζήτηση ακόμα και 9 μήνες.
Για μικρά ακίνητα στον Βόλο υπάρχει ενδιαφέρον από τη Δυτική Θεσσαλία, καθώς πολλοί από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους, αλλά σε μικρά ακίνητα, στοχεύοντας σε φοιτητές και σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Το Πήλιο αναδεικνύεται μια «πονεμένη» ιστορία. Τεράστιο το ενδιαφέρον από Ελβετούς, Ισραηλινούς, Βορειοευρωπαίους, Γερμανούς και Ολλανδούς, αλλά οι αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση δεν τους επιτρέπουν αγορές.
«Υπάρχουν άνθρωποι που επένδυσαν και έχασαν χρήματα, που αγόρασαν ακίνητα πριν ενάμιση με δύο χρόνια και δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Το πρόβλημα μέσα από φόρα του διαδικτύου είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη πλέον. Επισκέπτονται την περιοχή, ερευνούν για τα ακίνητα που θέλουν να ζητήσουν, αλλά η αγορά αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και καταλήγει αποτρεπτική», δήλωσε ο κ. Χατζής.