Πρώτη η Μαγνησία σε επίπεδο Θεσσαλίας στις αποτεφρώσεις

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-10-03 10:03:05

Πρώτη αναδεικνύεται η Μαγνησία, σε επίπεδο Θεσσαλίας, στις αποτεφρώσεις νεκρών, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης, αναφέρει ότι ακόμη υπάρχουν ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Ρεπορτάζ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Στις 30 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα, ενώ αρκετοί ήταν οι επώνυμοι, που επέλεξαν να αποτεφρωθούν, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Γιώργος Κοτανίδης, ο Πέτρος Κουναλάκης, ο Στέφανος Μίλλερ κ.ά.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας, την περίοδο 2019 – 2020 και 2020 – 2021 η Μαγνησία κατέχει τα πρωτεία σε αριθμό αποτεφρώσεων, ενώ ακολουθούν η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2019 – 2020 από τη Μαγνησία πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα 25 αποτεφρώσεις, ενώ την περίοδο 2020 – 2021, 30 αποτεφρώσεις.
Από τη Λάρισα, την περίοδο 2019 – 2020 πραγματοποιήθηκαν 10 αποτεφρώσεις στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα, ενώ την περίοδο 2020 – 2021 δύο αποτεφρώσεις.
Από τα Τρίκαλα, την περίοδο 2019 – 2020 πραγματοποιήθηκαν έξι αποτεφρώσεις στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα, ενώ την περίοδο 2020 – 2021, μία αποτέφρωση.
Από την Καρδίτσα, την περίοδο 2019 – 2020 πραγματοποιήθηκαν δύο αποτεφρώσεις στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα, ενώ την περίοδο 2020 – 2021, πέντε αποτεφρώσεις.

«Ιδεοληψίες και προκαταλήψεις»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης, σε δηλώσεις του στη «Θ» αναφέρει ότι «η συμπλήρωση δύο ετών από τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα, σηματοδοτεί μια μεγάλη νίκη των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Όμως, η εμπειρία μάς δείχνει ότι, ενώ δίνεται και υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πολλές οικογένειες, για λόγους ιδεοληψίας ή προκατάληψης δεν ακολουθούν την τελευταία επιθυμία των νεκρών. Η αποτέφρωση αποτελεί το 2% της επιλογής στην Ελλάδα. Θα ήμασταν στο 4%, ωστόσο, όπως προείπα, το ποσοστό είναι πιο μικρό, λόγω ιδεοληψιών και προκαταλήψεων από τις οικογένειες και μένω έκπληκτος. Αυτό είναι ντροπή για την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας».
Επισημαίνεται ότι το Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας έχει πάρει έπαινο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, συγκεκριμένα στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2020, καθώς έχει σχεδιαστεί με απόλυτο σεβασμό στον εκλιπόντα και τους οικείους του, έχοντας στόχο τη δημιουργία ενός ήρεμου και γαλήνιου περιβάλλοντος για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον εκλιπόντα.
Μάλιστα, το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα, σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει livestreaming από την αίθουσα τελετών, ώστε οι συγγενείς και οι φίλοι που δεν μπορούν να παραβρεθούν στην τελετή, να μπορούν να την παρακολουθούν από όπου βρίσκονται, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.



Ζαγορά Πήλιο