Θεόδ. Γεωργαδάκης: «Δεν πιστεύουμε πια στα παχιά λόγια έχουμε χορτάσει από αυτά»

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2021-10-13 05:44:08

«Δεν πιστεύουμε πια στα παχιά λόγια έχουμε χορτάσει από αυτά» τονίζει με έμφαση, ο Θεόδωρος Γεωργαδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, για τις καταστροφές που έγιναν σε περιοχές του Πηλίου από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά».
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Γεωργαδάκης κάνει λόγο για καταστροφές δρόμων που καθιστούν αδύνατη τη διέλευσή τους, αλλά και για καταστροφή καλλιεργειών, σε μία εποχή μάλιστα συγκομιδής των προϊόντων. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι υπάρχουν αγρότες που έχουν να αποζημιωθούν από το 2018 και πως δεδομένου αυτού δεν πιστεύουν πια …«σε κούφια λόγια», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

«Οι καταστροφές ξεκινούν από το Πουρί
και φτάνουν μέχρι το Ξουρίχτι»

Ο κ. Γεωργαδάκης αρχικά ανέφερε ότι οι καταστροφές από το πέρασμα της «Αθηνάς» ξεκινούν από το Πουρί και φτάνουν μέχρι το Ξουρίχτι, ενώ αφορούν καταστροφές δρόμων, χωραφιών, αλλά και καλλιεργειών που είναι αυτή την περίοδο η εποχή τους. Μάλιστα, εξηγεί ότι το ένα πρόβλημα συμπληρώνει το άλλο, καθώς καθίσταται αδύνατη η διέλευση από τους πεσμένους δρόμους, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να πάνε για συγκομιδή, όσων προϊόντων έχουν απομείνει από τις πρόσφατες καταστροφές.
«Είμαστε σε επαφή με όλους τους αγροτικούς Συλλόγους, ενώ επίσης πραγματοποιήσαμε και μια συνεδρίαση για να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τα θέματα που είναι φλέγοντα για εμάς και με το πέρασμα της κακοκαιρίας οξύνθηκαν ακόμα πιο πολύ. Υπάρχουν κάποια αιτήματα τα οποία ζητούμε και καλούμε τους φορείς να τα υποστηρίξουν», εξηγεί ο πρόεδρος.

«Οι αγρότες ήμασταν στο έλεος»

«Την ευθύνη της όλης κατάστασης την έχει η Δημοτική Αρχή», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, καθώς τα διάφορα αιτήματα, όπως αναφέρει, τα έχουν εδώ και χρόνια, ενώ τα είχαν θέσει εκ νέου τον προηγούμενο Ιούλιο, με τους αρμόδιους να μην έχουν προβεί σε καμία κίνηση εφαρμογής των αιτημάτων των αγροτών.
«Βουνό είναι και θα βρέξει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαδάκης, ενώ τοποθετήθηκε και σχετικά με τις σημαντικές ελλείψεις που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή, όπως η έλλειψη από αυλάκια δίπλα από τους δρόμους, αλλά και η έλλειψη τσιμεντοστρωμένων δρόμων. «Περνάει μια μπουλντόζα τον Μάιο και τα γρατζουνάει και νομίζουν ότι όλα είναι καλά. Οι αγρότες ήμασταν στο έλεος και τώρα βρισκόμαστε σε ακόμα χειρότερη κατάσταση», τονίζει ο ίδιος.

«Δεν πιστεύουμε πια στα παχιά λόγια.
Έχουμε χορτάσει από αυτά»

Σχετικά με τις ανακοινώσεις περί αποζημιώσεων από την κακοκαιρία «Αθηνά», γύρισε πίσω σε προηγούμενες καταστροφές και ανέφερε ότι υπάρχουν αγρότες που έχουν να αποζημιωθούν από το 2018 για ζημιές που είχαν γίνει τότε, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι κάποιοι δεν θα πάρουν καθόλου την αποζημίωση, καθώς θα πρέπει να αφορά μαζικές ζημιές στην περιοχή, σε ένα ποσοστό 30%.
«Ο ΕΛΓΑ έχει συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζει και με την οποία εμείς δεν συμφωνούμε. Εμείς ζητάμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να καλύπτει το 100% της ζημίας της καλλιέργειας. Μάλιστα, όχι απλώς δεν καλύπτει, αλλά γίνεται και παρακράτηση του 15% προς τον ΕΛΓΑ, ενώ με την ύπαρξη συντελεστών το ποσοστό αυτό ανεβαίνει μέχρι και το 25 με 30%», εξηγεί ο πρόεδρος.
«Οι αγρότες υποφέρουν έχοντας το κόστος παραγωγής, ως μαχαίρι στο λαιμό και δεν πιστεύουμε πια στα παχιά λόγια. Έχουμε χορτάσει από αυτά. Δεν πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει κάποιος, γιατί έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν μας βοηθάει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούν οι βροχές στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, επίσης χρόνιο πρόβλημα και για το οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η επίσκεψη καθίσταται αδύνατη υπό αυτές τις συνθήκες σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος.

The post Θεόδ. Γεωργαδάκης: «Δεν πιστεύουμε πια στα παχιά λόγια έχουμε χορτάσει από αυτά» appeared first on Magnesia News.



Ζαγορά Πήλιο